Hemelvaartsdag betekent: Hommelsemarkt

ARNHEM – Ook dit jaar weer wordt op Hemelvaartsdag de traditionele Hommelsemarkt gehouden.

De markt, die oorspronkelijk alleen op de Hommelsestraat en een deel van de Hommelseweg werd gehouden, is in de loop der jaren flink uit zijn jasje gegroeid.

Tegenwoordig beslaat de Hommelsemarkt meer dan twee kilometer aan kramen. De markt loop inmiddels van de Van Muylwijkstraat tot aan de Graaf Lodewijkstraat, met een stukje Agnietenstraat en Onder de Linden erbij.

De Hommelsemarkt is niet meer weg te denken uit Arnhem. Toch is de jaarlijkse markt op Hemelvaartsdag eigenlijk per ongeluk ontstaan.

De markt werd in 1982 als eenmalige gelegenheid georganiseerd bij de festiviteiten rondom het 750-jarig bestaan van Arnhem. Die eenmalige markt op de Hommelseweg was een verwijzing naar de stoffenmarkt die hier tijdens de wederopbouwperiode wekelijks gehouden werd.

De feestmarkt in 1982 was een groot succes en om die reden werd besloten er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. We zijn inmiddels 35 jaar later en de Hommelsemarkt is niet meer weg te denken.

De markt is in de loop der jaren flink veranderd. Er zijn meer kramen met eten en drinken, het aantal allochtone ondernemers is toegenomen en er zijn meer maatschappelijke organisaties met een kraam.

Wat in al die jaren niet veranderd is, is de belangstelling voor de markt. Het is ieder jaar weer een drukte van belang. Wat ook vrijwel ieder jaar hetzelfde is, is het weer: traditioneel is het bijna altijd goed weer tijdens de Hommelsemarkt.

Hemelvaartsdag valt dit jaar laat. Dat maakt de kans groot dat de Hommelsemarkt ook dit jaar te maken krijgt met stralend weer.

Reacties