Gemeenteraad niet akkoord met milieuzone voor diesels

(Foto: RTV Utrecht.)

ARNHEM – De kans is groot dat de milieuzone voor oude dieselauto’s niet doorgaat. De gemeenteraad is er niet van overtuigd dat de milieuzone een effectieve maatregel is om de luchtkwaliteit in en om het centrum te verbeteren.

Afgelopen week maakte wethouder Ritsema (SP) bekend dat Arnhem de strengste milieuzone van Nederland krijgt. Oude dieselauto’s van voor 2004 zijn met ingang van 2019 niet meer welkom op de centrumring.

Het besluit van Ritsema was landelijk nieuws. Maar gisteravond bleek in de gemeenteraad dat Ritsema één essentieel van de lokale democratie over het hoofd had gezien: niet B&W, maar de gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente.

En de gemeenteraad heeft, onder leiding van de VVD, grote twijfels over de milieuzone die Ritsema wil instellen. Het instellen van de milieuzone is volgens de VVD een voorbeeld van symboolpolitiek: het klinkt leuk, maar het zet geen zoden aan de dijk.

Volgens de VVD kunnen de kosten van het instellen van een milieuzone, 500.000 euro, beter besteed worden aan andere manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is volgens de VVD effectiever.

Een meerderheid van de gemeenteraad is het met de VVD eens. Zij wil dat wethouder Ritsema eerst via onderzoek aantoont dat de milieuzone werkelijk effect heeft. In het onderzoek moet bekeken worden wat de meest effectieve maatregel is om iets aan de luchtkwaliteit te doen.

Ritsema moet in zijn onderzoek staand landelijk en Europees beleid meenemen. Bovendien heeft de gemeenteraad Ritsema opdracht gegeven daarbij met inwoners van Arnhem te overleggen.

De uitkomsten van het onderzoek worden in de zomer van 2018 verwacht: na de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor het NOS Journaal was het besluit van de gemeenteraad aanleiding om (alweer) aandacht aan de lokale politiek in Arnhem te besteden:

Reacties