Gemeente Westervoort naar Raad van State wegens Arnhemse windmolens

Windmolens bij het Duitse Neuenkirchen. Op goeie dagen vullen windmolens in Duitsland 80 procent van de energiebehoefte. In Nederland is dat op dit moment 3 procent.

ARNHEM – Vechten tegen windmolens. Zo kan je de stap van de gemeente Westervoort wel omschrijven. Westervoort stapt naar de Raad van State in een laatste poging de komst van Windpark Koningspleij tegen te houden. De gemeenteraad van Arnhem stemde twee maanden geleden unaniem in met de komst van het windmolenpark.

Tussen de Sacharovbrug en de brug naar Westervoort komen vier windmolens. De windmolens zullen ongeveer 8.000 huishoudens in de regio Arnhem voorzien van duurzame energie.

Maar de gemeente Westervoort is niet blij met de komst van de windmolens. “Er zijn volgens ons wel betere plaatsen voor de windturbines denkbaar dan op zo’n 700 meter van de woonwijken in onze gemeente”, aldus wethouder Breunissen van Westervoort tegen Omroep Gelderland.

In Westervoort is men bang dat de komst van de windmolens leidt tot geluidsoverlast en overlast door slagschaduw.

Via de Raad van State wil de gemeente Westervoort proberen om de komst van de windmolens tegen te houden. De kans dat dat gaat lukken is nihil.

Er liggen in totaal drie milieu effect rapportages (MER) waaruit blijkt dat de bezwaren van de gemeente Westervoort ongegrond zijn. Voor de plaatsing van windmolens gelden strenge regels waaraan voldaan moet worden.

De vier windmolens die in Arnhem langs de IJssel worden geplaatst, vallen ruim binnen de wettelijke kaders met betrekking tot geluid en schaduw.

Maar bij de gemeente Westervoort denkt men daar anders over. Het college van B&W van Westervoort claimt dat de leefbaarheid van het dorp in het geding is.

Wanneer de zaak bij de Raad van State zal dienen, is nog niet bekend.

Windaandelen
Ondertussen is men bij Windpark Koningspleij druk bezig met het verzamelen van voorinschrijvingen voor de verkoop van windaandelen.

Mensen in de regio Arnhem kunnen voor 250 euro een windaandeel kopen, met een maximum van 80 windaandelen per persoon. Met de lokale financiering van de windmolens wil Windpark Koningspleij lokaal duurzame energie opwekken voor de lokale markt, die dus ook lokaal gefinancierd wordt.

Investeren in windenergie is niet alleen goed voor het milieu, het is bovendien een investering die lucratiever is dan een spaarrekening. Het rendement voor de investeerders is minimaal 6 procent.

Voorinschrijven om in aanmerking te komen voor windaandelen kan op de website windparkkoningspleij.nl. Op dit moment hebben al meer dan 300 mensen aangegeven dat zij windaandelen willen kopen.

Waarschijnlijk gaat de verkoop van windaandelen over enkele maanden van start.

Reacties