Beste januarimaand ooit voor Focus Filmtheater

Ryan Gosling en Emma Stone in Lalaland.

ARNHEM – Het filmhuis op de Korenmarkt is het nieuwe jaar goed begonnen. Nog nooit gingen er in januari zoveel mensen naar Focus Filmtheater als afgelopen maand.

Dit meldt het filmhuis op haar Facebookpagina.

De bezoekerspiek bij het filmhuis heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste reden is dat op dit moment een aantal goedbezochte arthouse-films in het filmhuis draaien.

De Duitse film Toni Erdmann is een van de bezoekersfavorieten. Bij de Oscar-uitreiking dingt Toni Erdmann mee naar de Oscar voor beste buitenlandse film.

Een andere film die veel bezoekers naar het filmhuis trekt is Lalaland. Deze film met in de hoofdrollen Emma Stone en Ryan Gosling is de grote favoriet bij de komende Oscaruitreking. De musicalfilm ontving maar liefst 14 nominaties.

Daaronder zijn nominaties voor alle belangrijke prijzen: beste film, beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie.

Of de film inderdaad alle nominaties weet te verzilveren is nog even afwachten. De Oscar uitreiking vindt plaats op 26 februari 2017.

Rembrandt
Het grote aantal bezoekers voor het filmhuis is goed nieuws voor Focus Filmtheater. Afgelopen jaar trok het filmhuis elf procent minder bezoekers dan in 2015. Voor 2017 wordt door Focus een daling van nog eens elf procent voorzien.

Dat Focus in januari een goede maand heeft gedraaid is niet alleen toe te schrijven aan het filmaanbod van dit moment. Ook de sluiting van Stadsbioscoop Rembrandt zal zeker effect hebben.

De film Toni Erdmann draaide tot aan de sluiting op 31 december vorig jaar aanvankelijk in Rembrandt.

Reacties

4 reacties on "Beste januarimaand ooit voor Focus Filmtheater"

 1. Gelukkig eens positief nieuws over het filmhuis.
  Dat hebben de medewerkers en vooral de vrijwilligers wel verdiend.

 2. Patrick Arink (Arnhem Direct) | 5 februari 2017 op 10:23 | Beantwoorden

  @Aart Meijssen:
  Ik heb even getwijfeld of ik nou te maken heb met een troll, iemand die heel dom is of iemand die gewoon heel gekleurd leest. Of een combinatie van alle drie.

  Leg jij mij eens uit waar jij “continu geventileerde gebetenheid” tegenover Focus ziet in een artikel dat nota bene als titel heeft “Beste januarimaand ooit voor Focus Filmtheater”?

  Overigens zijn alle artikelen op Arnhem Direct, niet alleen artikelen over Focus, gebaseerd op feiten. We zijn hier niet in de Verenigde Staten, Aart.

  Tot slot wil ik je graag verwijzen naar het redactiestatuut: reacties die strijdig zijn met de normen die in het redactiestatuut staan, worden niet geplaatst. Bij herhaalde overtreding volgt een ban.

 3. Patrick Arink (Arnhem Direct) | 5 februari 2017 op 17:03 | Beantwoorden

  @Aart Meijssen:
  Op de eerste plaats: dat ik nogmaals een vraag van jou inhoudelijk beantwoord, terwijl jij zelf in je reacties aantoont dat je (a) slecht leest, (b) vooringenomen bent en (c) in mijn ogen onzin uitkraamt bewijst al dat ik geen enkele kritische vraag uit de weg ga.

  Ik moet bekennen dat ik het eigenlijk zonde van mijn tijd vind om je onzin te ontkrachten, maar goed.

  Je zegt: “dan doe ik gepikeerd en sla een beetje wild om me heen zodat ik de vraag niet hoef te beantwoorden.”
  Dat wordt al ontkracht door bijvoorbeeld dit antwoord, maar ook door eerdere antwoorden aan jou op vergelijkbare onzin. Ik ben een van de weinige journalisten die dat doet, omdat ik vind dat alles wat ik schrijf te verantwoorden moet zijn en dat het mijn taak is om verantwoording af te leggen (zoals nu) als daar om gevraagd wordt.

  Je zegt: “En ik ben echt niet de enige”
  Ik ben echt niet de enige die vindt dat de aarde plat is. En omdat wij met veel zijn, is het waar. Zoiets?
  Het is onzin wat je beweert over “neutraal over Rembrandt, niet-neutraal over Focus” Je leest niet goed. Of selectief. Ik ga niet eens moeite doen om dit soort onzin te weerleggen. Mijn advies: oogkleppen af, bril af, even in de ogen wrijven, rechtop zitten, diep ademhalen: dan lees je waarschijnlijk een stuk beter dan je nu doet.

  Je zegt: “Het is vooral een bewerking van een persbericht van Focus zelf.”
  Hier ga je niet voor het eerst de mist in als gevolg van je aannames die nergens op gebaseerd zijn. Focus heeft geen persbericht gestuurd. De hele tekst is van begin tot eind door mij geschreven.

