Extra kubus verzetsmonument bij Musis

ARNHEM – Eerder deze week werd aan de Rijnkade het verzetsmonument onthuld. Het verzetsmonument kreeg een nieuw leven, nadat een deel van de bebouwing van Musis gesloopt moest worden vanwege de nieuwe zaal.

Het verzetsmonument sierde jarenlang de achterkant van Musis. Het monument van kunstenaar Jouke Hoogland en dichter Jos Pauw heeft in gewijzigde vorm een nieuwe plek gekregen.

in een rij kubussen boven op de dijk aan de Rijnkade is de dichtregel “De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad” geplaatst. Rondom het kunstwerk zijn zeven losse kubussen “gestrooid” over het veld. Alle kubussen hebben een gespiegelde bovenzijde waarmee de wolkenlucht te zien is.

Een extra kubus van het verzetsmonument is in het gras van het Lauwerspark achter Musis geplaatst. Op deze kubus wordt gemeld dat het verzetsmonument dat hier te zien was, is verplaatst naar de Rijnkade.

Bovenop de kubus staat ook een foto van het monument op de oude locatie.

Protest
Tegen het verwijderen van het verzetsmonument van de gevel van Musis was destijds veel protest. Nadat een alternatieve locatie niet gevonden werd, wilde de wethouder het erbij laten zitten.

Daarop dwong de gemeenteraad bij B&W af dat er toch een plek voor het monument zou komen. Nu die plek er is, is er niets dan lof voor de nieuwe invulling van het verzetsmonument.

De plek, vlak bij de historische John Frostbrug is goed gekozen, de vorm van het monument is krachtig en komt in het gras bij het Jacob Groenewoudplantsoen goed tot zijn recht.

En met de extra kubus in het gras bij Musis wordt ook de oude locatie niet vergeten.

Reacties