Geen goudvis te zien, maar “het gaat goed met ze”

Niet te zien, maar ze zijn er nog wel. Bij de Vitessebrug zijn elf goudvissen losgelaten in de Jansbeek.

ARNHEM – Veel Arnhemmers namen vandaag een kijkje bij de Jansbeek om te zien of ze de goudvissen konden spotten die daar door een paar Arnhemmers zijn losgelaten.

De goudvissen lijken verdwenen te zijn, maar ze zitten er nog wel. Dat zegt een van de initiatiefnemers die zaterdagmiddag is gaan kijken.

“Ze zijn er nog steeds. Omdat het water koud is, zitten ze tussen de stenen. De vissen zitten in een ruststand. Een soort winterslaap.”

Uit een filmpje dat vandaag gemaakt is, blijkt dat de goudvissen inderdaad nog lekker in de Jansbeek zwemmen.

(Tekst loopt door onder video.)

Volgens de initiatiefnemer komt het door de grootte van de vissen dat veel mensen denken dat de vissen verdwenen zijn.
“Ze zijn bijna niet te zien. Ze zijn maar 5 cm groot.”

Ondertussen leidt het loslaten van de goudvissen tot heftige reacties. In de Gelderlander beweert binnenstadsbewoner Erik Wiessenberg dat de elf goudvissen in de pomp terecht zijn gekomen.

“Ter hoogte van de Nieuwstraat bevindt zich een pomp, om het water omhoog te brengen. Kom je als vis in die pomp, dan is het einde verhaal.”

“Grote onzin”, aldus de initiatiefnemer. “Wat een ramptoerist. Die Wiessenberg weet niet waar hij het over heeft. De pomp zit aan het begin bij de lauwersgracht. Daar kunnen de goudvissen niet eens bij komen.”

Op Facebook maken veel mensen zich zorgen over het welzijn van de vissen. “Ten onrechte”, aldus de initiatiefnemer.

“Goudvissen kunnen onder ijs leven. Ze eten bijna niets als het water onder de 12 graden is. Het water in de beek komt uit de lauwersgracht. Daar zitten waterbeestjes en algen die meegepompt worden. Bovendien zwemmen er in de Jansbeek ook al kleine voorntjes die op die manier uit de Lauwersgracht zijn meegekomen.”

Reacties