Giro-kolos al halve eeuw beeldbepalend voor Arnhemse skyline

Wel groot, maar mooi? Hierover verschillen de meningen. Het gebouw op de foto werd in 1967 geopend als betaalverwerkingskantoor. Toen heette het nog Postcheque- en Girodienst (PCGD) om daarna nog talloze talloze malen van naam te veranderen tot de huidige ING. Vijftig jaar Giro-kantoor gaat dit jaar drastisch op de schop.

In de gloriedagen van de Postbank werkten maar liefst 3.400 mensen uit Arnhem en omgeving in dit markante pand. Dikwijls waren dat jongeren die er zonder diploma aan de slag konden. Het was bovendien mogelijk jezelf daar op te werken om bijvoorbeeld van alles te leren over computers. Het was dus méér dan alleen ponskaarten tikken. Oude Arnhemmers noemen het wel de grootste jongerensociëteit van weleer. Na bijna 50 jaar wacht dit staaltje-moderne-bouwkunst-van-toen een totale renovatie. De Velperweg zal straks anders ogen nadat nieuwe eigenaar Borghese Real Estate gebouw en omgeving onderhanden heeft genomen.

Wederopbouwarchitectuur

Het gebouw werd ontworpen door het vroegere, befaamde Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Dat maakte roem tijdens de naoorlogse wederopbouwjaren in ons land. Het aan Velperweg 45-49 gelegen pand heeft een vloeroppervlak van ruim 55.000 m¬≤ en een parkeergarage voor ca. 900 auto’s. Het bouwwerk zal plaats maken voor een levendige mix van functies, waarbij het zwaartepunt ligt op wonen. De projectontwikkelaar streeft er naar een deel van het gebouw te handhaven en de bijzondere kwaliteiten van de locatie, zoals het hoogteverschil in het terrein en het uitzicht vanuit het gebouw, te benutten. Dit alles met het doel om er een aparte leefomgeving te scheppen.
Het is dus niet de bedoeling om alleen te slopen en renoveren; er wordt tevens nieuwbouw gerealiseerd. De ontwikkelaar ziet veel kansen voor het pand, mede door de gewilde wijken waarin het complex ligt. Zo zijn woningen in buurten als Molenbeke, Angerenstein, Paasberg en Spijkerkwartier nu al zeer gewild. Bovendien is het vele groen in parken als Angerenstein en Bronbeek een duidelijk pluspunt. En, niet onbelangrijk, het stadscentrum ligt in de onmiddellijke nabijheid.

Vertraging

De transformatie van de kantoorreus naar appartementencomplex vergt volgens De Gelderlander van 27 februari jl. wel meer tijd dan gedacht. Borghese schat de vertraging op pakweg zes maanden. Ze wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over details hoe het voormalige kantoor indertijd werd geconstrueerd. Die bijzonderheden moeten duidelijk zijn wil het vervangen van bijvoorbeeld gevelelementen straks niet té veel hoofdbrekens opleveren. Halverwege dit jaar start het project met de realisatie van zo’n 400 appartementen. Alles bij elkaar is voor het hele project vijf jaar uitgetrokken. Met andere woorden, in 2022 heeft dit deel van de Velperweg een complete metamorfose ondergaan.

Beeld: foto Girokantoor 1967 van www.Oud-Arnhem.nl

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Giro-kolos al halve eeuw beeldbepalend voor Arnhemse skyline"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*