FOTO’S: Water stroomt door nieuwe Jansbeek

(Foto's: Kirsten van Rijen en Hans van Ammers.)

ARNHEM – Vanochtend om 6 uur was het grote moment daar: voor het eerst stroomde het water van de Jansbeek door de Arnhemse binnenstad.

Officieel wordt de Jansbeek pas op 8 december aanstaande in gebruik genomen, maar vandaag werd alvast ‘proefgedraaid’.

Hoewel de bouw van de Jansbeek razendsnel verlopen is, is er letterlijk tientallen jaren gesproken over de terugkeer van de Jansbeek in de Arnhemse binnenstad voor het eindelijk zo ver is.

Meer dan twintig jaar geleden waren het mensen als Folkert Rotshuizen, Johan Wolthuis en Bob Roelofs die al pleitten voor het naar boven halen van de beek. Nadat de Rijnbooghaven werd afgeblazen besloot de gemeenteraad bijna tien jaar geleden dat de beek moest terugkeren.

Toch duurde het sindsdien nog jaren voor er een begin gemaakt werd met de aanleg van de beek. Dat had vooral te maken met een gebrek aan geld. De aanleg van de beek kost ongeveer 12 miljoen euro.

Pas nadat de provincie Gelderland ruimhartig vrijwel het hele bedrag dat nodig was als subsidie aan de gemeente Arnhem gaf, kon de beek worden aangelegd.

Hoewel het water vandaag voor het eerst weer door de beek stroomt, zijn de werkzaamheden nog niet klaar. Het meeste metselwerk is achter de rug en ook de meeste begroeiing is in de beek geplant, maar de hekken moeten nog langs de beek worden geplaatst.

De bouwvakkers hebben nog ruim een week om de klus af te maken.

Reacties