Hotel Haarhuis overwint alle Arnhem Centraal bouwellende

Eén ding vergat Theo Brink in zijn terugblik op de bouw van Arnhem Centraal te benadrukken. Ik bedoel de ellende die twintig jaar bouwput-voor-de-deur veroorzaakte bij aanwonenden en bedrijven. Brink spreekt weliswaar van een “forse langdurige hinder voor alle omwonenden, zowel particulieren als ondernemingen”, maar dat lijkt mij een understatement. Bedrijven daar moeten toch regelmatig wanhopig zijn geweest.

Het is een cliché te stellen dat het Stationsplein de afgelopen twintig jaar een totale metamorfose doormaakte. Theo Brink brengt het nog eens uitgebreid in herinnering. Van een rustiek provinciaals plein veranderde het in een ultramoderne ruimte. Zo kwam er voor het jaren door de bouwactiviteiten geplaagde Hotel Haarhuis een definitief einde aan de bouwput voor de deur.

Klokkentoren

Het centraal station Arnhem uit 1954 was kleiner dan zijn in 1944 vernielde voorganger. Het stond mét klokkentoren weggedrukt in een hoek van het (toen ook al) veranderde Stationsplein. Daar omheen stonden hotels, zoals Haarhuis en Bristol, die naar mate de tijd verstreek door kantoren en flats werden vervangen. Alleen Hotel Haarhuis uit 1918, dat oorspronkelijk in een oude stadsvilla was gevestigd, staat tot de dag van vandaag op zijn oude plek.

Haarhuis

Haarhuis startte als lunchroom en vierde in 2009 zijn negentigjarig bestaan. Tot de Tweede Wereldoorlog gingen de zaken prima. Na de Slag om Arnhem lag het Stationsplein in puin en moest het oude onderkomen worden gesloopt. Met behulp van Marshallplan-gelden verrees er in 1953 een nieuw, modern hotel met stromend warm en koud water. In 1965 werd er een nieuw stuk aan het hotel gebouwd, in de tuin van de vroegere Kunstacademie. Een hotel aan een stationsplein is normaliter een gouden stek, maar de Haarhuis-directie was blij toen de bouwellende eindelijk voorbij was. Dat weerhield haar overigens niet om tegelijkertijd zelf aan het Nieuwe Plein, nieuwbouw te plegen. Aanpalend aan het oude gebouw werden daar veertig luxe kamers gerealiseerd.

Beeld: Op bovenstaande ansichtkaart uit 1958 (collectie Frans Brink, Westervoort) is rechts van Haarhuis nog niet de uitbreiding van het hotel te zien. Die expansie dateert van 1965. De mannen en vrouwen bij de bushalte wachten ongetwijfeld op Lijn 1 naar Oosterbeek.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Hotel Haarhuis overwint alle Arnhem Centraal bouwellende"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*