De nachtmerrie van informateur Engels

{

Met de uitslag van de verkiezingen in de hand is het simpel formeren. Een paar onwaarschijnlijke driepartijenopties bespreken, een reeks regenboogcoalities met vijf of zes partijen bespiegelen en dan doorpakken met een vierpartijencollege. De grote stoelendans om de wethouderszetels komt snel op gang.
Maar dan gaat er iets mis. De opstelling klopt niet. Er zit paardenvlees in de formatie. Arnhem-Direct kreeg geheime informatieaantekeningen doorgespeeld.

De kunstenclustercoalitie van Lijst0 heeft een gevoelig verlies geleden. Het plan om te bezuinigen op de Sonsbeektentoonstelling door die te combineren met een uitgestelde MoBA, koeienkalenders en Saskia Holleman heeft weinig steun gekregen. GroenLinks voegt ArtA toe aan het lijstje Singh, Varma, Kunduz.
D66 durft het niet aan om een college te vormen dat slechts steunt op twintig zetels. Er hoeft maar een raadslid achter te raken met de jaarlijkse contributiebetaling en weg is de meerderheid.
Als de verkeerd doorgebelde VVD/CDA stemmen onder de pet waren gebleven had een D66+SP+VVD college met 21 zetels een kansje gehad, maar met de gewiste telefoontjes tussen Jos van Rey en Fred Teeven nog vers in de cloud had de Arnhemse Inlichtingen en VeiligheidsDienst KPN onder druk gezet om op te schieten met de 4G uitrol, zodat het telefoonverkeer tussen de stembureaus en de griffie niet meer via twee bruggen hoefde te lopen. Margreet van Gastel oppert nog om een halve zetel van Verenigd Arnhem en de Ja-knikker in het OpenLuchtMuseum mee te tellen, maar krijgt dat door een Twitterstoring niet in 140 tekens uitgelegd.
De eerste echte driepartijenmeerderheidsoptie die van tafel verdwijnt is de combi D66 (8), SP (8) en PvdA (5). Onderhandelaar Elfrink wil alleen in zee met de PvdA als D66 de SP een derde wethouder gunt. Maar 7 voor de prijs van 5 gaat zelfs D66 een stap te ver. Martien Louwers probeert nog de SP voor zich te winnen met partijgenoot G. Marx als co-formateur. Maar de SP kan zich niet vinden in een postmoderne Marx-Engels combinatie, terwijl D66 er niets voor voelt om Engels in te ruilen voor Lenin. Daarmee is ook het laatste driepartijencollege weer uit beeld.

Kwartet
De tweede informatieronde begint met een vooronderzoek naar de voortzetting van het lenteakkoordcollege met D66, SP, VVD en GroenLinks. Arnhem heeft overal goede rapportcijfers gekregen voor ongebruikelijke kwartetten dus Martijn Leisink heeft uitgerekend dat een reprise haalbaar moet zijn.
Om geen tijd te verliezen worden er in de Schouwburg twee transparante kwartettafels opgesteld. De SP vraagt Agnes Kant als pre-formateur, GroenLinks schuift Femke Halsema naar voren. Femke Halsema heeft de aantekeningen van PaarsPlus nog in de tas en legt meteen een kwartet op tafel. D66, VVD en GroenLinks kunnen met de PvdA bogen op een kleine raadsmeerderheid. De tafel van Agnes Kant heeft intussen een ander kwartet in beeld. Ook de combinatie SP, PvdA, VVD, GroenLinks kan rekenen op 21 zetels.
Zo hebben zowel D66 als SP een optie op zak om zonder de ander verder te gaan. GroenLinks ruikt onderhandelingsruimte, maar Margreet van Gastel laat zich door Gerrie Elfrink influisteren dat ze nu moet doorpakken met het oude kwartet. Alle partijen mogen nu eerst hun wethouderskaarten op tafel leggen.
GroenLinks twijfelt. Henk Kok gaat terug naar de Achterhoek, Mariko Peters is in Afghanistan, Barth van Eeten is vergeten, Harriet Tiemens is in de race voor Nijmegen en John Swelsen heeft op Addy Plieger gestemd. Cathelijne Bouwkamp vraagt of ze eerst nog een weekje @Arnhemmers mag zijn.
De VVD stelt voor om Michiel van Wessem een prijsvraag te laten uitschrijven voor een nieuwe naam. Het is intussen geen lente meer, zes voor de prijs van vijf met het gezicht naar de stad was ook niet zo geslaagd en om straks te kunnen verklaren waarom het zo lang heeft geduurd om met de oude coalitie verder te gaan is een nieuwe naam een perfect excuus.
Maar dan nodigen Femke Halsema en Roos Vonk de voorkeurstemmentrekkers Sabine Andeweg, Karin Kalthoff, Desiree Egberts, Marilyn A-Kum en Hester Macrander uit voor een broodje paardenvlees in Klarendal. Gerrie Elfrink mag niet mee-eten. Hij stuurt informateur Engels een video over paardenhoofden en een brief van de curator van Eurocommerce. De curator wil weten waar de paarden van Ger Visser zijn gebleven. In het droomscenario van informateur Engels staat dat hij voor paardenzaken de Gele Rijders moet bellen. Maar gaan die helpen doorpakken?

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De nachtmerrie van informateur Engels"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*