Hoe wordt Arnhemse architectuur gewaardeerd?

Lek, veel te duur en te groot voor Arnhem zeggem critici. Toch geldt Arnhem Centraal als een succesvol ontwerp.

ARNHEM – Hoe wordt Arnhemse architectuur gewaardeerd? Wat is er voor verbetering vatbaar en welke factoren bepalen of een ontwerp succesvol is?

Die vragen komen vanavond, maandag 4 september, allemaal aan bod tijdens een raadsactiviteit over architectuur in Arnhem. Van 20.00 uur tot 21.30 uur wordt door de gemeenteraad in Showroom met elkaar gediscussieerd over de toekomst van nieuwe gebouwen in Arnhem.

Arnhem heeft al meer dan honderd jaar een voorliefde voor spraakmakende en indrukwekkende ontwerpen van gerenommeerde architecten. De Arnhemse architect Willem Diehl ontwierp Luxor en tal van prachtige herenhuizen rondom Sonsbeek park.

Willem Dudok ontwierp een kantorenpand aan het Willemsplein. Gerrit Rietveld was verantwoordelijk voor het ontwerp van de kunstacademie.

Ben van Berkel ontwierp Arnhem Centraal en recentelijk werd Rozet, ontworpen door Bureau Neutelings-Riedijk, door het Koninklijk Instituut van Britse Architecten genomineerd tot ‘Beste Gebouw van de Wereld’.

De Architectuurgids Nederland roemt verder nog onder meer de ontwerpen van het Purfina-tankstation aan de Apelsoornseweg, het kantoor van de Heidemij, het schakelstation aan de Van Oldebarneveldtstraat en het provinciehuis.

Kortom: Arnhem en goede architectuur zijn een prima combinatie, zo lijkt het op het oog.

Toch zijn er voldoende punten voor verbetering. Er zijn in de stad voldoende voorbeelden te vinden van ontwerpen die zacht gezegd minder succesvol bleken te zijn dan ze er op de tekentafel uit zagen.

De gemeente Arnhem is een belangrijke opdrachtgever bij stadsontwikkeling. Vandaar dat de gemeenteraad een avond lang met elkaar discussieert over de criteria, instrumenten en toetsingskaders bij de ontwerpen van nieuwe gebouwen.

Stedenbouwkundige Gijs Frencken zal de gemeenteraad meenemen langs de diverse onderdelen van het besluitvormingsproces. Wie initieert een nieuw plan, welke criteria en toetsingskaders gelden daarbij en wie stelt die vast?

Daarna wordt door de gemeenteraad gediscussieerd over zaken als het proces en de gewenste architectuur.

De avond in Showroom aan de Langstraat 80 in Arnhem begint om 20.00 uur. De avond wordt mede door architectuurcentrum CASA georganiseerd.

Reacties