Registreren

Gebruikersnaam

Echte naam

Wachtwoord

Nogmaals wachtwoord

E-mailadres

Nogmaals E-mailadres

  

Doe ook mee met Arnhem-Direct!

Arnhem-Direct is een platform voor en door Arnhemmers. Iedereen kan meedoen! Dat kan door te reageren, maar ook te bloggen over dingen die zich in jouw omgeving afspelen. Meld je aan door je hier te registeren en doe mee Arnhem-Direct! Heb je vragen? Mail de redactie. (redactie@arnhem-direct.nl)

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

 Onthoud mij

Wachtwoord vergeten?

zondag 12 januari 2014 om 11:48 uur
18

Het Kunstencluster: teken van democratisch onvermogen!

Op dit moment is het plan voor het Arnhemse Kunstencluster aan het wankelen. Het gaat erop lijken dat het haven-fiasco van vier jaar geleden zich gaat herhalen. Er is al enorm veel geld uitgegeven aan plannenmakerij, net als toen. Maar met de verkiezingen in het zicht worden de politieke voorstanders kennelijk bang voor stemmenverlies. Men beseft dat deze politieke plannenmakerij is losgezongen van de stad. Zitten Arnhemmers wel te wachten op dit soort plannen? En wie heeft de Arnhemmers hiernaar gevraagd? Niemand dus! Zitting hebbend op het pluche denkt men de ‘’leukste plannen’’ uit. Plannen die sneuvelen als de verkiezingen naderen zijn echter plannen die niet deugen, omdat ze niet gedragen worden door de stad.

donderdag 9 januari 2014 om 17:08 uur
57

Actie kunstencluster Arnhemse ondernemers: Help Arnhem vooruit!

Met de onthulling van een poster in Dudok spreken Arnhemse ondernemers, waaronder de OKA, CCA, KHN, Hora en Modekwartier Arnhem, zich uit voor de bouw van het Kunstencluster. Robert Wittenberg, directeur Dudok Arnhem, is de initiatiefnemer van de actie: “Blijf bij de besluiten die je eerder nam. Er is een noodzaak voor investeringen, wij zijn hier tien jaar geleden begonnen met de belofte van een haven. Daar is nu alleen Rozet van gerealiseerd en voor de rest is er een desolate zuidelijke binnenstad”. Er worden 1.000 posters gedrukt die gratis zijn af te halen bij Dudok en worden verspreid onder ondernemers in de stad.

Museumdirecteur Hedwig Saam is blij met de actie en steun van de ondernemers: “Ik bewonder Robert zeer. Hoe hij ondernemen en de liefde voor kunst en cultuur combineert. Daarnaast ligt er een besluit. Ik hoor van veel mensen dat zij vinden dat de politiek moet afmaken wat ze eerder hebben besloten. Of je nou voor of tegen bent, er ligt een besluit. Een besluit waar heel nadrukkelijk de handtekening van D66 onder staat en wat heel kort geleden is getekend.”

woensdag 8 januari 2014 om 13:41 uur
30

Verenigde Studenten Arnhem roept op tot herziening Rijnboog

De Verenigde Studenten Arnhem (VSA) roept Arnhemmers op tot herziening van het Rijnboogproject na de ontstane commotie omtrent het kunstencluster. De VSA is van mening dat er betere kansen liggen om Arnhem toekomstbestendig te maken en denkt dat de wens van Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) voor een mediahuis beter tot zijn recht komt op de locatie van het kunstencluster.

Het besluit van de leden van D66 om het Museum voor Moderne Kunst Arnhem te handhaven op de huidige locatie deed het nodige stof opwaaien binnen de stad. Logisch, volgens het nieuwe bestuur van de VSA. “Er zijn immers al vele partijen betrokken bij het vormgeven van het Kunstencluster. Het recente besluit van de D66-leden is daarentegen geen reden voor stadsbrede paniek.” Aldus de nieuwe voorzitter Mathijs van der Ploeg. Nederland schreeuwt om vernieuwing en innovatie en Arnhem is daarin zeker geen uitzondering. Lopende projecten in voormalig Rijnboog-gebieden zoals de Coehoorn stemmen juist hoopvol wanneer het om de toekomst gaat van aandachtsgebieden in Arnhem. Dergelijke projecten zouden een lichtend voorbeeld kunnen zijn voor innovatie vanuit de Arnhemse bevolking en organisaties, zonder hierbij het initiatief uit handen te geven aan de Arnhemse politiek. Sterker nog, nieuwe ideeën vanuit alle lagen in de stad zouden kunnen bijdragen aan een breed gedragen visie op de toekomst van onze stad. Een sterke troef zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht.

woensdag 8 januari 2014 om 11:41 uur
5

Arnhem in Cijfers: 1.000 werkzoekenden erbij

Op 1 januari 2013 stonden er 8.172 werkzoekenden ingeschreven bij het UWV in Arnhem. In januari 2012 waren dat er nog 7.172. Er zijn dus precies 1.000 werkzoekenden bij gekomen. Dat komt neer op 7,8% van de Arnhemse beroepsbevolking. Het aantal werkzoekenden blijft dus stijgen ondanks alle banenplannen die de Arnhemse politiek produceert. Deze en nog veel meer interessante cijfers vind je in ‘Arnhem in Cijfers’, een jaarlijkse uitgave (pdf) van de gemeente.

