Registreren

Gebruikersnaam

Echte naam

Wachtwoord

Nogmaals wachtwoord

E-mailadres

Nogmaals E-mailadres

  

Doe ook mee met Arnhem-Direct!

Arnhem-Direct is een platform voor en door Arnhemmers. Iedereen kan meedoen! Dat kan door te reageren, maar ook te bloggen over dingen die zich in jouw omgeving afspelen. Meld je aan door je hier te registeren en doe mee Arnhem-Direct! Heb je vragen? Mail de redactie. (redactie@arnhem-direct.nl)

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

 Onthoud mij

Wachtwoord vergeten?

maandag 20 januari 2014 om 11:00 uur
38

Arnhem, denk mee over herbouw hbs en verplaatsing Aku-fontein

Er ligt weer een nieuw en ingrijpend plan op de plank om de stad op te kalefateren. De schromelijk verwaarloosde AKUfontein zou plaats moeten maken voor een herbouwde HBS, die appartementen en bedrijfjes gaat bevatten van, voor en door studenten. Voor hen kan dit een prachtlocatie zijn, zo in het centrum en kansen bieden voor innovatieve bedrijven.
Misschien is een dergelijk gebouw een meerwaarde voor de stad, maar het is ook zo maar mogelijk dat er een kolos wordt gebouwd die visueel het Gele Rijdersplein achteruit doet gaan. Er is in Arnhem heel veel fraais verdwenen en heel veel lelijks terug gekomen.
Het plan houdt tevens in dat de AKUfontein verplaatst zou kunnen worden naar de Trans. En uiteraard zal de gemeente Arnhem ook weer geld bij moeten leggen, minimaal 500.000 euro.

En wat vinden Arnhemmers van het plan? Ik ben benieuwd! Lees de stukken via Arnhem.nl en iedere burger kan zich aanmelden om in te spreken tot vandaag 12.00 uur.

vrijdag 17 januari 2014 om 11:15 uur
1

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verplaatst de eerst bak grond in Meinerswijk

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft gisteren de eerste bak grond verzet in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Arnhem. Hiermee heeft ze het startsein gegeven voor het project van Rijkswaterstaat waarmee de Rijn bij Arnhem meer ruimte krijgt bij extreem hoogwater. Er komen onder meer twee geulen en de zomerkade wordt verlaagd. De waterstand van de Nederrijn daalt hierdoor bij hoogwater met 7 centimeter en overtollig water kan sneller worden afgevoerd. Het gebied, Stadsblokken-Meinerswijk, is zo’n 300 hectare groot en wordt nu al de ‘wilde achtertuin’ van Arnhem genoemd.

donderdag 16 januari 2014 om 9:50 uur
1

Geef ruimte aan dance in Arnhem

Arnhem heeft een rijk cultureel leven. Eén van de belangrijke aspecten van dat culturele leven is wat mij betreft ook de dance-stroming. Onder de jongerencultuur heeft deze stroming een grote schare aanhangers, zoals we weer gezien hebben bij het Free Your Mind-Festival, op de Sonsbeek Theateravenue en bij de jaarwisseling bij Spaced-out in de Rijnhal. Maar ook in de voormalige Loods 008 en op andere plekken in Arnhem werden vaak evenementen georganiseerd waarbij de dance-stroming volop floreert. Denk maar eens aan het evenement dat 8-Bahn bij Koninginnedag in het Musis Park neerzette.

Duizenden bezoekers – van jong tot oud – genoten van de muziek en vooral ook van de ambiance. En de stroming is groter dan muziek alleen. Rondom de dance-stroming gaat het niet alleen om elektronische muziek, maar ook om video-art en andere vormen van kunst. Een mooie mix daarvan is natuurlijk de succesvolle Popup-Klup.

woensdag 15 januari 2014 om 11:46 uur
13

Arnhems Kunstencluster kan voorbeeld aan Utrechts Artplex nemen

En wij maar denken dat we op maandag 13 januari 2014 geschiedenis in de Arnhemse gemeenteraad schreven met ons Kunstencluster. Welnee. In Utrecht werd op dat tijdstip het megalomane nieuwbouwplan voor een ‘Artplex’ van 76 miljoen naar de prullenbak verwezen. Het hing op één stem en die was van een dissidente CDA’er.

