5 trends om rekening mee te houden bij de verkiezingen in Arnhem

(Advertentie)

ARNHEM – Over acht dagen vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Wat de uitslag van de verkiezingen zal zijn is nu nog niet bekend, maar dit zijn alvast vijf trends om rekening mee te houden bij de uitslag van de verkiezingen in Arnhem.

1. Arnhem heeft geen groot lokaal thema

Rijnboog, een haven, het kunstencluster. Dat waren bij de afgelopen drie verkiezingen de leidende thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem.

Vrijwel altijd was er bij de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem één leidend thema.

Veel kiezers bepaalden hun stemgedrag aan de hand van het standpunt van partijen rond dat centrale thema bij de verkiezingen. Acht jaar geleden verloor de PvdA zes van haar dertien zetels doordat de partij als enige grote partij bleef vasthouden aan de Rijnboogplannen.

Vier jaar geleden wonnen D66 en SP samen vijf zetels doordat zij zich afzetten tegen de komst van het Kunstencluster, ten koste van de partijen die voorstander waren van het Kunstencluster.

Zo’n groot lokaal thema ontbreekt dit keer bij de verkiezingen. Alle partijen hebben zo hun eigen speerpunten die zij voor het voetlicht proberen te brengen: werkgelegenheid, dierenwelzijn, armoede, bereikbaarheid, onderwijs, etcetera.

De grote olifant in de kamer waar niemand het over heeft is het verziekte politieke klimaat in Arnhem. De meeste partijen willen het daar het liefste niet over hebben.

Toch lijkt de bestuurscultuur voor veel kiezers een belangrijk onderwerp te zijn bij de verkiezingen. Op social media is het politieke klimaat hét onderwerp dat in veel politieke discussies centraal staat.

Dus zonder centraal thema vanuit de partijen, lijkt het erop dat voor veel kiezers er wel degelijk één belangrijk onderwerp is dat meespeelt in de verkiezingscampagne.

Hoe groot die factor is bij de verkiezingen, is onduidelijk. Je hoort de schreeuwers nu eenmaal beter dan de fluisteraars. Pas als de verkiezingsuitslag bekend is, weten we werkelijk hoe groot de invloed van het politieke klimaat in de campagne is geweest.

2. Houd maar vast rekening met een lage opkomst

In het verlengde van de bestuurscultuur ligt de opkomst bij de verkiezingen.

Als het rapport van Paul Frissen over de bestuurscultuur in Arnhem één ding heeft aangetoond, dan is het wel dat veel mensen in de stad zich niet gehoord voelen.

“Het patroon dat zich in Arnhem voordoet is dat politieke actoren gedrag kie­zen dat voor de politieke institutie als geheel schadelijk is”, oordeelt Frissen.

En waar mensen het gevoel hebben dat hun stem er niet toe doet, is de kans dat zij bij verkiezingen thuisblijven groot.

Los van die kwestie is de opkomst in Arnhem sowieso al jaren dramatisch slecht. Natuurlijk: overal in Nederland loopt het opkomstpercentage bij gemeenteraadsverkiezingen terug.

Maar waar de opkomst in heel Nederland vier jaar geleden nog op 53,8 procent lag, lag de opkomst in Arnhem daar ver onder: 46,7 procent.

Met het oog op het verstoorde politieke klimaat mag verwacht worden dat het dit keer nog een paar procent lager uitkomt.

Er zijn overigens ook mensen die denken dat de deelname van de PVV in Arnhem zal leiden tot een hogere opkomst. Een deel van het electoraat kan namelijk op een partij stemmen die in het verleden niet meedeed. Of dat inderdaad zo werkt weten we over iets meer dan een week.

3. Het weer heeft amper invloed op de uitslag

Hoe dan ook heeft het weer amper invloed op de opkomst en de uitslag van de verkiezingen. Veel mensen dat slecht weer een grote invloed heeft op de verkiezingsuitslag, maar uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat daar amper sprake van is.

Sociologen van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten de effecten van temperatuur, zonneschijn en regenval bij de opkomst tijdens 13 verkiezingen.

“De opkomst daalt met één procent bij 25 mm regen en stijgt met één procent wanneer het 10 grader warmer is”, staat op de website van de Kiesraad te lezen.

“Schijnt de zon volop, dan neemt het aantal kiezers toe met anderhalf procent. Weersomstandigheden kunnen dus invloed hebben op de beslissing om te gaan stemmen, maar deze invloed is niet groot.”

Ter vergelijking: voor één zetel in de Arnhemse gemeenteraad is ongeveer 2,6 procent van de stemmen nodig.

4. Arnhemmers stemmen minder lokaal dan landelijk

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 stemde in Nederland maar liefst 28 procent van de kiezers op een lokale partij.

In Arnhem ligt dat percentage een heel stuk lager. In 2014 stemde 19 procent van de kiezers op een van de vijf lokale partijen die aan de verkiezingen deelnamen.

Drie van die Arnhemse partijen haalden voldoende stemmen binnen voor een of meerdere zetels in de gemeenteraad. Zuid Centraal, tegenwoordig Arnhem Centraal, haalde twee zetels. Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderen Partij haalden ieder één zetel.

Dit keer doen er vier lokale partijen mee in Arnhem. Naast de bovengenoemde partijen doet ook Arnhem1 mee met de verkiezingen. Deze partij is ontstaan vanuit ontevreden SP-leden die het niet eens zijn met de koers die de SP in Arnhem afgelopen jaren gevaren heeft.

5. Grote verschuivingen in Arnhem

Het aantal zetels dat bij gemeenteraadsverkiezingen verschuift naar een andere partij, is in Arnhem groter dan in steden als Ede, Apeldoorn en Nijmegen.

Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met de grote leidende thema’s bij de verkiezingen, die in Arnhem een grotere rol hebben gespeeld dan in veel andere steden.

In 2014 waren er in Arnhem maar liefst 18 van de 39 zetels die van de ene partij overgingen naar een andere partij. Ter vergelijking: in Apeldoorn waren dat 12 zetels. In Nijmegen 14 zetels en in Ede 10 zetels.

De verkiezingen van 2014 in Arnhem waren geen uitschieter. Ook bij eerdere verkiezingen was het aantal zetels dat van de ene naar de andere partij ging groter dan in andere steden in Gelderland.

In 2014 wisselden 18 zetels in de Arnhemse gemeenteraad van partij. In 2010 waren het 14 zetels, in 2006 16 zetels. Gemiddeld gaan bij verkiezingen in Arnhem 16 zetels naar een andere partij.

In Apeldoorn ligt dat gemiddelde op 13 zetels. In Ede op 8 zetels. In Nijmegen op 14 zetels.


Meestem-Wijzer
Bij de Meestem-Wijzer van Arnhem Direct kun jij op de stoel van een raadslid gaan zitten. In de Meestem-Wijzer krijg je besluiten te zien, die tussen 2014 en 2018 zijn genomen in de gemeenteraad in Arnhem.

Aan de hand van het stemgedrag van de verschillende partijen, kun je zien met welke politieke partijen jij het meeste zou hebben meegestemd.

Reacties