Cobercoterrein wordt ‘De Melkfabriek’

Een bruisende wijk te midden van oude fabrieksgebouwen. Dat is 'De Melkfabriek'. (Foto: Studioninedots.)

ARNHEM – Als het aan projectontwikkelaar BPD ligt, heeft Arnhem er over een paar jaar een nieuwe stedelijke hotspot bij.

De projectontwikkelaar wil het voormalige Cobercoterrein omtoveren tot ‘De Melkfabriek’.

BPD (Bouwfonds Property Development) heeft het terrein inmiddels overgekocht van Friesland Campina.

De projectontwikkelaar wil op het terrein van de voormalige zuivelfabriek een buurt ontwikkelen waar wonen en werken samenkomen. BPD wil de historische gebouwen op het terrein laten staan. Sterker nog: De fabrieksgebouwen van Coberco vormen het hart van het plan.

Naast ruimte voor wonen en werken moet er in het nieuwe stadsdeel ten westen van de John Frostbrug ook ruimte zijn voor recreatie. BPD wil het gebied autoluw ontwikkelen.

Het is de bedoeling dat er in ‘De Melkfabriek’ ongeveer 280 stadswoningen en appartementen worden gebouwd. In de oude fabriekshallen is ruimte is voor een foodmarket, horeca, evenementen met kunst en cultuur, ondernemers en een stadsbrouwerij.

“‘De Melkfabriek’ is flexibel en daarmee geschikt voor allerlei initiatieven en dus klaar voor de toekomst”, aldus BPD.

Morgen beginnen
Herbert Bosch, ontwikkelingsmanager bij BPD: “De bewoners van Arnhem krijgen er een prachtig en duurzaam stuk stad bij met de bestaande fabriek als hart. Met de invulling van deze fabriek beginnen we wat ons betreft morgen!”

FrieslandCampina verkocht het Cobercoterrein in 2000 aan een ontwikkelings- en bouwcombinatie. Doordat alle plannen voor het terrein sneuvelden, kocht FrieslandCampina het terrein vorig jaar weer terug.

In nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem is vervolgens gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden. Eind juni 2016 is het Cobercoterrein opnieuw te koop aangeboden.

Voor de herontwikkeling heeft het College van B&W een tijd geleden een ambitiedocument vastgesteld met uitgangspunten, kaders, ambities en randvoorwaarden. Het plan van gebiedsontwikkelaar BPD is tijdens de selectie als beste uit de bus gekomen. In totaal toonden 15 partijen serieuze interesse.

Stadsblokken-Meinerswijk
De plannen voor 280 woningen in De Melkfabriek bovenop de geplande bouw van 250 woningen van KWP in Stadsblokken-Meinerswijk is koren op de molen van tegenstanders van woningbouw in het uiterwaardengebied.

Zij zullen de vraag opwerpen of er wel behoefte is aan de bouw van ruim 500 nieuwe woningen in Arnhem, in de wetenschap dat er ook in Schuytgraaf nog volop nieuwe woningen worden gebouwd.

Volgens Roy Hasselerharm van KWP is er in Arnhem behoefte aan veel meer woningen dan er nu in de planning zitten. “Er zullen zelfs nog meer locaties ingevuld moeten worden. Het beleid van de gemeente is dat er tot 2025 7.000 woningen in Arnhem bij moeten komen.”

Hieronder nog enkele foto’s van het plan. Op deze site kan een presentatie van het project bekeken worden. (Door op het scherm te klikken verschijnt hier een nieuwe pagina van de presentatie).

melkfabriek2melkfabriek3

Reacties

7 reacties on "Cobercoterrein wordt ‘De Melkfabriek’"

 1. Marnix ten Brinke | 4 november 2016 op 10:51 | Beantwoorden

  Erg mooi plan.

  Enthousiast over het plaatje. Fantastisch als dit werkelijkheid zou kunnen worden.

 2. Super! Dat heeft lang geduurd…

 3. Wat een fantastisch plan is dit zeg.
  Met die open ruimte in het midden, de trappen aan de kade en dicht bij het water.

  Geweldig als dit wordt gerealiseerd.

  Maar ja, wat zullen de partijen ervan vinden die meestal tegen elke vorm van vernieuwing zijn?

  Vrees dat ook dit plan weer jaren gaat duren voordat er iets gebeurt.

  Laten we in deze stad ook eens samen een fantastisch plan als dit omarmen en er voor zorgen dat er snel wat gebeurt met deze puist.

  Ook woningen op Stadsblokken zijn nodig, daar er in Arnhem veel meer woningen nodig zullen zijn de komende jaren dan eerder gedacht.

 4. Wat een geweldig plan. Ik wil daar wonen!!

 5. Ziet er mooi uit. Heel divers. Had wat mij betreft een wat hoger gebouw bij gemogen.

 6. Prachtig duurzaam plan, het terrein lijkt al veel te lang op Arnhem van net na de oorlog. B & W een buitenkans voor een upgrading van onze schitterende stad, snel realiseren! Er zal heel veel belangstelling voor deze toekomstige hotspot de Melkfabriek zijn, een leuke naam, ook van deze tijd, met een knipoog naar het verleden. Succes!

 7. het is mooi maar het kan mooier maar ik blijf positief maar iets minder huizen mag wel
  en iets kleiner ook maar het is wel mooi rosa 10 jaar

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*