Buurtkwis Lombok-Heijenoord: (ver)maak je samen

{

Afgelopen week sprak ik met Joost Borsboom uit de Arnhemse wijk Heijenoord. Hij is (samen met Doreen Hartman) de initiatiefnemer van de succesvolle Buurtkwis Lombok-Heijenoord. Het idee voor de buurtkwis ontstond, nadat Joost en Doreen een aantal keren hadden meegedaan bij de Pubquiz van café ‘t Moortgat.

In juni 2007 organiseerde Joost de eerste buurtkwis en sindsdien is de kwis een groot succes. Ieder voor- en najaar strijden straatteams uit Lombok en Heijenoord in buurtcentrum ‘t Huukske om de eerste plaats. Voor de eerste editie werden er posters verspreid in de wijken Lombok en Heijenoord, maar sindsdien is mond tot mond-reclame van enthousiaste deelnemers meer dan voldoende. Er moeten tegenwoordig zelfs teams teleurgesteld worden, omdat ze niet allemaal in het buurtcentrum passen.

Wat maakt de Buurtkwis zo leuk?
Het leuke van de buurtkwis is dat je nieuwe mensen uit de buurt leert kennen en daarnaast steek je er ook nog wat van op. En de teams zijn fanatiek! Ondanks dat de mobiele telefoons uitgeschakeld moeten worden, is er wel eens een team betrapt op het bellen met hulplijnen thuis. In principe leidt dat tot schorsing van deelname. Er zit ook altijd wel een vraag tussen waar discussie of consternatie over ontstaat, omdat er bijvoorbeeld meer dan 1 antwoord mogelijk is. Gelukkig heeft de organisatie nog nooit hard in hoeven grijpen. De teams corrigeren elkaar onderling en dit soort dingen kunnen juist ook een bijdrage leveren aan de sfeer. Het is en blijft tenslotte ook vooral een avond voor de gezelligheid.

Deelnemen aan de buurtkwis kan alleen met straatteams. Een team bestaat uit maximaal 6 deelnemers uit een straat. De kwis zelf bestaat uit 7 rondes van elk 7 vragen. Eén ronde gaat altijd over Arnhem, de thema’s van de overige rondes variëren. Joost heeft een heel format voor de kwis ontwikkeld, het is een multimediale gebeurtenis, waar ook gebruik wordt gemaakt van video- en audiofragmenten. Mensen kunnen zelf ook thema’s en vragen aanleveren voor de kwis.

Organisatie
Tot nu toe heeft Joost de avonden altijd samen met Doreen Hartman georganiseerd. Toch wil hij niet dat de Buurtkwis teveel van 1 of 2 personen afhankelijk is. Daarom hebben ze nu het volgende bedacht: het winnende team van de kwis, speelt een rol bij de organisatie van de volgende. Op deze manier wordt de kennis en informatie over hoe je de buurtkwis organiseert bij een grotere groep bekend. ‘En’, zegt Joost verheugd, ‘dan kan ik ook eens een keer als deelnemer van een team meedoen!’ De presentatie van de Buurtkwis is in handen van Bob Roelofs, o.a. bekend als presentator van de jaarlijkse Nieuwsquiz van De Gelderlander.

Voor de buurtkwis voor komende najaar zijn er alweer 14 aanmeldingen, drie teams staan op een reservelijst, omdat er in ‘t Huuske plaats is voor maximaal 11 teams. Uitwijken naar een andere locatie zou een optie kunnen zijn, alhoewel Joost de ruimte en sfeer bij ‘t Huukske juist wel heel erg goed vindt passen. Bovendien: ‘t Huukske is van stichting Rijnstad, de organisatie van de buurtkwis hoeft geen huur te betalen voor het gebruik van de ruimte, daarom kan de kwis ook heel laagdrempelig georganiseerd worden. Per deelnemer wordt een bijdrage van 2 euro voor deelname gevraagd om een aantal basale kosten te dekken.

Het enige nadeel bij ‘t Huukske is dat je alles zelf moet regelen. Alle voorzieningen zijn aanwezig in het buurtcentrum, zoals een bar, een beamer etc., maar de beamer hangt in een ‘verkeerde’ zaal en de bar wordt bemand door vrijwilligers. Gelukkig is er vanaf het begin een goede samenwerking met de dames van ‘Hare Hoogheid’. Zij organiseren elke vrijdagmiddag een buurtcafé in ‘t Huukske en op de avonden van de buurtkwis draaien ze ook de avond. Beheerders van dit soort panden doen wat hun functienaam zegt: beheren. Ze zijn er niet op ingesteld mee te denken en zaken te faciliteren. Terwijl een buurtcentrum toch juist een plek zou kunnen en moeten zijn, waar initiatieven van burgers die de buurt ten goede komen, gefaciliteerd worden.

Ben je na het lezen van dit verhaal van Joost enthousiast geworden en wil je een buurtkwis beginnen in jouw wijk, maar je weet niet hoe? Neem contact op met Joost. Na overleg krijg je een draaiboek, antwoordsjablonen en powerpointbestanden met vragen – helemaal gratis!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Buurtkwis Lombok-Heijenoord: (ver)maak je samen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*