Fact-check Euroscoop: lang niet alles wat Euroscoop beweert, blijkt te kloppen

Vestiging van Euroscoop in Maastricht.

ARNHEM – Deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over de komst van een mega-bioscoop in Arnhem Zuid.

Het Belgische Euroscoop wil op het terrein van de Rijnhal een mega-bioscoop met 10 zalen en 2.300 stoelen neerzetten. Het college van B&W is enthousiast, maar de gemeenteraad heeft haar twijfels.

Directeur Luc Van De Casseye van Euroscoop was afgelopen maandag bij de raadsvergadering aanwezig om raadsleden te overtuigen in te stemmen met de komst van de mega-bioscoop in Arnhem Zuid.

Lang niet alles van de dingen die Van De Casseye de gemeenteraad voorhield, blijkt echter te kloppen. Hieronder een fact-check aan de hand van enkele zaken die Van de Casseye beweerde.

Vue Arnhem
Van De Casseye: “Met de 40.000 bezoekers die Vue in de binnenstad heeft, is zij commercieel niet leefbaar meer. Dus die gaat sluiten, met of zonder de komst van Euroscoop. Laat dat duidelijk zijn.”

Dit is niet waar. Wat klopt is dat Vue afgelopen jaar ongeveer 40.000 bezoekers trok. Maar plannen om de bioscoop te sluiten zijn er niet. Vue is een wereldwijd concern en is niet afhankelijk van de resultaten van een relatief kleine vestiging zoals Arnhem.

Bovendien heeft directeur Ron Sterk van Vue Nederland afgelopen jaar nog aan de Gelderlander laten weten dat er niks waar is van de bewering van Van De Casseye.

In een artikel met de kop ‘Vue Arnhem: niks waar van sluiting en verkoop bios‘ zegt Ron Sterk: “Ik heb me altijd al verbaasd over Luc Van De Casseye, maar dit slaat echt alles.”

Vue Nederland houdt haar kaken stevig op elkaar ten aanzien van haar plannen met de vestiging in Arnhem, maar meerdere betrouwbare bronnen melden dat Vue concrete plannen klaar heeft liggen om de blikken bioscoop grondig te renoveren.

Focus Filmtheater
Van De Casseye: “Wij nemen geen klanten af van Focus Filmtheater. Wij zijn geen arthouse-bioscoop. Wij versterken zelf de samenwerking met de arthouse-bioscopen.”

Ook dit is niet waar. Er is in meerdere onderzoeken naar de komst van Euroscoop naar Arnhem Zuid gekeken wat het effect is op onder andere het aantal bezoekers van Focus Filmtheater.

Onderzoek van de STEC-groep (pdf) in opdracht van de gemeenteraad gaat ervan uit dat Focus door de komst van Euroscoop ongeveer 5 procent minder bezoekers trekt. Dit komt neer op rond de 6.000 bezoekers per jaar.

Onderzoek door de LA Group (pdf) in opdracht van Pathé is zelfs nog pessimistischer over de bezoekersaantallen van het filmhuis als Euroscoop er komt:

“Focus Filmtheater lijdt nu al onder de komst van Pathé Arnhem en zal naar verwachting 12.000-19.000 minder bezoeken trekken dan de geraamde 120.000 bezoeken die tenminste nodig zijn voor een gezonde exploitatie.”


Cinemec Lent

Martien Louwers van de PvdA vroeg aan Van De Casseye: “Als ik het goed zie, is in het onderzoek van de STEC-groep niet Cinemec in Lent meegerekend. Als we die 2.200 stoelen meenemen, ziet het er dan niet anders uit?”

Van De Casseye: “Die stoelen van Lent zijn volledig meegenomen. Dat is in de studie van STEC wel zo. Cinemec in Ede, daar zijn ook cijfers van. Die zijn ook meegenomen.”

Kort en goed: dat is niet waar. Zowel de cijfers van Cinemec in Lent als de cijfers van Cinemec in Ede zijn NIET meegenomen in het onderzoek van de STEC-groep.

Om de vraag van de PvdA toch correct te beantwoorden: Ja, het beeld ziet er heel anders uit wanneer ook de 2.200 stoelen van Lent worden meegenomen.

Zonder de komst van Euroscoop, heeft Cinemec voldoende ruimte om aan de groeiende vraag aan bioscoopstoelen tegemoet te komen. Cinemec verwacht dit jaar 350.000 bezoekers te trekken. In de plannen van Cinemec is er in Lent ruimte om door te groeien tot 500.000 bezoekers per jaar.

Bovendien heeft Cinemec in Lent op dit moment één filmzaal leeg staan die op dit moment niet gebruikt wordt. Er is dus ook nog ruimte voor uitbreiding.

Wanneer Euroscoop er wél komt, heeft dit vanzelfsprekend ook invloed op de bezoekersaantallen in Lent. Net zoals voor Pathé in de binnenstad, mag dan een daling van minstens 10 procent van het aantal bezoekers verwacht worden.

Meer informatie:
Zelf checken hoe het zit? Op deze pagina van de gemeente vind je alle stukken die de raadsleden tot hun beschikking hebben over de komst van Euroscoop:
https://ris.ibabs.eu/raad-arnhem/meeting/100000783/ebe8df5b-06a5-40dc-afb5-29e7358ee664/

De uitzending van de raadsvergadering over Euroscoop terugkijken kan hier. Het debat over de komst van Euroscoop begint op 1:43:20.
https://arnhem.raadsinformatie.nl/vergadering/450068/Politieke%20Maandag%2011-09-2017

Reacties