Registreren

Gebruikersnaam

Echte naam

Wachtwoord

Nogmaals wachtwoord

E-mailadres

Nogmaals E-mailadres

  

Doe ook mee met Arnhem-Direct!

Arnhem-Direct is een platform voor en door Arnhemmers. Iedereen kan meedoen! Dat kan door te reageren, maar ook te bloggen over dingen die zich in jouw omgeving afspelen. Meld je aan door je hier te registeren en doe mee Arnhem-Direct! Heb je vragen? Mail de redactie. (redactie@arnhem-direct.nl)

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

 Onthoud mij

Wachtwoord vergeten?

woensdag 15 januari 2014 om 11:46 uur
13

Arnhems Kunstencluster kan voorbeeld aan Utrechts Artplex nemen

En wij maar denken dat we op maandag 13 januari 2014 geschiedenis in de Arnhemse gemeenteraad schreven met ons Kunstencluster. Welnee. In Utrecht werd op dat tijdstip het megalomane nieuwbouwplan voor een ‘Artplex’ van 76 miljoen naar de prullenbak verwezen. Het hing op één stem en die was van een dissidente CDA’er.

Arnhem kan een voorbeeld nemen aan zijn grote broer Utrecht. Ook in het Utrechtse is de grote bouwwoede uitgebroken, ondanks recessie, leegstand en ander crisisongemak. Wie in de zestig kilometer van Arnhem gelegen stad het centraal station uitloopt, weet niet wat hij ziet. Overal hijskranen en betonmolens. Als kers op de taart was het Artplex bedacht. Daarin zouden de bibliotheek, zeven filmzalen en honderd startersappartementen moet worden gebouwd. Cees Bos, nota bene een CDA’er, hield de rug recht. Hij verklaarde in de raad, ik citeer de Volkskrant van vandaag: “Ik heb mezelf de afgelopen weken afgevraagd wat dit voorstel voor Utrecht en haar inwoners brengt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ontwikkeling te groot is, de gebruikers te zwak. Zo’n enorme investering met zulke risico’s vind ik niet passend in het huidige tijdsgewricht.’

dinsdag 14 januari 2014 om 9:44 uur
16

Last Post

... Made in Arnhem ...

Er waren elf insprekers.
En negenendertig raadsleden plus vijf wethouders.
Samen dus 44 politici/bestuurders, die met geen enkel, maar dan ook met g-e-e-n e-n-ke-l woord ingingen op wat de insprekers hadden gezegd. En er zelfs niet naar verwezen. Of hun naam, of hun functie memoreerden. Elf burgers, met een bijzonder relevante staat van dienst in de volle kracht van hun leven, hadden daar voor de kadt zijn kudt staan spreken. Hadden er kennis, energie, tijd, geld, intelligentie en harmonie in gestopt. En werden nog geen ademzucht of iota waard bevonden.
Ondertussen wel een hele hoop lippendienst aan “burgerparticipatie”. Van die 39 raadsleden plus 5 wethouders. En dat het toch zo fijn was dat het publiek zoveel betrokkenheid liet zien. Publiek dat vervolgens werd afgezeken door een paar van die raadsleden en wethouders, want we hadden als stemvee moeten opdraven bij hun referendum. En dat hadden wij niet gedaan. Neen, dat mochten wij niet zelf bepalen. Dat bepalen raadsleden en wethouders voor ons. Hoe hun democratie werkt. D666 voorop. Ach, lieve lezer, lees het allemaal maar terug in de Voltooid Verleden Tijd. Onze community-manager/bedrijfsleider zal hier ergens wel een stuk of wat linkjes plaatsen. Ik heb hier toch echt de energie niet meer voor.
Na de breek, de schaterende schadenfreude  van sommige, en de zuchten van opluchting bij andere reaguurders.

dinsdag 14 januari 2014 om 0:02 uur
15

Kunstencluster, licht aan het einde van de tunnel?

Na een toch behoorlijk debat over het plan voor de realisering van een Kunstencluster in het Rijnbooggebied, zijn in de vergadering vanavond door een meerderheid van de Raad alle moties om de verdere voorbereidingen voor een Kunstencluster te staken verworpen.

Dat betekent ook dat het al dan niet realiseren van een Kunstencluster hét onderwerp wordt, naast andere belangrijke zaken die in de stad spelen, van de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

maandag 13 januari 2014 om 15:10 uur
15

Hoe het kunstencluster ons jarenlang aan de financiële ketting dreigde te leggen

Opnieuw is de discussie over het kunstencluster opgelaaid. Hoewel de gemeenteraad op 23 maart 2013 heeft besloten dat het kunstencluster er mag komen, hebben de leden van D66 dit besluit uit hun verkiezingsprogramma gestemd. Dit heeft de SP ertoe verleid om dan voorlopig alles wat met de ontwikkeling met betrekking tot dit gebouw voorlopig stil te leggen. Vandaag komt dit voorstel ter bespreking en beslissing in de gemeenteraadsvergadering.

zondag 12 januari 2014 om 11:48 uur
18

Het Kunstencluster: teken van democratisch onvermogen!

