Ahmed Marcouch officieel geïnstalleerd als burgemeester

vice-voorzitter van de gemeenteraad Hans de Vroome hangt burgemeester Ahmed Marcouch de ambtsketen om. (Foto: Lea Manders.)

ARNHEM – In een overvolle Burgerzaal van het stadhuis is vrijdagmiddag Ahmed Marcouch geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Arnhem.

Marcouch werd onder luid applaus van zo’n 400 aanwezigen rond de klok van 15.30 uur binnengehaald. Na de verplichte toespraken door onder andere vice-voorzitter van de gemeenteraad Hans de Vroome en commissaris van de Koning Clemens Cornnielje legde Marcouch iets na vier uur de eed af.
Marcouch deed dat onder het uitspreken van de tekst: “Zo waarlijk helpe mij god almachtig.”

Onder luid applaus kreeg Marcouch vervolgens de ambtsketen omgehangen door De Vroome. Daarna was het woord aan de (trotse) nieuwe burgemeester van Arnhem.

“Arnhem heeft door haar geschiedenis een gevoeligheid voor discriminatie. Ik wil er zijn voor alle Arnhemmers. Arm, rijk, jong oud”, aldus Marcouch. “Daar waar ik nodig ben, daar zal ik zijn. dat is mijn belofte.”

Marcouch verwees in zijn toespraak kort naar de demonstratie van Wilders tegen zijn benoeming. “Een schande eigenlijk.”
Ook bij de installatie van Marcouch was overigens protest. Drie mensen die op fluitjes bliezen en leuzen tegen Marcouch riepen, werden onder luid boegeroep door de aanwezigen afgevoerd uit de Burgerzaal.

Marcouch hamerde in zijn toespraak op het belang van veiligheid. Veiligheid is volgens Marcouch de basis voor ontwikkeling.

Marcouch nam zijn eigen geschiedenis als voorbeeld: “Het kan wel om als tienjarig jongetje met behulp van zijn juf Nederlands te leren. Het kan wel voor een timide jongeman om met hulp bij sociale vaardigheden een politieman te worden. Het kan wel.”

“Prachtig Arnhem. Morgen aan het werk, voor alle Arnhemmers”, besloot Marcouch zijn toespraak.

Die werd beantwoord met een staande ovatie door alle aanwezigen.

Reacties