Hoogkamp was Schuytgraaf van tachtig jaar geleden

Vandaag aandacht voor een populaire Arnhemse woonbuurt. De Hoogkamp is een typische, rustige, ruim opgezette jaren-dertig-wijk met luxe huizen.

De naam van de wijk is afgeleid van het huis de Hoogekamp, dat niet ver van de hoek van de Amsterdamse- en Bakenbergseweg stond. In het midden van meerdere huizenblokken liggen ter hoogte van de Breitnerstraat tennisbanen. De tennisbanen worden geëxploiteerd door de actieve tennisvereniging De Hoogkamp.

In de afgelopen jaren zijn er veel winkels gesloten in deze vergrijzende buurt. Voor dagelijkse boodschappen rijdt men naar Albert Heijn in de Van Lawick van Pabststraat, of laat die gewoon thuisbezorgen. We leven immers in 2016. Huizen die bijvoorbeeld wegens overlijden van de bewoners leeg komen, worden door goed verdienende dertigers gekocht en gemoderniseerd.

De weinige, nog resterende winkels hebben het moeilijk. Een aantal is er nog, waaronder een kapsalon, een bakker, een slijterij en een pizzeria. Het straatnaamthema is de laat 19e-eeuwse, realistische stroming in de Hollandse schilderkunst. In deze buurt zijn straten vernoemd naar Mauve, Van Gogh, Jan Veth en Breitner, en lanen naar Josef Israëls en Mesdag.

Arnhemmers moesten ten tijde van de Slag om Arnhem in 1944 van de Duitse bezetter evacueren en have en goed achterlaten. Arnhem werd een spookstad. De Duitsers brachten alles van enige waarde naar Duitsland.

Na de oorlog trof men, eenmaal thuis, kapotte en leeggeroofde huizen aan. Dat gold trouwens niet alleen op de Hoogkamp. In publicaties over de Tweede Wereldoorlog en Arnhem staan dikwijls foto’s van plunderingen door zogeheten Bergungskommandos.

Veel van die beelden werden door de Arnhemse Fotograaf De Booys gemaakt in de Jacob Marislaan en Mauvestraat Voor de terugkomers betekende het dat zij een nieuw bestaan moesten opbouwen. In eerste instantie ontbrak het hen aan alles.

Beeld: Deze ansichtkaart uit het Gelders Archief toont het straatbeeld van de Jacob Marislaan in het jaar 1943. De uitgever van deze kaart was Boekhandel A. Postema uit Arnhem.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Hoogkamp was Schuytgraaf van tachtig jaar geleden"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*