Arnhem Centraal klaar voor trein naar Düsseldorf

(Foto: Arny Bouwmeester.)

ARNHEM – Het duurt nog een paar weken voor het zover is, maar Arnhem Centraal is helemaal klaar voor de eerste stoptreinen die vanaf volgende maand tussen Arnhem en Düsseldorf gaan rijden.

Op Arnhem Centraal zijn alvast kaartautomaten geplaatst waarmee reizigers kaartjes kunnen kopen voor het traject. Vanaf 6 april aanstaande verzorgt NS-dochter Abellio een dienstregeling tussen Arnhem en Düsseldorf.

Ieder uur zal er vanaf Arnhem een trein richting Duitsland vertrekken. In Nederland stopt de trein alleen in Zevenaar. Arnhem Velperpoort, Duiven en Westervoort worden overgeslagen.

In Duitsland stopt de trein op 17 verschillende stations, waaronder ook Wesel, Duisburg, Oberhausen, Düsseldorf Flughaven en Düsseldorf Hauptbahnhof.

De nieuwe automaten die nu op Arnhem Centraal zijn geplaatst, zijn alleen bedoeld voor reizen met de trein naar een station in Duitsland. Voor Nederland kunnen treinreizigers gewoon gebruik maken van de OV chipkaart.

Op het Nederlandse deel zullen de kaartjes worden gecontroleerd door conducteurs van Breng en Arriva. Duitse conducteurs hebben geen apparatuur waarmee de Nederlandse OV chipkaart kan worden uitgelezen.

Om de poortjes bij Arnhem Centraal te openen voor Duitse reizigers, hebben de kaartautomaten een speciale barcode.

OV Magazine meldt dat Abellio van plan is om volgend jaar of in 2019 ook weer te kunnen stoppen in Elten. In dat dorp wonen veel Nederlanders en de Nederlandse dorpen Lobith, Tolkamer en Spijk liggen op slechts enkele kilometers afstand.

Reacties

9 reacties on "Arnhem Centraal klaar voor trein naar Düsseldorf"

 1. Is er bekend hoe lang de treinrit naar Dusseldorf gaat duren? En wat de kosten voor een kaartje zullen zijn?

 2. Net vanaf Emmerich maar Düsseldorf airport met de trein gereisd. Dat duurde 76 minuten. Maar Emmerich zal een klein half uur zijn.

 3. Een enkeltje Arnhem – Emmerich kost EUR 12,50 op ns.nl.

 4. Net vanaf Emmerich maar Düsseldorf airport met de trein gereisd. Dat duurde 76 minuten. Naar Emmerich zal een klein half uur zijn.

 5. Patrick Arink (Arnhem Direct) | 22 maart 2017 op 12:07 | Beantwoorden

  De website Grensgangers.nl meldt:
  “De prijs van een treinkaartje Arnhem-Emmerich gaat volgens de NS reisplanner ca. 12,50 kosten. Een kaartje vanuit Duitsland kost: 5,80 euro. Een retourticket boeken in Duitsland is dus veel goedkoper. Een vierrittenkaart vanuit Duitsland (20,50) is veel goedkoper dan een retour vanuit Nederland.”

 6. En daarom altijd een kaartje kopen bij de Duitse kaartautomaat als je geen dief van je eigen portemonnee wilt zijn.

 7. Is het niet beter om de Rheinbahn app downloaden.
  Volgens mij kun je met deze app ook een kaarjte kopen
  Of het ook werkt voor deze verbinding weet ik niet.

 8. Rob,

  Een late reactie,
  De reis Arnhem – Dusseldorf duurt 49 minuten.
  Enkeltje voor 15 Euro uit de VRR automaat.
  Een dagkaart voor het hele VRR gebied kost 28,40 Euro
  Alle info op abellio.de en vrr.de

 9. Onvolledige info. Je kunt namelijk doorgaande kaartjes naar Duitse stoptreinstations kopen (Ländertickets en Schönes-WochenendTicket (als je bereid bent wat langer over je reis te doen). Als je binnen het zog. VRR-gebied blijft (globaal gezien, het Roergebied met een stuk eromheen (Keulen valt erbuiten, maar Venlo, mits vanuit Duitsland gereisd valt er weer wel onder!). Het leuke van de VRR-tickets is ook dat ze in Duitsland in de bussen en het andere lokale OV gelden (zo kun je vanuit Emmerich ook met de bus naar Nijmegen reizen, zonder dat je ervoor een nieuw kaartje nodig hebt. Het goedkoopste is om online een tienrittenkaart te kopen als je zo nu en dan naar Emmerich gaat. Deze maak je online aan en je kunt er ook anderen op laten reizen (elk een eigen kaartje). Betalen kan met Sofort-Zahlung, de Duitse tegenhanger van I-Deal, die ook Nederlandse rekeningen accepteert. Kijk alles maar eens rustig na op http://www.vrr.de. Overigens wie op het moment van reizen gratis reisrecht binnen Nederland heeft, hoeft de zones Arnhem en Zevenaar niet mee te tellen, waardoor een enkeltje van € 2,60 (Preisstufe A) volstaat. De Duitse conducteurs zullen spoedig van kaartlezers voorzien worden. Zwartrijders en fraudeurs, opgepast. Wie tussen Zevenaar en Duitsland op zwartrijden betrapt wordt, betaalt een boete volgens de Duitse wetgeving: het dubbele van de ritprijs, met een minimum van € 60,00. Het niet hebben van muntgeld, of een PIN-pas wordt daarbij niet als een geldige reden beschouwd. Is de kaartautomaat stuk, maak dan een foto van het scherm en schrijf het automaatnummer op. Krijg je om laatstgenoemde reden toch een prent, kun je zo je onschuld mee pleiten.

  @ Rob, Arnhem-Düsseldorf met de ICE is 69 minuten, met de Abellio-trein 40 minuten langer.

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*