Arnhem kan een voorbeeld nemen aan zijn grote broer Utrecht. Ook in het Utrechtse is de grote bouwwoede uitgebroken, ondanks recessie, leegstand en ander crisisongemak. Wie in de zestig kilometer van Arnhem gelegen stad het centraal station uitloopt, weet niet wat hij ziet. Overal hijskranen en betonmolens. Als kers op de taart was het Artplex bedacht. Daarin zouden de bibliotheek, zeven filmzalen en honderd startersappartementen moet worden gebouwd. Cees Bos, nota bene een CDA’er, hield de rug recht. Hij verklaarde in de raad, ik citeer de Volkskrant van vandaag: “Ik heb mezelf de afgelopen weken afgevraagd wat dit voorstel voor Utrecht en haar inwoners brengt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de ontwikkeling te groot is, de gebruikers te zwak. Zo’n enorme investering met zulke risico’s vind ik niet passend in het huidige tijdsgewricht.’

dinsdag 14 januari 2014 om 9:44 uur
16

Last Post

... Made in Arnhem ...

Er waren elf insprekers.
En negenendertig raadsleden plus vijf wethouders.
Samen dus 44 politici/bestuurders, die met geen enkel, maar dan ook met g-e-e-n e-n-ke-l woord ingingen op wat de insprekers hadden gezegd. En er zelfs niet naar verwezen. Of hun naam, of hun functie memoreerden. Elf burgers, met een bijzonder relevante staat van dienst in de volle kracht van hun leven, hadden daar voor de kadt zijn kudt staan spreken. Hadden er kennis, energie, tijd, geld, intelligentie en harmonie in gestopt. En werden nog geen ademzucht of iota waard bevonden.
Ondertussen wel een hele hoop lippendienst aan “burgerparticipatie”. Van die 39 raadsleden plus 5 wethouders. En dat het toch zo fijn was dat het publiek zoveel betrokkenheid liet zien. Publiek dat vervolgens werd afgezeken door een paar van die raadsleden en wethouders, want we hadden als stemvee moeten opdraven bij hun referendum. En dat hadden wij niet gedaan. Neen, dat mochten wij niet zelf bepalen. Dat bepalen raadsleden en wethouders voor ons. Hoe hun democratie werkt. D666 voorop. Ach, lieve lezer, lees het allemaal maar terug in de Voltooid Verleden Tijd. Onze community-manager/bedrijfsleider zal hier ergens wel een stuk of wat linkjes plaatsen. Ik heb hier toch echt de energie niet meer voor.
Na de breek, de schaterende schadenfreude  van sommige, en de zuchten van opluchting bij andere reaguurders.

dinsdag 14 januari 2014 om 0:02 uur
15

Kunstencluster, licht aan het einde van de tunnel?

Na een toch behoorlijk debat over het plan voor de realisering van een Kunstencluster in het Rijnbooggebied, zijn in de vergadering vanavond door een meerderheid van de Raad alle moties om de verdere voorbereidingen voor een Kunstencluster te staken verworpen.

Dat betekent ook dat het al dan niet realiseren van een Kunstencluster hét onderwerp wordt, naast andere belangrijke zaken die in de stad spelen, van de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

maandag 13 januari 2014 om 15:10 uur
15

Hoe het kunstencluster ons jarenlang aan de financiële ketting dreigde te leggen

Opnieuw is de discussie over het kunstencluster opgelaaid. Hoewel de gemeenteraad op 23 maart 2013 heeft besloten dat het kunstencluster er mag komen, hebben de leden van D66 dit besluit uit hun verkiezingsprogramma gestemd. Dit heeft de SP ertoe verleid om dan voorlopig alles wat met de ontwikkeling met betrekking tot dit gebouw voorlopig stil te leggen. Vandaag komt dit voorstel ter bespreking en beslissing in de gemeenteraadsvergadering.

zondag 12 januari 2014 om 11:48 uur
18

Het Kunstencluster: teken van democratisch onvermogen!

Op dit moment is het plan voor het Arnhemse Kunstencluster aan het wankelen. Het gaat erop lijken dat het haven-fiasco van vier jaar geleden zich gaat herhalen. Er is al enorm veel geld uitgegeven aan plannenmakerij, net als toen. Maar met de verkiezingen in het zicht worden de politieke voorstanders kennelijk bang voor stemmenverlies. Men beseft dat deze politieke plannenmakerij is losgezongen van de stad. Zitten Arnhemmers wel te wachten op dit soort plannen? En wie heeft de Arnhemmers hiernaar gevraagd? Niemand dus! Zitting hebbend op het pluche denkt men de ‘’leukste plannen’’ uit. Plannen die sneuvelen als de verkiezingen naderen zijn echter plannen die niet deugen, omdat ze niet gedragen worden door de stad.