Registreren

Gebruikersnaam

Echte naam

Wachtwoord

Nogmaals wachtwoord

E-mailadres

Nogmaals E-mailadres

  

Doe ook mee met Arnhem-Direct!

Arnhem-Direct is een platform voor en door Arnhemmers. Iedereen kan meedoen! Dat kan door te reageren, maar ook te bloggen over dingen die zich in jouw omgeving afspelen. Meld je aan door je hier te registeren en doe mee Arnhem-Direct! Heb je vragen? Mail de redactie. (redactie@arnhem-direct.nl)

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

 Onthoud mij

Wachtwoord vergeten?

woensdag 8 januari 2014 om 13:41 uur
30

Verenigde Studenten Arnhem roept op tot herziening Rijnboog

De Verenigde Studenten Arnhem (VSA) roept Arnhemmers op tot herziening van het Rijnboogproject na de ontstane commotie omtrent het kunstencluster. De VSA is van mening dat er betere kansen liggen om Arnhem toekomstbestendig te maken en denkt dat de wens van Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) voor een mediahuis beter tot zijn recht komt op de locatie van het kunstencluster.

Het besluit van de leden van D66 om het Museum voor Moderne Kunst Arnhem te handhaven op de huidige locatie deed het nodige stof opwaaien binnen de stad. Logisch, volgens het nieuwe bestuur van de VSA. “Er zijn immers al vele partijen betrokken bij het vormgeven van het Kunstencluster. Het recente besluit van de D66-leden is daarentegen geen reden voor stadsbrede paniek.” Aldus de nieuwe voorzitter Mathijs van der Ploeg. Nederland schreeuwt om vernieuwing en innovatie en Arnhem is daarin zeker geen uitzondering. Lopende projecten in voormalig Rijnboog-gebieden zoals de Coehoorn stemmen juist hoopvol wanneer het om de toekomst gaat van aandachtsgebieden in Arnhem. Dergelijke projecten zouden een lichtend voorbeeld kunnen zijn voor innovatie vanuit de Arnhemse bevolking en organisaties, zonder hierbij het initiatief uit handen te geven aan de Arnhemse politiek. Sterker nog, nieuwe ideeën vanuit alle lagen in de stad zouden kunnen bijdragen aan een breed gedragen visie op de toekomst van onze stad. Een sterke troef zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht.

woensdag 8 januari 2014 om 11:41 uur
5

Arnhem in Cijfers: 1.000 werkzoekenden erbij

Op 1 januari 2013 stonden er 8.172 werkzoekenden ingeschreven bij het UWV in Arnhem. In januari 2012 waren dat er nog 7.172. Er zijn dus precies 1.000 werkzoekenden bij gekomen. Dat komt neer op 7,8% van de Arnhemse beroepsbevolking. Het aantal werkzoekenden blijft dus stijgen ondanks alle banenplannen die de Arnhemse politiek produceert. Deze en nog veel meer interessante cijfers vind je in ‘Arnhem in Cijfers’, een jaarlijkse uitgave (pdf) van de gemeente.

Zo valt op dat er steeds minder mensen uitstappen op de Arnhemse stations. Stapte er in 2011 nog 3.696 mensen uit op Station Velperpoort, is dat in 2012 gedaald tot 2.204 personen. In 2011 komen er nog 40.624 reizigers aan op Arnhem Centraal, in 2012 zijn dat er 38.611. Valt jullie verder nog wat op aan de cijfers?

maandag 6 januari 2014 om 11:41 uur
18

Arnhem in 2014: het echte Arnhem oud en nieuw fusion?

Zo vlak voor de verkiezingen en vlak na het mogelijke afblazen van het kunstencluster is het tijd voor bezinning. Hoewel ik tegen het kunstencluster ben, voelt het toch als een soort leegte. Want waar willen we in Arnhem nu eigenlijk naartoe? Belangrijker is vooral: waar willen we met zijn allen naar toe?

Ik was geen voorstander van de toenmalige haven en het kunstencluster, omdat dit nu typisch van die plannen zijn die ‘’op het pluche’’ worden bedacht en waarover de politiek zich niet afvraagt of er wel echt draagvlak voor is. Hetzelfde verhaal geldt voor het Centraal Station dat al jaren in aanbouw is.

donderdag 2 januari 2014 om 15:55 uur
87

Het Kunstencluster: de aanleiding deugt, dus waar is een waardig alternatief?

Ik volg de Kunstencluster discussie al een hele tijd actief, als voorstander. Eigenlijk gaan de argumenten (bijna) altijd om geld, en de wenselijkheid om überhaupt een nieuw cultuurgebouw neer te zetten. Over deze argumenten kun je van mening verschillen, en dus (zoals we ook wel gezien hebben) eindeloos discussiëren. De aanleiding om een dergelijk ‘cultuurpaleis’ in het Rijnbooggebied neer te willen zetten is echter wat simpeler:

zondag 29 december 2013 om 10:59 uur
2

Meten met twee maten door ondernemers of is de Politiek (sommige partijen) echt onbetrouwbaar?

