D66 en SP verbaasd over opstappen ChristenUnie

Wethouder Anja Haga van de ChristenUnie vertelt in de gemeenteraad dat zij terugtreedt als wethouder. (Foto: CDA Arnhem.)

ARNHEM – D66 en SP hebben verbaasd gereageerd op het besluit van coalitiepartner ChristenUnie om uit het college van B&W te stappen.

De reactie van de collegepartijen komt kort nadat wethouder Anja Haga van de ChristenUnie vanavond in de gemeenteraad bekend maakte dat zij opstapt als wethouder. Daarmee is het vertrek van de Christenunie uit het college van B&W officieel.

Fractievoorzitter Jurgen Elfrink van de SP snapt er niets van: “We kregen vanmorgen ineens een mail van de ChristenUnie om ons mee te delen dat ze zijn opgestapt. Een hele rare gang van zaken om zonder welk overleg dan ook en uit het niets zo’n besluit mede te delen.”

D66 komt met eenzelfde soort reactie.
“Vanochtend ontving D66 het bericht dat de ChristenUnie niet langer deel wil uitmaken van de coalitie. Wij betreuren dit besluit en achten het ook onnodig”, schrijft D66 in een verklaring op haar website.

Beide partijen gaan in hun verklaring uitgebreid in op de aanleiding voor de ChristenUnie om uit B&W te stappen. ChristenUnie-wethouder Anja Haga wilde de tippelzone sluiten. D66 en SP zijn daar fel op tegen.

“Eind 2015 is met de ChristenUnie overeengekomen dat we een extern onderzoek zouden laten uitvoeren naar zichtbare en onzichtbare prostitutie in Arnhem”, aldus D66.

“Dat is nog niet uitgevoerd. De resultaten van zo’n onderzoek zouden wel een goede basis zijn om over de toekomst van de zorgzone te spreken. D66 vindt dat de gemeente zich moet bekommeren over alle mensen die zich in een afhankelijkheidspositie bevinden.”

Jurgen Elfrink: “De SP is pertinent tegen het politiek bedrijven over de ruggen van kwetsbare mensen heen. Bij ons geldt: afspraak is afspraak, en we vinden het daarom nogal vreemd dat de ChristenUnie een onderzoek dat we hebben laten doen niet wil bespreken of serieus neemt. Ze hebben zich blijkbaar bedacht. Maar als je je bedenkt of het ergens niet mee eens bent, dan ga je daarover in gesprek en debat.”

In een verklaring liet de ChristenUnie vanochtend weten dat de partij begrijpt dat er verschillend over de tippelzone wordt gedacht. Volgens de ChristenUnie zijn het D66 en SP die zonder enig overleg zorgvuldige besluitvorming blokkeren.

“Daar bovenop schofferen ze de ChristenUnie via de media”, aldus de ChristenUnie. “Voor de fractie en het bestuur van de ChristenUnie is er nu een grens bereikt.”

Het boterde al een hele tijd niet tussen de ChristenUnie en D66/SP. Fractievoorzitter Addy Plieger van de ChristenUnie: “Tot onze spijt blijkt constructieve samenwerking keer op keer ver te zoeken.”

SP-fractievoorzitter Jurgen Elfrink: “Zo ineens je hielen lichten, daar los je niets mee op.”

De derde coalitiepartij, het CDA, beperkt zich tot een neutrale verklaring:
“Het CDA betreurt dit besluit van CU en kijkt terug op een prettige samenwerking zowel met de fractie als met wethouder Haga” zegt CDA fractievoorzitter Gerben Karssenberg, “we gaan nu alle opties af. Voor ons is het van belang dat wij de ingezette koers voort kunnen zetten”.

Reacties