Op dit moment is het plan voor het Arnhemse Kunstencluster aan het wankelen. Het gaat erop lijken dat het haven-fiasco van vier jaar geleden zich gaat herhalen. Er is al enorm veel geld uitgegeven aan plannenmakerij, net als toen. Maar met de verkiezingen in het zicht worden de politieke voorstanders kennelijk bang voor stemmenverlies. Men beseft dat deze politieke plannenmakerij is losgezongen van de stad. Zitten Arnhemmers wel te wachten op dit soort plannen? En wie heeft de Arnhemmers hiernaar gevraagd? Niemand dus! Zitting hebbend op het pluche denkt men de ‘’leukste plannen’’ uit. Plannen die sneuvelen als de verkiezingen naderen zijn echter plannen die niet deugen, omdat ze niet gedragen worden door de stad.

donderdag 9 januari 2014 om 17:08 uur
57

Actie kunstencluster Arnhemse ondernemers: Help Arnhem vooruit!

Met de onthulling van een poster in Dudok spreken Arnhemse ondernemers, waaronder de OKA, CCA, KHN, Hora en Modekwartier Arnhem, zich uit voor de bouw van het Kunstencluster. Robert Wittenberg, directeur Dudok Arnhem, is de initiatiefnemer van de actie: “Blijf bij de besluiten die je eerder nam. Er is een noodzaak voor investeringen, wij zijn hier tien jaar geleden begonnen met de belofte van een haven. Daar is nu alleen Rozet van gerealiseerd en voor de rest is er een desolate zuidelijke binnenstad”. Er worden 1.000 posters gedrukt die gratis zijn af te halen bij Dudok en worden verspreid onder ondernemers in de stad.

Museumdirecteur Hedwig Saam is blij met de actie en steun van de ondernemers: “Ik bewonder Robert zeer. Hoe hij ondernemen en de liefde voor kunst en cultuur combineert. Daarnaast ligt er een besluit. Ik hoor van veel mensen dat zij vinden dat de politiek moet afmaken wat ze eerder hebben besloten. Of je nou voor of tegen bent, er ligt een besluit. Een besluit waar heel nadrukkelijk de handtekening van D66 onder staat en wat heel kort geleden is getekend.”

woensdag 8 januari 2014 om 13:41 uur
30

Verenigde Studenten Arnhem roept op tot herziening Rijnboog

De Verenigde Studenten Arnhem (VSA) roept Arnhemmers op tot herziening van het Rijnboogproject na de ontstane commotie omtrent het kunstencluster. De VSA is van mening dat er betere kansen liggen om Arnhem toekomstbestendig te maken en denkt dat de wens van Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) voor een mediahuis beter tot zijn recht komt op de locatie van het kunstencluster.

Het besluit van de leden van D66 om het Museum voor Moderne Kunst Arnhem te handhaven op de huidige locatie deed het nodige stof opwaaien binnen de stad. Logisch, volgens het nieuwe bestuur van de VSA. “Er zijn immers al vele partijen betrokken bij het vormgeven van het Kunstencluster. Het recente besluit van de D66-leden is daarentegen geen reden voor stadsbrede paniek.” Aldus de nieuwe voorzitter Mathijs van der Ploeg. Nederland schreeuwt om vernieuwing en innovatie en Arnhem is daarin zeker geen uitzondering. Lopende projecten in voormalig Rijnboog-gebieden zoals de Coehoorn stemmen juist hoopvol wanneer het om de toekomst gaat van aandachtsgebieden in Arnhem. Dergelijke projecten zouden een lichtend voorbeeld kunnen zijn voor innovatie vanuit de Arnhemse bevolking en organisaties, zonder hierbij het initiatief uit handen te geven aan de Arnhemse politiek. Sterker nog, nieuwe ideeën vanuit alle lagen in de stad zouden kunnen bijdragen aan een breed gedragen visie op de toekomst van onze stad. Een sterke troef zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht.

woensdag 8 januari 2014 om 11:41 uur
5

Arnhem in Cijfers: 1.000 werkzoekenden erbij

Op 1 januari 2013 stonden er 8.172 werkzoekenden ingeschreven bij het UWV in Arnhem. In januari 2012 waren dat er nog 7.172. Er zijn dus precies 1.000 werkzoekenden bij gekomen. Dat komt neer op 7,8% van de Arnhemse beroepsbevolking. Het aantal werkzoekenden blijft dus stijgen ondanks alle banenplannen die de Arnhemse politiek produceert. Deze en nog veel meer interessante cijfers vind je in ‘Arnhem in Cijfers’, een jaarlijkse uitgave (pdf) van de gemeente.

Zo valt op dat er steeds minder mensen uitstappen op de Arnhemse stations. Stapte er in 2011 nog 3.696 mensen uit op Station Velperpoort, is dat in 2012 gedaald tot 2.204 personen. In 2011 komen er nog 40.624 reizigers aan op Arnhem Centraal, in 2012 zijn dat er 38.611. Valt jullie verder nog wat op aan de cijfers?