Excuses aan onze lezers: vampierenverhaal blijkt niet waar

Boetekleed.
(Advertentie)

ARNHEM – Twee dagen geleden publiceerde Toneelgroep Oostpool op Arnhem Direct een verhaal over ‘vampiergraven in de Nieuwstraat’. Veel lezers dachten dat het verhaal waar was. Dat is het niet.

Vooral voor mensen die via Facebook alleen de kop, de inleiding en de foto zagen, leek het verhaal een echt nieuwsbericht.

In het verhaal stond dat voor de deur van Oostpool skeletten uit de middeleeuwen waren gevonden met een steen in hun mond: een maatregel om te voorkomen dat de ‘vampiers’ na hun dood op andere lijven gingen knagen.

Het artikel is een platte pr-stunt van Oostpool om op een goedkope manier aandacht te vragen voor een nieuwe voorstelling.

De redactie van Arnhem Direct heeft het stuk offline gehaald en biedt hierbij zijn excuses aan aan de lezers. Artikelen op Arnhem Direct dienen waar te zijn. Aan fake-nieuws hebben we een hekel.

Toneelgroep Oostpool is als schrijver van het artikel in principe verantwoordelijk, maar we nemen bij Arnhem Direct alle schuld op ons. Hoewel Oostpool in het verleden als blogger regelmatig stukken op Arnhem Direct geplaatst heeft, hadden we de inhoud van het stuk moeten checken.

Natuurlijk. Het stuk hád waar kunnen zijn. Er zijn afgelopen maanden in de zuidelijke binnenstad meer dan 600 skeletten gevonden. En in de Nieuwstraat wordt, in verband met de aanleg van de Jansbeek, archeologisch onderzoek verricht.

Bovendien is ook de vondst van ‘vampierengraven’ niet uniek. De website Archeologieonline.nl meldt daarover:

“Verspreid over Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden. De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het skelet was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden van menselijk bloed. Het graf stamt uit de 16de eeuw.”

Maar dat het verhaal waar had kunnen zijn, maakt het nog niet waar. Het is verzonnen. En wij als redactie van Arnhem Direct hadden moeten voorkomen dat het stuk online werd gezet. Arnhem Direct heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

We trekken dus schuldbewust het boetekleed aan. Het staat ons niet, maar het past ons wel.

Patrick Arink
Eindredactie Arnhem Direct

Reacties