  Je zegt: “die wonderlijke opmerking over 11% minder bezoekers over 2017”
  De alinea waar de zin in staat waar je op doelt luidt: “Het grote aantal bezoekers voor het filmhuis is goed nieuws voor Focus Filmtheater. Afgelopen jaar trok het filmhuis elf procent minder bezoekers dan in 2015. Voor 2017 wordt door Focus een daling van nog eens elf procent voorzien.”

  In andere woorden: hier staat dat Focus het beter doet dan zij zelf hadden verwacht. Niets meer, niets minder.

  Je zegt: “uit een bedrijfskundig niet meer relevante aanname.”
  Wat is jouw bron dat dit een bedrijfskundig niet meer relevante aanname is? Ik baseer me op het laatste officiële bericht van Focus Filmtheater over de bezoekersverwachting voor 2017, dat op 3 januari 2017 door Focus werd gepubliceerd. Dat is drie dagen na de sluiting van Rembrandt en ruim een maand nadat bekend werd dat Rembrandt ging sluiten.
  Jij baseert je (wederom) op een aanname die nergens op terug te voeren is.

  Terzijde: Wie onthulde dat Rembrandt ging sluiten? Arnhem Direct onthulde dat Rembrandt ging sluiten.

  Je zegt: “Het feit dat Focus blijkbaar heel hard nodig is om ook films met heel veel Oscarnominaties een goede vertoningsplek te geven is overigens volledig in strijd met wat de bioscoopdeskundigen de laatste weken op Arnhem-Direct allemaal poneren.”
  Op de eerste plaats: jouw ‘feit’ is een mening. Wees daar zuiver in.

  Verder: de mening die de bioscoopdeskundigen op Arnhem direct geponeerd hebben, is dat de reguliere bioscopen steeds meer in het vaarwater van het filmhuis komen. We doen een kwisje, okee? Hieronder een lijstje arthousefilms die op dit moment in Arnhem draaien. Kun jij mij vertellen welke van onderstaande arthousefilms in Focus draaien?
  1. Captain Fantastic
  2. Brimstone
  3. Demain tout commence
  4. Lalaland

  (Antwoord: Captain Fantastic draait in Pathé, brimstone draait in Pathé, Demain tout Commence draait in Pathé, Lalaland draait in Focus. Maar alleen vandaag om 18.45 uur, dinsdag om 13.40 uur en woensdag om 11.00 en 18.45 uur.)
  Dit geeft, je eigen woorden inderdaad “wel goed inzicht in het programmeerbeleid van Pathe”.

  Je zegt: “Deze strijdigheid was een heel mooi item geweest om eens diepgaand door Arnhem-Direct te analyseren”
  Zie het kwisje hierboven. Bovendien vind je de mening van de deskundigen op dat vlak terug in het artikel “Bioscoopdeskundigen: “Focus gaat het niet redden op het Kerkplein””. Focus is uitgenodigd om bij het Arnhems Nieuwscafé aanwezig te zijn maar zei dat zij verhinderd was. Focus en de gemeente is in het kader van wederhoor om een reactie op het artikel gevraagd, maar zij hebben daar niet op gereageerd.

  Je zegt: de benadering en berichtgeving op deze site van de andere culturele instellingen in Arnhem is opvallend anders.
  Nee hoor. Als je goed kijkt zie je dat Arnhem Direct over veel meer zaken kritisch schrijft. Bijvoorbeeld Kunstencluster 2.0. Of Rozet. Of noem ze maar op allemaal.

  Aankondigingen van concerten, optredens, exposities vallen daar inderdaad buiten. Dat heb je goed gezien. Een actuele politieke kwestie laat zich namelijk niet vergelijken met de aankondiging van een voorstelling. De meeste van die berichten op Arnhem Direct worden overigens door de instellingen zelf op Arnhem Direct geplaatst.

  Tot slot: ik vind dat ik mij van mijn kant ruim, ruim voldoende bereid heb getoond om kritische vragen en opmerkingen te beantwoorden. Voor eventuele vervolgvragen van jouw kant, verwijs ik naar dit antwoord.

 4. Patrick Arink (Arnhem Direct) | 6 februari 2017 op 08:18 | Beantwoorden

  @aart Meijssen:
  Ik had je al verwezen naar het redactiestatuut. Dat doe ik nogmaals met klem. Ik heb het off-topicgedeelte met de persoonlijke aanvallen erin weggehaald. Als je dingen aan me kwijt wil, kan dat via patrickarink@gmail.com. Ik garandeer niet dat je antwoord krijgt.

  Kort: Captain Fantastic draaide in Rembrandt, niet in Focus. Brimstone en Demain tout Commence draaien in Lux Nijmegen, Lumiere Maastricht en de andere filmhuizen die Focus steeds als referentie gebruikt in haar bedrijfsplannen.

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*