Gele Rijdersplein in angstige afwachting van Lazio-fans

Vorig jaar speelde Lazio in de Europa League onder andere tegen Legia Warschau. (Foto:442.com)

ARNHEM – Hekken zijn geplaatst, een biertent is opgezet en de tap is aangesloten. Het Gele Rijdersplein is helemaal klaar voor de komst van ongeveer 500 fans van Lazio Roma.

Vitesse neemt het vanavond in Gelredome op tegen Lazio in de eerste groepswedstrijd van de Europa League. Lazio, favoriet in de groep van Vitesse, komt met ongeveer 500 fans naar Arnhem toe.

Dat zijn er beduidend minder dan de 1.100 kaarten die Vitesse voor Lazio beschikbaar had gesteld, maar blijkbaar is Arnhem minder populair bij de Lazio-fans dan gedacht.

De eerste Lazio-fans worden rond 13.00 uur vanmiddag in Arnhem verwacht. De meeste fans zijn met bussen onderweg naar Arnhem. Speciaal voor de aanhang van Lazio is het Gele Rijdersplein ingericht voor de Italiaanse fans.

De gemeente Arnhem heeft laten weten dat zij uitgaat van een “mooi voetbalfeestje”. Maar of dat ook inderdaad gaat gebeuren is een beetje de vraag.

De harde kern van supporters van Lazio staat overal in Europa bekend om haar gedrag. De fans staan bekend als fascistisch en agressief. Wegens wangedrag van haar supporters wordt Lazio bijna ieder jaar wel een keer verplicht om een wedstrijd zonder fans te spelen.

Het is dus kortom de vraag of het wel gezellig wordt op het Gele Rijdersplein vandaag.

Bezorgde ondernemers
Ondernemers op en rond het Gele Rijdersplein zijn gisteren door de gemeente op de hoogte gesteld van de Italiaanse fanzone die op het Gele Rijdersplein is ingericht. Ondernemers zijn bezorgd.

Uit de brief die de gemeente heeft verstuurd blijkt dat de gemeente er zelf ook niet alle vertrouwen in heeft dat het goed gaat.

“Politie is aanwezig om toe te zien dat het feest goed verloopt. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding door gemeente en politie is het mogelijk dat er toch iets mis gaat. Bij incidenten adviseren wij u altijd de politie te bellen op telefoonnummer 112.”

Om confrontaties met fans van Vitesse te vermijden, is de fanzone op het Gele Rijdersplein alleen toegankelijk voor fans van Lazio. De politie wil door middel van flyers Italiaanse fans vragen om naar de fanzone te gaan.

Via bussen worden de fans rond 20.00 uur van het Gele Rijdersplein naar Gelredome vervoerd. Na de wedstrijd zijn de fans overigens niet meer welkom op het plein.

“Ze gaan richting huis of hotel”, aldus de gemeente Arnhem.

Reacties