Hobbelige stenen op de Markt hindernis voor gehandicapten

De hobbelige stenen op de Markt leiden tot problemen voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

ARNHEM – De bestrating van de heringerichte Markt in Arnhem levert problemen op voor mensen in een rolstoel of in een scootmobiel.

De hobbelige stenen op de Markt leiden ertoe dat banden van de wielen aflopen en dat markt-aankopen sneuvelen.

Lokale partij Arnhem Centraal wil nu van de wethouder weten of zij op de hoogte is van de problemen en of zij van plan is om iets aan de hobbelige bestrating te doen.

Het is inmiddels negen maanden geleden dat de vrijdag- en zaterdagmarkt verhuisde van het Kerkplein naar de Markt. De Markt werd in verband met die verhuizing volledig opnieuw ingericht.

De nieuwe sierbestrating met kinderkopjes blijkt echter voor veel mensen met een scootmobiel of een rolstoel een crime.

Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG) heeft onder haar achterban veel klachten gekregen over de bestrating. Bezoekers in een rolstoel vinden de bestrating een drama.

“Het rammelt namelijk heel erg met een elektrische rolstoel of scootmobiel, waardoor men helemaal heen en weer geschud wordt. Hierbij gebeurt het dat bijvoorbeeld gekochte koekjes in stukken breken”, aldus Arnhem Centraal in haar vragen aan het college van B&W.
“Een marktkoopvrouw noemen de bestrating levensgevaarlijk en spekglad.”

Hoewel de bestrating voldoet aan de normen, zou het een goede zaak zijn wanneer de gemeente Arnhem iets aan het probleem doet, vindt men bij Arnhem Centraal.
“Als gemeente hebben we toegankelijkheid hoog in het vaandel staan.”

Vandaar dat de partij nu van het college van B&W wil weten of zij op de hoogte is van de problemen en of zij iets aan de problematiek wil gaan doen.

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Arnhem kritiek krijgt op de nieuwe inrichting van de Markt. Marktondernemers klagen nog altijd over verminderde omzet sinds de gedwongen verplaatsing van het Kerkplein naar de Markt.

Daarnaast ontstond eerder dit jaar ophef toen bleek dat de gemeente Arnhem straatmeubilair had neergezet op plaatsen waar op vrijdag en zaterdag marktkramen staan.

Het straatmeubilair werd door marktondernemers met steeksleutels verwijderd en teruggegeven aan de gemeente Arnhem. Die is sindsdien op zoek naar een oplossing voor het probleem.

Reacties