Het geplande Kunstencluster aan de Rijn waar het Museum voor Moderne Kunst en het Filmhuis een plek moeten krijgen, was de afgelopen week volop in het nieuws. Eerst omdat gerenommeerde architecten een gooi willen doen naar de opdracht om dit te ontwerpen en een dag later omdat de leden van D66 zich voor behoud van het museum op de bult uitspraken en daarmee het Kunstencluster overbodig verklaarden. De Arnhemse SP zag daarmee de kans schoon om helemaal van het Kunstencluster af te komen.

zaterdag 28 december 2013 om 11:46 uur
7

Arnhem Voorbij 2013: Bob Roelofs

Een jaar dat in januari nog zo lang leek, is weer omgevlogen. Maar de sporen die het heeft achtergelaten zijn nog vers. Arnhem heeft in 2013 in ieder geval haar eerste echte referendum achter de rug. Op 15 mei konden de Arnhemmers zich uitspreken over wel of geen kunstencluster. Cijfers liegen niet: een opkomstpercentage van 17,7% waarvan 85,4% tegen en 14,6% voor was. Het is ook een feit dat de drempel van 30% niet werd gehaald en dus verklaarde de raad het referendum ongeldig. Voorafgaande aan het referendum raakte ik weer onder de indruk van de vele Arnhemmers die spontaan hun diensten aanboden voor het verspreiden van flyers en pamfletten in de eigen buurt. Ook hartverwarmend waren de ingezonden brieven en adhesieverklaringen toen we niet in de tuin van het Museum onze campagne ‘HOU M TEGEN’ mochten starten.

Voor Arnhemse begrippen was de actiebereidheid groot, zeker ook toen na de ondersteuning (3311) via de mail op ‘Arnhemwilookgeenkunstencluster’ dit een vervolg kreeg door 891 Arnhemmers die persoonlijk hun handtekening voor het houden van een referendum kwamen zetten in het Stadhuis/Loket Zuid. Als initiatiefnemer wist ik natuurlijk dat ik ook genoeg weerstand zou ondervinden. Het blijft echter altijd lastig als je wordt neergezet als volksmenner of ‘Arnhem wil nixer’. Maar ja, wanneer je je nek uitsteekt hoort dit er dus –blijkbaar- ook bij. Ik heb in 2013 weer veel geleerd van en over de (Arnhemse) politiek.

donderdag 26 december 2013 om 11:28 uur
0

Arnhem Voorbij 2013: Christiaan Holland

2013 was het jaar van het Feestaardvarken, van de opening van Rozet, van een mooie reis naar Vietnam, van zonnepanelen op mijn dak en van de laatste editie van de Mode Biënnale. Maar wacht, dit vliegt meteen alle kanten op. Ik ga even wat structuur aanbrengen: van groot naar klein, van internationaal naar lokaal. Het gaat uiteindelijk om Arnhem per slot van rekening. Maar er is uiteraard wel een verband tussen het grote en het kleine..

donderdag 19 december 2013 om 11:23 uur
87

Arnhem laat kansen liggen door Kunstencluster niet te bouwen

Vandaag wilde ik een mooie blogpost schrijven met de allermooiste werken die de vijf geselecteerde internationale toparchitecten voor het Kunstencluster over de wereld hebben gebouwd. Het traditionele maar tegelijk moderne werk van Kengo Kuma. De complete concepten van Bjarke Ingels. De eigenzinnige NLarchitects. OMA van Rem Koolhaas, die eigenlijk geen introductie behoeft. Last but not least de drie samenwerkende internationale bureaus Architectuurstudio HH met SO-IL (Verenigde Staten) en ABT.

Maar wie Arnhem op de kaart wil zetten en vooruit wil, rekent buiten de Arnhemse politiek. D66 Arnhem heeft op 18 december besloten dat het MMKA op de huidige plek moet blijven.  Op 5 mei van dit jaar schreef Hans de Vroome (Draai66) nog: “D66 gaat de campagne in als voorstander van het kunstencluster.” En nu vooruit D66, zo luidt de slogan. Onder de link vindt u enkele hele valide punten om voor het kunstencluster te zijn. Net als hier trouwens.

Linksom of rechtsom, Filmhuis Focus en het MMKA (MUSEUM ARNHEM na 1 januari) moeten worden opgeknapt en gaan alsnog heel veel geld kosten. Waarom niet kiezen voor nieuwbouw in plaats van pappen en nathouden? Waarom niet echt vooruit? Waarom niet nog zo’n prachtgebouw als Rozet neerzetten? Waarom geen 60.000 extra bezoekers naar de binnenstad trekken? Wie het weet mag het zeggen.