Alwéér een referendum in Arnhem

Nederland stemt vandaag voor of tegen het verdrag met de de Oekraïne. In vijftien jaar tijd is dit het derde referendum waarvoor kiezers in Arnhem naar de stembus kunnen. Arnhem is daarmee ‘referendumhoofdstad’ van Nederland. Nergens in Nederland werden vaker referenda gehouden dan hier.

De twee Arnhemse referenda waren geen groot succes. Bij het preferendum over de Rijnbooghaven (waar alleen ‘ja’ gestemd kon worden) kwam slechts 10 procent opdagen. Bij het referendum over het Kunstencluster in 2013 was de opkomst hoger (17,7 procent) maar nog altijd onvoldoende voor een geldige uitslag. Datzelfde scenario dreigt bij het referendum van vandaag.

Onder leiding van toenmalig oppositieleider Gerrie Elfrink werd tijdens het referendum over de Rijnbooghaven actief campagne gevoerd om niet te gaan stemmen. “Kort, lang, sluis: blijf thuis” was de slogan van de strijdbare SP-er.

De dramatisch lage opkomst van 10,2 procent was voor de toenmalige bestuurders geen enkele reden om de uitslag van het referendum niet te volgen. “We hebben een winnaar”, meende het toenmalige stadsbestuur, tot grote woede van Elfrink.

Kunstencluster
Ook in 2013 werd opgeroepen om niet te gaan stemmen. Dit keer kwam de oproep niet van de tegenstanders, maar van de voorstanders. Die vreesden dat een geldig referendum het Kunstencluster weg zou stemmen. En dus riepen democratisch gekozen raadsleden van de collegepartijen (SP, VVD, D66, GroenLinks) op om het referendum te boycotten.
“Een knap staaltje democratische sabotage”, noemde Gelderlander-journalist Rob Berends het.

Doordat veel voorstanders thuisbleven, wonnen de tegenstanders met overmacht het referendum. 85,4 procent stemde tegen. Maar doordat de opkomst onder de 30 procent bleef, kon de gemeente de uitslag naast zich neerleggen.

Een jaar later sneuvelden de plannen voor het Kunstencluster alsnog, toen D66 en SP concludeerden dat er in de stad te weinig draagvlak voor de plannen was.

Referendum
Vandaag mogen kiezers in Arnhem zich wederom tijdens een referendum uitspreken. Anders dan veel andere gemeenten zijn vrijwel alle stemlokalen die tijdens normale verkiezingen geopend zijn, ook vandaag geopend.

Of dat voldoende is om de opkomst boven de 30 procent te tillen is zeer de vraag. Veel mensen vinden het onderwerp niet belangrijk genoeg voor een gang naar de stembus. Bovendien willen veel voorstanders door thuis te blijven de opkomst drukken. Daarnaast weten veel mensen gewoon niet of ze voor of tegen zijn.

De gemeente Arnhem heeft beloofd in de loop van de dag de opkomstcijfers in Arnhem door te geven. Op Arnhem Direct zal er in de loop van de dag aandacht aan besteed worden.

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Alwéér een referendum in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*