Geen mega-bioscoop in Arnhem Zuid

ARNHEM – Officieel moet de gemeenteraad er nog over stemmen, maar tijdens de gemeenteraadsvergadering van gisteravond werd duidelijk dat er geen mega-bioscoop komt op het parkeerterrein van de Rijnhal.

Het Belgische bioscoopconcern Euroscoop wilde bij de Rijnhal een megabioscoop met 12 zalen en 2.300 stoelen realiseren. Het college van B&W was groot voorstander van de komst van de bioscoop.

Volgens B&W zou de komst van Euroscoop het gebied meer uitstraling geven, het zou zorgen voor meer werkgelegenheid en een oppepper zijn voor Arnhem Zuid.

Maar de meeste partijen in de gemeenteraad denken er anders over. Alleen CDA, Arnhem Centraal en ChristenUnie bleken gisteravond voorstander van de komst van de mega-bioscoop. Alle andere partijen zijn tegen.

Zij denken dat de komst van Euroscoop ten koste gaat van de binnenstad. Daarnaast zijn er zorgen over verkeersoverlast van bezoekers. Bovendien wordt de invulling van een mega-bioscoop op het terrein niet gezien als de beste oplossing om iets met het gebied te doen.

GroenLinks keek gisteravond alvast vooruit. Zij wil samen met de Partij voor de Dieren een motie indienen waarin de gemeente wordt opgeroepen om te onderzoeken of het mogelijk is om een outdoor sportcentrum op het terrein te realiseren.

Veel partijen staan sympathiek tegen dat voorstel. Andere partijen, zoals de SP, pleiten ervoor dat aan de inwoners van Arnhem Zuid wordt gevraagd hoe zij het gebied het liefst ingevuld zouden zien.

Bioscoopoorlog
Het besluit van de gemeenteraad om een streep te zetten door de komst van Euroscoop is een tegenvaller voor het Belgische bioscoopconcern dat op veel plaatsen in Nederland nieuwe mega-bioscopen wil realiseren.

Vorige maand werd een nieuwe mega-bioscoop in Schiedam geopend, terwijl het concern ook plannen heeft in Den Haag en Amsterdam.

Er is in Nederland op dit moment een bioscoopoorlog aan de gang. Bioscoopconcerns Vue, Kinepolis en Euroscoop proberen door het bouwen van nieuwe bioscopen de marktpositie van Pathé in Nederland te verkleinen.

Pathé is in Arnhem en omgeving ruim vertegenwoordigd. Naast de bioscoop bij Arnhem Centraal heeft Pathé met Cinemec in Ede en Cinemec in Nijmegen Lent drie bioscopen die de Arnhemse markt bedienen.

Uit diverse onderzoeken bleek dat de komst van Euroscoop naar Arnhem zou leiden tot (aanzienlijk) verlies van bezoekers bij Pathé en tot de waarschijnlijke sluiting van Vue in de Hoogstraat. Bovendien zou het nieuwe filmhuis met een mega-bioscoop in Arnhem Zuid vijf procent minder bezoekers trekken.

Nu je hier toch bent:
Arnhem Direct heeft je hulp nodig. Arnhem Direct groeit sterk, maar omdat we bijna geen inkomsten hebben, dreigen we aan het succes ten onder te gaan. Jouw donatie, klein of groot, kan ons helpen om de site overeind te houden en verder uit te bouwen.

Klik hier om Vriend van Arnhem Direct te worden. Het kost je hooguit een paar minuten. Veel dank!

Reacties