Registreren

Gebruikersnaam

Echte naam

Wachtwoord

Nogmaals wachtwoord

E-mailadres

Nogmaals E-mailadres

  

Doe ook mee met Arnhem-Direct!

Arnhem-Direct is een platform voor en door Arnhemmers. Iedereen kan meedoen! Dat kan door te reageren, maar ook te bloggen over dingen die zich in jouw omgeving afspelen. Meld je aan door je hier te registeren en doe mee Arnhem-Direct! Heb je vragen? Mail de redactie. (redactie@arnhem-direct.nl)

Inloggen

Gebruikersnaam

Wachtwoord

 Onthoud mij

Wachtwoord vergeten?

zaterdag 14 januari 2012 om 10:00 uur
11

Panoramafotografie is (niet) moeilijk

Panoramafotografie is ouder dan we denken (zoals met zoveel dingen).  Een hele mooie, uit 1848, vindt u hier of deze uit 1873. Er zijn vele soorten camerasystemen om een panoramafoto te maken.

Met diverse (dure) systemen als drones, ballonnen, minihelicopters, hoge statieven en speciaal ontwikkelde camera’s wordt het heel specialistisch.
Mocht je wat geld overhebben dan is dit een mooi systeem. Je kunt ook zelf een (op film gebaseerde) camera bouwen. Gewoon uit de hand met een simpele camera of een Smartphone kunnen makkelijk mooie panorama’s worden gemaakt.

De truc is om overlappende foto’s te maken, meer niet? Nee, meer niet.

Maar het meeste wordt gedaan door de software als je de foto’s goed aanlevert. Er is veel software op de markt, dat ga ik niet behandelen, google op gratis open source panorama stitching software en dan kom je een heel eind.

Met je eigen camera of smartphone zijn er een aantal basisbeginselen:

1. Houd de camera ‘steady’ dat wil zeggen als je fotografeert let er op dat de horizon op dezelfde hoogte, dus recht, blijft.
2. Maak een overlap van 20-30% (zie foto)
3. Maak meerdere versies
4. Fotografeer van links naar rechts
5. Bedenk een ‘dansje’ om aansluitende foto’s te maken. Dat klinkt gek en dat is het ook. Feitelijk moet je op de zelfde plek blijven staan en dan 360 graden draaien en dat valt waarachtig niet mee, vooral de laatste foto’s kunnen hernia’s of ander ongemak veroorzaken. Je moet namelijk de camera in dezelfde positie houden
6. Interieur en andere ‘dichtbijzaken’ zijn wel ingewikkeld omdat er snel een bolling ontstaat die het wel erg onnatuurlijk maakt. Begin dus met buitenopnamen waar voldoende afstand tussen de camera en het onderwerp is om al teveel vertekening te vermijden.
7. Experimenteer!

Mijn dagelijks fotoblog is te vinden op Panoply, niet altijd actueel maar wel bij de tijd want elke dag een nieuw bericht over fotografie, Arnhem en omstreken of ontwikkelingen die er hopelijk (niet) toe doen.

Maarten Liesker op zaterdag 14 januari 2012 om 10:37 uur

Natuurlijk is het zaak je camera op gelijke hoogte te houden, maar zonder statief is dat bijna onmogelijk. Gelukkig snijdt de meeste software de onder en de bovenkant van de foto’s af, zodat je een mooie egale foto als resultaat krijgt. Kijk naast interieur en dichtbijzaken overigens ook uit met water, vooral water met golven, zoals het IJsselmeer of een zee.

Marco Derksen op zaterdag 14 januari 2012 om 10:52 uur

Zonder statief en met minimaal overlap krijg ik vaak prima resultaten in Photoshop. Zou ze eens op een rijtje moeten zetten maar deze is in ieder geval gemaakt in Arnhem:
http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/5360135101/

Marco Derksen op zaterdag 14 januari 2012 om 10:55 uur

@roelof: misschien leuk idee om eens panoramafotografie als thema te kiezen voor maandelijkse Urban Photo Collective-meeting!

Kees Crone op zaterdag 14 januari 2012 om 11:09 uur

Hoe zit het nu met die discussie over het al dan niet kunst zijn van fotograferen?

Paul Clappers op zaterdag 14 januari 2012 om 11:47 uur

Ik denk dat je niet zomaar kan stellen dat fotografie kunst is. Net zoals je niet elke streek verf kunst kan noemen. Soms is het kunst, soms niet.

Maar dat is mijn bescheiden mening.

Ontopic: Voor panoramafotografie gebruik ik de app 360, levert goede resultaten op vind ik.

Albert Stoter op zaterdag 14 januari 2012 om 22:37 uur

Leuk item Roelof. Heb ik ook een poosje gelden nog een paar gemaakt van de atletiekbaan waar ik veel trainingen heb gegeven. Met een heel eenvoudig cameraatje die, vind ik zelf, de foto’s heel goed aan mekaar maakte.

Roelof van der Schaaf op zaterdag 14 januari 2012 om 22:37 uur

@Marco:

‘misschien leuk idee om eens panoramafotografie als thema te kiezen voor maandelijkse Urban Photo Collective-meeting!’

Is prima, kan ik mijn (bijna) ontwikkelde cursus panoramafotografie eens uitproberen. Even contact hierover? Ik weet namelijk niets over de Urban Photo Collective Meeting.

Albert Stoter op zaterdag 14 januari 2012 om 23:08 uur

Bij mij is de foto die ik geplaatst heb te groot, als dat bij jullie ook zo is, mijn excuses! Waarschijnlijk zo groot omdat het een panoramafoto is ?:-)

Kees Crone op zondag 15 januari 2012 om 14:07 uur

@Paul C. Ja, mijn vraag was idd off topic. Maar ik verbaasde mij over het ontbreken van respons op de vorige posting van R. van der Schaaf (m.u.v. reactie M. de Bruin).

Roelof van der Schaaf op zondag 15 januari 2012 om 16:57 uur

@Albert:

De breedte van de foto’s op deze site is 600 pixels (srgb, 72 ppi en jpg) dus je foto is wat langer dan waar de site voor bedoeld is.

Paul Clappers op maandag 16 januari 2012 om 15:44 uur

Ik kom net deze tegen, erg mooi!

Reageer

Op deze manier link plaatsen: [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]
Op deze manier afbeelding plaatsen: [img]http://www.link.nl/afbeelding.jpg[/img]Welke kleur heeft gras?