D66 en Ouderenpartij willen zonnepanelen op stadhuis

Het dak van het stadhuis, gezien vanaf de Eusebius. Voldoende plek voor zonnepanelen, aldus de Arnhemse Ouderen Partij en D66.

ARNHEM – Er moeten zonnepanelen komen op het dak van het gemeentehuis, vinden D66 en de Arnhemse Ouderen Partij. “Juist het stadhuis heeft een voorbeeldfunctie”, stellen de partijen.

Het huidige college van B&W (D66, SP en CDA) heeft hoge ambities met betrekking tot duurzame energie. In 2020 moet 14 procent van de energiebehoefte in Arnhem duurzaam opgewekt worden.

De realiteit is echter weerbarstig. Er komt weliswaar een windpark op de Koningspleij en er zijn verschillende locaties aangewezen om zonnevelden aan te leggen, maar met 0,8 procent duurzaam opgewekte energie (peildatum 2015) loopt Arnhem ver achter bij het realiseren van die doelstellingen.

“Hoe geloofwaardig is de gemeente wanneer zij zelf het dak van het stadhuis onbenut laat”, vragen de partijen zich retorisch af. “Daar is ruimte voor 300-400 zonnepanelen, genoeg voor 25 huishoudens.”

D66 en de Arnhemse Ouderen Partij willen komende week een motie indienen in de gemeenteraad om op korte termijn zonnepanelen op het stadhuis te plaatsen.

“Daarmee benadrukt de gemeente zelf het belang van haar voorbeeldfunctie” stellen de partijen in hun voorstel.

In 2015 heeft het college van B&W al aan de gemeenteraad toegezegd dat aanpassing van het stadhuis onderzocht wordt. Drie jaar later zijn hier nog geen concrete resultaten uit gekomen, constateren de Arnhemse Ouderen Partij en D66.

Volgens de partijen kunnen de zonnepanelen betaald worden uit extra geld dat de gemeenteraad eerder al ter beschikking heeft gesteld aan het programma ‘New Energy made in Arnhem’.

“De investering verdient zichzelf binnen afzienbare tijd terug”, argumenteren de twee partijen.

Reacties