Zo valt op dat er steeds minder mensen uitstappen op de Arnhemse stations. Stapte er in 2011 nog 3.696 mensen uit op Station Velperpoort, is dat in 2012 gedaald tot 2.204 personen. In 2011 komen er nog 40.624 reizigers aan op Arnhem Centraal, in 2012 zijn dat er 38.611. Valt jullie verder nog wat op aan de cijfers?

maandag 6 januari 2014 om 11:41 uur
18

Arnhem in 2014: het echte Arnhem oud en nieuw fusion?

Zo vlak voor de verkiezingen en vlak na het mogelijke afblazen van het kunstencluster is het tijd voor bezinning. Hoewel ik tegen het kunstencluster ben, voelt het toch als een soort leegte. Want waar willen we in Arnhem nu eigenlijk naartoe? Belangrijker is vooral: waar willen we met zijn allen naar toe?

Ik was geen voorstander van de toenmalige haven en het kunstencluster, omdat dit nu typisch van die plannen zijn die ‘’op het pluche’’ worden bedacht en waarover de politiek zich niet afvraagt of er wel echt draagvlak voor is. Hetzelfde verhaal geldt voor het Centraal Station dat al jaren in aanbouw is.

donderdag 2 januari 2014 om 15:55 uur
87

Het Kunstencluster: de aanleiding deugt, dus waar is een waardig alternatief?

Ik volg de Kunstencluster discussie al een hele tijd actief, als voorstander. Eigenlijk gaan de argumenten (bijna) altijd om geld, en de wenselijkheid om überhaupt een nieuw cultuurgebouw neer te zetten. Over deze argumenten kun je van mening verschillen, en dus (zoals we ook wel gezien hebben) eindeloos discussiëren. De aanleiding om een dergelijk ‘cultuurpaleis’ in het Rijnbooggebied neer te willen zetten is echter wat simpeler:

zondag 29 december 2013 om 10:59 uur
2

Meten met twee maten door ondernemers of is de Politiek (sommige partijen) echt onbetrouwbaar?

Het geplande Kunstencluster aan de Rijn waar het Museum voor Moderne Kunst en het Filmhuis een plek moeten krijgen, was de afgelopen week volop in het nieuws. Eerst omdat gerenommeerde architecten een gooi willen doen naar de opdracht om dit te ontwerpen en een dag later omdat de leden van D66 zich voor behoud van het museum op de bult uitspraken en daarmee het Kunstencluster overbodig verklaarden. De Arnhemse SP zag daarmee de kans schoon om helemaal van het Kunstencluster af te komen.

zaterdag 28 december 2013 om 11:46 uur
7

Arnhem Voorbij 2013: Bob Roelofs

Een jaar dat in januari nog zo lang leek, is weer omgevlogen. Maar de sporen die het heeft achtergelaten zijn nog vers. Arnhem heeft in 2013 in ieder geval haar eerste echte referendum achter de rug. Op 15 mei konden de Arnhemmers zich uitspreken over wel of geen kunstencluster. Cijfers liegen niet: een opkomstpercentage van 17,7% waarvan 85,4% tegen en 14,6% voor was. Het is ook een feit dat de drempel van 30% niet werd gehaald en dus verklaarde de raad het referendum ongeldig. Voorafgaande aan het referendum raakte ik weer onder de indruk van de vele Arnhemmers die spontaan hun diensten aanboden voor het verspreiden van flyers en pamfletten in de eigen buurt. Ook hartverwarmend waren de ingezonden brieven en adhesieverklaringen toen we niet in de tuin van het Museum onze campagne ‘HOU M TEGEN’ mochten starten.

Voor Arnhemse begrippen was de actiebereidheid groot, zeker ook toen na de ondersteuning (3311) via de mail op ‘Arnhemwilookgeenkunstencluster’ dit een vervolg kreeg door 891 Arnhemmers die persoonlijk hun handtekening voor het houden van een referendum kwamen zetten in het Stadhuis/Loket Zuid. Als initiatiefnemer wist ik natuurlijk dat ik ook genoeg weerstand zou ondervinden. Het blijft echter altijd lastig als je wordt neergezet als volksmenner of ‘Arnhem wil nixer’. Maar ja, wanneer je je nek uitsteekt hoort dit er dus –blijkbaar- ook bij. Ik heb in 2013 weer veel geleerd van en over de (Arnhemse) politiek.