Bomenkap op de Stadsblokken met fluwelen handschoenen

In opdracht van KWP is dit groepje bomen op de Stadsblokken dinsdagochtend gekapt. (Foto: KWP.)

ARNHEM – Vandaag zijn op de Stadsblokken een aantal bomen gekapt. De bomen zijn weggehaald om ruimte te bieden aan het podium van Cirque de la Liberté, dat deze zomer weer rond de ASM-haven op de Stadsblokken gehouden wordt.

Dat grondeigenaar KWP beseft dat bomenkap op de Stadsblokken een gevoelige aangelegenheid is, blijkt wel uit het bericht dat door KWP op de Facebookpagina Stadsblokken-Meinerswijk heeft geplaatst.

Uit het bericht wordt duidelijk dat KWP het rooien van de bomen met fluwelen handschoenen heeft aangepakt om mogelijke kritiek van natuurliefhebbers bij voorbaat de kop in te drukken.

Allereerst heeft KWP bij de provincie geïnformeerd of de bomen geen onderdeel zijn van houtopstanden, waarvoor een meldingsplicht bestaat. Daarnaast heeft KWP de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Arnhem bestudeerd om te kijken of de bomen daarin genoemd staan. Dat is ook niet het geval.

“Ze mogen dus gekapt worden zonder melding of vergunning”, aldus KWP.

Omdat de kap plaatsvindt in het broedseizoen, is tweemaal de check uitgevoerd door een ecoloog van Eelerwoude of er broedvogels een nest hebben in de bomen. Dat is niet het geval. De kap heeft ook geen negatieve effecten op broedvogels in de directe omgeving.

De bomenkap is volgens KWP noodzakelijk in verband met de tribune voor het Cirque de la Liberté.

Afgelopen jaar werden de voorstellingen van Cirque de la Liberté geplaagd door hoogwater. De onderste rijen van de tribune waren daardoor niet toegankelijk.

Door de bomenkap van vandaag kan de tribune iets verder van het water af worden opgebouwd. Daardoor is er de komende jaren ruimte om een tribune te plaatsen die minder hoogwater-gevoelig is.

Reacties