“Arnhem is een politiek kerkhof”

Wethouders Martijn Leisink (D66) en Gerrie Elfrink (SP) afgelopen weekend op een illustratie in de Gelderlander.

ARNHEM – Manipulatie, ruzie, schreeuwen, intimidatie. In het Arnhemse college van B&W gebeurt het allemaal. In een uitgebreide reportage van drie pagina’s staat de Gelderlander dit weekend uitgebreid stil bij de politiek in Arnhem.

Vier opgestapte wethouders, twee collegebreuken in twee jaar tijd en een sfeer binnen het stadhuis die eerder doet denken aan de tv-serie House of Cards dan aan de gezonde politieke cultuur die je in vergelijkbare steden aantreft.

Het inkijkje dat de Gelderlander biedt in de Arnhemse politiek laat weinig heel van het beeld dat de collegepartijen D66, SP en CDA graag uitstralen: een breedgedragen stadsbestuur dat links en rechts gewaardeerd wordt en dat bestuurt ‘met de stad’.

Hoofdrolspelers Addy Plieger (ChristenUnie), Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) en oud-wethouder Alex Mink (SP) wijzen voor de bron van de problemen alle drie naar dezelfde oorzaak; de machtspolitiek van D66 en SP.

“We rule this city, dat is hun motto”, aldus Alex Mink tegen de Gelderlander. “Een kleinere coalitiepartij wordt voortdurend voor het blok gezet”, stellen GroenLinks en ChristenUnie. Addy Plieger: “De macht van het getal weegt heel zwaar in Arnhem. En dat is al heel lang zo.” “Ze willen alles lekker zelf bepalen”, zegt VVD-leider Leendert Combée.

Hoewel het motto van het college van B&W ‘Met de Stad’ is, hebben Arnhemmers het gevoel dat er over ze heen wordt gewalst.

Gelderlander: “Of het nou over de sloop van kunstwerk de ‘Blauwe Golven’ gaat, of nieuwbouw op Hoogstede/Klingelbeek of in Gaardenhage.”

Peter Nijenhuis, tegenstander van sloop van de Blauwe Golven: “Het motto van dit college is ‘Met de stad’, maar het heeft er alle schijn van dat hier een besluit moet worden doorgedrukt.”

Schreeuwen
Geruchten dat het er tijdens vergaderingen binnen B&W hard aan toegaat, compleet met schreeuwpartijen en intimidatie, worden door de betrokkenen bevestigd in de Gelderlander.

“Wethouder Gerrie Elfrink (SP) en Martijn Leisink (D66) schreeuwen naar anderen tijdens collegevergaderingen. Ze zijn snel geïrriteerd en vallen anderen voortdurend aan.”

Nadat eerder al GroenLinks opstapte, had ook opvolger de ChristenUnie er na anderhalf jaar coalitie schoon genoeg van.

“Praten had geen zin meer. Er was gebrek aan vertrouwen. Wij liepen al anderhalf jaar op eieren”, zegt fractievoorzitter Plieger tegen de Gelderlander.

De Gelderlander trekt de vergelijking met de jaren tachtig in Arnhem. Toen was de PvdA met 18 zetels oppermachtig. Nu hebben D66 en SP samen 16 zetels en functioneren ze in de praktijk als één partij. Toen was Martin van Meurs als ‘de rode ayatollah’ de grote man. Tegenwoordig zijn Leisink en Elfrink de grote mannen die Arnhem met z’n tweeën besturen, komt uit de reportage in de Gelderlander naar voren.

Excel sheets
Mink omschrijft Elfrink en Leisink als de grote, stralende zonnen van Arnhem die alles verschroeien.

De wethouders zelf zien dat heel anders. Bij de wethouders leeft een andere werkelijkheid.

Elfrink: “Machtspolitiek? Deelnemen in een coalitie is vier jaar gedonder. Er is altijd spanning. Altijd.”

Leisink: “Ik kijk altijd naar meerderheden, en het maakt me niet zoveel uit of het coalitie of oppositie is.”

Beide wethouders wijzen op de grote successen die tijdens dit college geboekt zijn. De Gelderlander: “Elfrink tovert tijdens een interview een A4’tje uit zijn binnenzak. Daarop heeft hij in hanepoten een schier eindeloze reeks met geslaagde projecten opgeschreven. Die leest hij in een minuten durende monoloog voor. Van station tot filmhuis en van sportcentrum Papendal tot de Giro.”

Ook Leisink wijst op de successen: “Leisink stuurt een dag na een vraaggesprek een lange mail, met een excel-sheet erbij. Via een zelf gebouwd computerprogrammaatje heeft hij alle 54 raadsvoorstellen uit 2016 en 2017 gerangschikt. Conclusie: het is in Arnhem helemaal niet coalitie tegen oppositie, het beleid van het college geniet ‘brede steun’.”

De oppositie is de regenteske houding ondertussen meer dan zat. Leendert Combée van de VVD stelt voor om een onderzoek te laten doen naar de bestuurscultuur in Arnhem. Daarover zal maandag worden gesproken in de gemeenteraad.

Tijdens diezelfde vergadering zal ook een nieuwe burgemeester worden benoemd. Die burgemeester kan zijn lol op. Zoals uit het artikel in de Gelderlander blijkt, zijn de verhoudingen binnen de politiek in Arnhem op dit moment totaal verziekt.

Morgen komt oud-wethouder Alex Mink uitgebreid aan het woord in een omvangrijk interview dat Arnhem Direct afgelopen week met hem had.

Reacties