CASA Flex-City: De eeuw van het sustainisme

{

De wereld, en dus ook Arnhem, staat voor grote uitdagingen. Een financiële crisis, milieucrisis, energiecrisis, een voedselprobleem. Daarnaast grote technologische ontwikkelingen op het gebied van communicatie en verschuivende machtsverhoudingen. Hoe gaan we daar in Arnhem mee om? Nu maar ook in de toekomst? Dat is het jaarthema van Casa voor 2013, onder de noemer Flex-City. Deze week was de aftrap in een goedgevulde Showroom Arnhem.

Volgens Michiel Schwarz staan we op het keerpunt van een nieuw tijdperk. Crisis betekent oorspronkelijk ook omslagpunt. Van de eeuw van het (post)modernisme gaan we naar de eeuw van het sustainisme. Van less is more naar do more with less. Geen toekomstmuziek maar een beweging die nu al wereldwijd zichtbaar is. Duidelijkste voorbeeld en ook te zien in Arnhem, is de opkomst van de boerenmarkt. Waren er een paar jaar geleden 2.000 in Amerika, nu zijn er al meer dan 8.000. In Arnhem hebben we sinds vorig jaar de Sonsbeekmarkt. Elke maand kan je daar lokaal geproduceerd voedsel kopen maar belangrijker is dat je kan zien en horen wie jouw voedsel heeft verbouwd. Wat is er mee gebeurd? Hoe maak je die worst en wat doe je erin? Lokaal is naast een plaatsbepaling vooral een kwaliteitskeurmerk.

Maar het sustainisme is nadrukkelijk niet een ‘groene’ beweging. Het is een culturele verschuiving volgens Schwarz. Op het gebied van (sociale) media, de opkomst van open-source en de sharing-economie. Alles kan je delen, zelfs een spijkerbroek. Mooi en recent voorbeeld is de opkomst van Airbnb, de site waar je kamer/huis/eiland die je even niet gebruikt een tijdelijke gebruiker vindt. Zo zijn er sites waar je je auto kan delen, eten dat je over hebt of je overbodige spullen weg kunt geven. De grote veranderingen komen niet meer van bovenaf maar van onderop. Gek genoeg vat een bank het verhaal over sustainisme van Schwarz goed samen in deze commercial.

Bristol
Hier staat de blik de laatste tijd vaak naar het oosten, richting Berlijn. Daar zouden we een voorbeeld aan moeten nemen volgens velen. Hoewel Schwarz erkent dat het spannend is wat daar aan de hand is, kijkt hij ook graag naar het westen, naar Bristol. Deze Engelse stad voert de ideeën rondom sustainability door in de hele regio. In 2008 zijn ze begonnen om in tien jaar van Bristol de meest sustainable regio van Engeland te maken. Samen met de drie universiteiten in de regio kijkt de stad hoe inwoners slimmer kunnen reizen (22.000 korte autoritjes minder), een strategie rondom voedsel en 90.000 (!) nieuw te bouwen CO2 neutrale woningen. Toch een hele andere manier van denken als we kijken naar bijvoorbeeld het laatste debat over de Gelderse stad in 2030.

Bonusvideo: Michiel Schwarz op Picnic 2012

Foto: Masha Bakker Matijevic

Reacties

Wees de eerste die reageert op "CASA Flex-City: De eeuw van het sustainisme"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*