FOTO’S: Verzetsmonument aan de Rijnkade onthuld

(Foto: Tjeerd Broersma/Twitter.)
(Advertentie)

ARNHEM – Het verzetsmonument dat jarenlang de achterkant van Musis sierde, heeft aan de Rijnkade een tweede leven gekregen. Het monument werd woensdagmiddag in het bijzijn van wethouder Elfrink, kunstenaar Jouke Hoogland en dichter Jos Pauw onthuld.

“De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad.”

Deze woorden, behorend bij het Arnhemse Verzetsmonument van Jouke Hoogland en Jos Pauw, sierden ruim tien jaar de achterzijde van Musis.

Het monument moest vanwege de nieuwbouw van Musis verdwijnen. Er is lang gezocht naar een nieuwe plek voor het monument. Toen die niet te vinden was, is gekozen voor een gewijzigde vorm van het monument.

Het verzetsmonument komt nu terug in de nabijheid van de John Frostbrug, de plek waar op verschillende wijzen wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog.

In het nieuwe ontwerp van Jouke Hoogland komen de wolken terug die de tijdloosheid verbeelden van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog en het verzet in conflicten van deze tijd. De panelen die aan Musis hingen zijn omgevormd tot kubussen.

De woorden zijn in een rij gegroepeerde kubussen boven op de dijk geplaatst. Rondom het kunstwerk zijn zeven losse kubussen “gestrooid” over het veld. Alle kubussen krijgen een gespiegelde bovenzijde waarmee de wolkenlucht te zien is.

Als verwijzing naar de plek van het oorspronkelijke kunstwerk, wordt over enige tijd een enkele kubus bij Musis Sacrum geplaatst.

Hieronder foto’s van de onthulling.

(Foto: Tjeerd Broersma/Twitter.)

(Foto: Henk Montfrooy.)

(Foto: Leo de Groot.)

(Foto: Tjeerd Broersma/Twitter.)

(Foto: Tjeerd Broersma/Twitter.)

Reacties