Bezoek Blikken Bioscoop dramatisch: slechts 44.734 bezoekers in 2016

(Foto: Arnhem2day.)

ARNHEM – Er komen amper nog mensen naar Vue Arnhem, beter bekend als de Blikken Bioscoop. Dit blijkt uit de bezoekerscijfers van Arnhemse bioscopen die vrijdagmiddag gepresenteerd werden tijdens het Arnhems Nieuwscafé.

Tijdens het Arnhems Nieuwscafé stond de toekomst van de Arnhemse bioscoopmarkt centraal. Komende dagen zal op Arnhem Direct uitgebreid verslag gedaan worden van de bijeenkomst.

Uit de cijfers van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC), die het bioscoopbezoek in Nederland bijhoudt, blijkt dat in totaal slechts 44.734 mensen in 2016 een kaartje kochten om een film in de Blikken Bioscoop te zien.

De verouderde bioscoop aan de Hoogstraat heeft al een aantal jaren te maken met teruglopende bezoekersaantallen. In 2014 trok de bioscoop 110.000 bezoekers. In 2015 was dat gedaald tot iets onder de 100.000 bezoekers.

In 2016 is het aantal bezoekers meer dan gehalveerd. De 44.734 bezoekers die volgens de cijfers van de NFC naar de Blikken Bioscoop gingen, zijn zelfs nog lager dan de bezoekersaantallen van Filmhuis Focus.

Met 3 (kleine) zalen en grofweg 300 stoelen is Focus aanzienlijk kleiner dan de Blikken Bioscoop met 5 zalen en ongeveer 800 stoelen. Toch wist Focus afgelopen jaar 51.740 betalende bezoekers te trekken.

Focus Filmtheater en de gemeente Arnhem gaan overigens uit van 65.285 bezoekers in 2016. Het totale aantal bezoekers dat het filmhuis in haar statistieken hanteert, bestaat niet alleen uit betalende bezoekers, maar ook uit schoolvoorstellingen, commerciële verhuur, speciale voorstellingen en gratis bezoek door vrijwilligers van het filmhuis.

Het is overigens mogelijk dat ook Pathé en de Blikken Bioscoop iets hogere bezoekersaantallen hanteren dan de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie hanteert. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of ook de operavoorstellingen die in Pathé zijn georganiseerd in de bezoekersaantallen zijn meegenomen.

De cijfers van de NFC zijn echter wel de standaard die door bioscoop-exploitanten en filmdistributeurs als graadmeter worden gebruikt.

Pathé
De dramatische daling in het aantal bezoekers van de Blikken Bioscoop wordt veroorzaakt door de nieuwe Pathé-bioscoop bij het station. Bij de opening van Pathé, eind 2015, werd gerekend op 600.000 bezoekers in 2016. Het werden er flink meer. De Nederlandse Federatie voor de Cinematografie telde in totaal 706.745 bezoekers bij Pathé.

De extra bezoekers die Pathé trekt, gaan ten koste van de andere bioscopen in Arnhem. Stadsbioscoop Rembrandt wist het mede door het succes van Pathé niet te redden en het filmhuis noteerde een daling van 8.000 bezoekers.

Uit de dramatische bezoekersdaling bij de Blikken Bioscoop lijkt het erop dat deze bioscoop het grootste slachtoffer is van het succes van Pathé.

Sluiting of verbouwing?
Al ruim een jaar zingen er geruchten rond dat de Blikken Bioscoop haar deuren gaat sluiten. Die geruchten werden een jaar geleden door VUE-directeur Ron Sterk ontkracht.

“Sluiting is niet aan de orde. Zelfs al zou ik het willen, dan kan het niet, want ons huurcontract in Arnhem loopt nog minimaal 6 jaar door”, aldus de VUE-directeur een jaar geleden tegen de Gelderlander.

In de Gelderlander beweerde VUE een jaar geleden dat zij plannen had om de bioscoop te verbouwen. Deze verbouwing zou in november 2016 voltooid zijn.

Eind januari 2017 is er nog altijd niets gebeurd. Toch zijn er diverse mensen die melden dat VUE nog steeds plannen heeft om de bioscoop te revitaliseren. Personeelsleden van de Blikken Bioscoop melden off the record dat er concrete verbouwingsplannen zijn.

“Maar”, aldus een van de personeelsleden. “Meer kan ik je ook niet zeggen. Wij horen meestal pas iets als de bouwvakkers hier al rondlopen.”

Arnhem Direct heeft afgelopen weken zowel schriftelijk als telefonisch meerdere pogingen gedaan om de verhalen te bevestigen, maar VUE heeft hier geen gehoor aan gegeven.

Welke kant het uit gaat met de Blikken Bioscoop is dus nog even afwachten. Met slechts 44.734 bezoekers per jaar lijkt het erop dat men bij VUE niet al te lang meer kan wachten voor er knopen over de toekomst van de bioscoop doorgehakt zullen moeten worden.

Reacties

3 reacties on "Bezoek Blikken Bioscoop dramatisch: slechts 44.734 bezoekers in 2016"

 1. vue ARNHEM telt 5 zalen ipv 8.

  En wat een suggestieve opmerking over Focus weer:
  “zijn zelfs nog lager dan de bezoekersaantallen van Filmhuis Focus”

  • Patrick Arink (Arnhem Direct) | 27 januari 2017 op 21:55 | Beantwoorden

   @Erik Roelofs:
   Stomme fout dat daar acht zalen stond. Inmiddels verbeterd.

   T.a.v. Focus:
   Zoals in de zinnen erna ook al staat: Focus heeft minder zalen en minder stoelen. Dat de Blikken Bioscoop slechter scoort zegt niets negatiefs over Focus, maar zegt alles over de slechte bezoekersaantallen van de (twee keer grotere) Blikken Bioscoop.

 2. Patrick Arink (Arnhem Direct) | 29 januari 2017 op 16:07 | Beantwoorden

  @Aart Meijssen:
  De bezoekersaantallen via de NFC voor Stadsbioscoop Rembrandt kan ik je ook geven: tussen de opening op 26 februari en de sluiting op 31 december waren dat 21.800 betalende bezoekers.

  Pim Hermeling is overigens geen stadsbioscoop begonnen om het ongelijk van mij of het gelijk van iemand anders aan te tonen, maar omdat hij dacht dat het kansrijk was om een bioscoop in Arnhem te beginnen. Om die reden wil bijvoorbeeld ook het Belgische Euroscoop in Arnhem Zuid een mega-bioscoop realiseren.

  Over het stoppen van Rembrandt en de ontwikkelingen in Arnhem op bioscoopgebied is afgelopen vrijdag uitgebreid stilgestaan tijdens het Arnhems Nieuwscafé.

  In diverse artikelen op Arnhem Direct wordt de komende dagen bij de (opvallende) uitspraken stilgestaan die zijn gedaan door Roel Holland (Euroscoop), Ted Chiadaria (Rembrandt/Lux Nijmegen), Theo Theijsse (oud-voorzitter Focus Filmtheater) en Gerben Kuijpers (Cinemec/Pathé).

  Focus Filmtheater was helaas verhinderd bij het Arnhems Nieuwscafé, maar zal in het kader van hoor en wederhoor alle ruimte krijgen om in een apart artikel een inhoudelijke reactie te geven op de dingen die tijdens het Nieuwscafé door de gasten over (de toekomst van) Focus Filmtheater en de bioscopenmarkt in Arnhem zijn gezegd.

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*