100.000 euro om de Arnhemse binnenstad groener te maken

(Foto: Omroep Gelderland.)

ARNHEM – Wethouder Ine van Burgsteden heeft gistermiddag in de Kortestraat in het centrum van Arnhem het startsein gegeven voor de vergroening van de binnenstad. Samen met bewoners en ondernemers van de Kortestraat werden symbolisch verschillende soorten groen aangeplant.

Eerder dit jaar riepen bewoners en ondernemers op om werk te maken van een groenere binnenstad. Mensen werden opgeroepen ideeën aan te leveren voor plekken die wel wat extra groen konden gebruiken.

Mensen konden daarbij gebruik maken van het aanbod dat 90 procent van de kosten werden betaald door de initiatiefnemers: de gemeente, bewonersplatform Arnhem6811 en het Platform Binnenstad Arnhem (PBA). Zelf zouden bewoners 10 procent moeten bijleggen. Ook worden bewoners en ondernemers verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen.

De aanmeldingen voor deze actie waren overweldigend. Verspreid over de binnenstad zullen de komende weken op verschillende plekken geveltuinen, bloembakken, en klimplanten verschijnen. Op die manier wordt de Arnhemse binnenstad nog groener.

Marcel van Empel van Arnhem6811 laat trots een schrijven zien van Wageningen Environmental Research (Alterra) dat voor het Planbureau voor de Leefomgeving onderzoek doet naar maatschappelijke betrokkenheid bij natuur in Nederland.

“Ze doen dat onderzoek voor de Balans van de Leefomgeving 2018, een rapportage aan de Tweede Kamer. Ze overwegen om ons initiatief voor de binnenstad aandacht geven te geven in hun onderzoek. Dus misschien wordt Arnhem straks in de Tweede Kamer genoemd als lichtend voorbeeld voor de rest van het land.”

In totaal is er ongeveer 100.000 euro beschikbaar voor het groener maken van de binnenstad. De helft van dat bedrag is afkomstig van de gemeente. 35.000 euro komt van Arnhem6811 en PBA draagt 15.000 euro bij.
Het bedrag lijkt ruim, maar de verwachting is dat dit hele bedrag binnen enkele maanden besteed is.

Reacties