Analyse: waarom wil Euroscoop per se in Arnhem een mega-bioscoop bouwen?

ARNHEM – Gisteren werd bekend dat een nieuwe mega-bioscoop van het Belgische filmbedrijf Euroscoop in Arnhem Zuid de blikken bioscoop waarschijnlijk de kop kost, maar amper negatieve effecten heeft op de horeca in de binnenstad.

Euroscoop is van plan om op de parkeerplaats bij de Rijnhal een mega-bioscoop neer te zetten met 12 zalen en 2.300 stoelen.

Arnhem is op dit moment al rijkelijk voorzien aan bioscopen. Naast Vue (de blikken bioscoop) heeft Arnhem met Pathé en vanaf volgend jaar een nieuw filmhuis bij de Eusebius meer dan voldoende filmdoeken en bioscoopstoelen.

Op dit moment telt Arnhem 17 filmzalen met samen 2.740 stoelen. Met de komst van Euroscoop en een nieuw filmhuis in de binnenstad, krijgt Arnhem er nog eens 2.500 bioscoopstoelen bij. Dat is bijna evenveel als de 3.000 bioscoopstoelen die er in heel Nederland in 2015 bij kwamen.

Kortom: als Euroscoop van de gemeente haar bioscoop in Arnhem Zuid mag bouwen, heeft Arnhem het indrukwekkende aantal van 31 filmzalen met in totaal 5.300 stoelen. Dat komt neer op 1 bioscoopstoel per 30 inwoners. Het gemiddelde in Nederland is 1 bioscoopstoel per 100 inwoners.

Het lijkt, mede met het oog op de vestigingen van Cinemec in Ede en Lent, dus een onzinnige beslissing van Euroscoop om juist in een stad die al zo ruim voorzien is van filmtheaters een nieuwe mega-bioscoop neer te zetten.

Hoe komt het dat Euroscoop juist in Arnhem een nieuwe bioscoop wil bouwen? Daarvoor zijn twee verklaringen.

Aanbod creëert vraag
De eerste verklaring is terug te vinden in het rapport over de gevolgen van de komst van Euroscoop naar Arnhem dat gisteren naar buiten werd gebracht. Kort samengevat komt het neer op het adagium: aanbod creëert vraag. Hoe meer filmzalen er zijn, hoe vaker mensen naar de bioscoop gaan.

Dat lijkt onlogisch, maar cijfers uit andere steden bewijzen dat het inderdaad zo werkt. In Utrecht steeg het bioscoopbezoek na de opening van Cinemec met 25,5 procent. In Breda steeg het bezoek met 22 procent na de opening van Kinepolis en in Nijmegen steeg het maar liefst 45,8 procent na de opening van de Cinemec in Lent.

In Arnhem hebben we afgelopen jaren hetzelfde gezien na de opening van de nieuwbouw van Pathé bij het station. Jarenlang was het bioscoopbezoek in Arnhem stabiel met ongeveer 500.000 bezoekers per jaar. Na de opening van Pathé bij het station steeg het naar 880.000 bezoekers per jaar.

De ontwikkelingen in Tilburg laten zien dat de komst van twee nieuwe bioscopen succesvol kan zijn. Nadat eerst Mustsee opende in de binnenstad van Tilburg, bleek er een jaar later nog voldoende ruimte over te zijn voor Euroscoop. Na de opening van beide bioscopen verdrievoudigde het bioscoopbezoek in Tilburg.

Bij Euroscoop verwacht men dat het in Arnhem precies op dezelfde manier zal verlopen.

Bioscoopoorlog
De tweede verklaring waarom Euroscoop graag in Arnhem een vestiging wil neerzetten, heeft te maken met de bioscoopoorlog die op dit moment aan de gang is.

Jarenlang was de situatie in Nederland stabiel. Pathé was absoluut marktleider, en daarnaast waren er nog de kleinere bioscoopketens van Kinepolis, JT Bioscopen en Euroscoop. Elke bioscoop had zijn eigen plek, en niemand zat elkaar dwars. Pais en vree.

De situatie veranderde nadat een paar jaar geleden het wereldwijde bioscoopconcern Vue het Nederlandse JT Bioscopen opkocht. De belangrijkste reden voor Vue was om marktaandeel weg te snoepen bij Pathé.

Alle bioscoopconcerns begonnen onmiddellijk met het bouwen van mega-bioscopen om de eigen positie te versterken. Daarnaast zijn de nieuwe bioscopen bedoeld om de concurrentie dwars te zitten.

Arnhem is één van de vele frontsteden in de bioscoopoorlog die aan de gang is. In 2016 werden er overal in Nederland nieuwe megabioscopen geopend. Zwolle (1.500 stoelen), Utrecht (3.200 stoelen), Breda (1.700 stoelen), Alkmaar (1.500 stoelen) en Nijmegen (1.850 stoelen).

Dit jaar worden ook nieuwe megabioscopen gebouwd in onder meer Schiedam (2.500 stoelen), Den Haag (2.500 stoelen), Amsterdam (2.500 stoelen), Leidschendam (2.000 stoelen) en Nijmegen (1.200 stoelen).

Kortom: bioscoopland wordt komende jaren een slagveld waar de grote jongens hun spierballen laten rollen. Wanneer Euroscoop in Arnhem er komt, zal dat er waarschijnlijk toe leiden dat Vue in Arnhem sneuvelt, bleek uit het onderzoek dat gisteren naar buiten kwam.

Bovendien zal de komst van Euroscoop een flinke hap nemen uit het marktaandeel van Pathé in Arnhem. En dat is precies wat Euroscoop graag ziet: zelf groeien, ten koste van de concurrentie.

Colleteral damage
Al dat bioscoopgeweld zorgt ook voor colleteral damage. Vanuit de filmwereld zijn er grote zorgen dat de bioscoopoorlog in Nederland ten koste gaat van de kleinere spelers, waaronder de filmhuizen in Nederland.

Niet voor niets sprak directeur Pepijn Kuyper van filmhuis Lux in Nijmegen vorig jaar al zijn grote bezorgdheid uit over de komst van een nieuwe megabioscoop in Nijmegen.

In het filmonderzoek over Arnhem wordt geconcludeerd dat Euroscoop gezien haar afwijkende aanbod geen grote concurrent is voor Focus Filmtheater.

Desondanks zal de komst van Euroscoop wel tot gevolg hebben dat het filmhuis ongeveer 7.500 bezoekers per jaar minder zal trekken. Hier door zal het voor het filmhuis een helse klus worden om de 125.000 bezoekers per jaar te halen die in de nieuwbouw nodig is om rond te komen.

Toch is de komst van Euroscoop nog geen uitgemaakte zaak. Het stadsbestuur ziet de komst van Euroscoop wel zitten, maar in de gemeenteraad zijn er twijfels. Het is de vraag of het rapport dat nu verschenen is die twijfels kunnen wegnemen.

Reacties