1,9 miljoen euro voor herstel Eusebius

ARNHEM – Goed nieuws voor de Eusebiuskerk. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geeft 1,9 miljoen subsidie voor het herstel van de kerk. Dit meldt Omroep Gelderland.

De toekenning van het geldbedrag is een opsteker voor de noodlijdende kerk. Eerder dit jaar kwam de restauratie van de Eusebius tijdelijk volledig stil te liggen doordat het geld op was, en de provincie Gelderland, het Rijk en de gemeente Arnhem naar elkaar wezen bij het toekennen van geld.

Het geld is overigens niet bedoeld voor de restauratie van de toren, maar is bestemd voor het reguliere onderhoud van de kerk. Voorzitter Hans Winters van Stichting Eusebius tegen Omroep Gelderland:

“Bijvoorbeeld de technische installaties in de kerk, voor onderhoud van het stucwerk, glas-in-lood-ramen, vloeren, wanden en kozijnen. Het geld is uitdrukkelijk niet voor de restauratie van de kerk bedoeld.”

In mei van dit jaar zegden zowel de provincie als de gemeente Arnhem ieder 500.000 euro toe zodat de restauratie door kon gaan. Een definitieve oplossing is er echter nog altijd niet.

Gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) en wethouder Gerrie Elfrink (SP) willen met het ministerie in overleg om gezamenlijk tot een definitieve oplossing te komen voor de benodigde 20 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat de restauratie in 2019 voltooid is. Dan is het 75 jaar geleden dat de kerk bij de Slag om Arnhem zwaar beschadigd raakte.

Andere kerken
De subsidie die de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed nu aan de Eusebius geeft is de een na hoogste subsidie op de lijst met instellingen die nu geld ontvangen van de Rijksdienst.

Alleen de Sint Jan in ’s Hertogenbosch krijgt meer: 2,6 miljoen euro.

De Eusebius is overigens niet de enige kerk in Arnhem die geld ontvangt van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook de Opstandingskerk, de Martinuskerk in de Steenstraat, de Koepelkerk, de Walburgiskerk en de Vrijzinnig Hervormde kerk ontvangen geld van de Rijksdienst. Hierbij gaat het om bedragen tussen de 25.000 en 200.000 euro.

Andere monumenten in Arnhem die geld krijgen zijn onder meer Dudok (Van Ranzowbank) en het voormalige postkantoor op het Jansplein.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed keert ieder jaar geld uit voor de instandhouding van rijksmonumenten. Dit jaar werden 900 aanvragen gehonoreerd.

Foto: Eusebius.nl.

Reacties

1 reactie on "1,9 miljoen euro voor herstel Eusebius"

  1. Waarom wel enorme kosten maken voor een Jansbeek en geen geld hebben voor de kerk? Om maar te zwijgen over alle geldverslindende geflopte projecten die we al gehad hebben in het verleden en nog op ons bord komen.

    En dan niet te vergeten dat wij als gemeente Arnhem op een lijst van 100 armste gemeenten, op een 7 de plaats staan.
    Onbegrijpelijk!

    Wie kan dit nog uitleggen?

    Om maar te zwijgen over de schandalige actie, ‘wordt een Eusebiaan’…wij geven al geld aan de gemeente voor onderhoud, besteed dat dan goed!!

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*