In ’t Duifje en De Laar wordt gewoond

Noem het nazorg, maar kopers van het boek Arnhem gezien door Crone hebben recht op informatie over de wijken ’t Duifje en De Laar. Door ruimtegebrek ontbrak die namelijk in genoemde publicatie. Ten zuiden van de Pleijweg ligt ’t Duifje. De Laar-Oost en -West liggen aan weerszijden van de oude weg naar Elst, de zogeheten Batavierenweg.

’t Duifje ligt na aanleg van de Pleijroute gescheiden van Immerloo. De buurt bestaat uit laagbouwwoningen met daarbij twee flats van hetzelfde type als de zes galerijflats van Immerloo II. In het westen grenst ’t Duifje aan het Immerloopark en de Immerlooplas. In de buurt staan korte rijen woonhuizen die ten opzichte van elkaar verspringen. Af en toe is er een pleintje of autovrije binnenstraat. De bebouwing aan de Keizerstraat is twaalf hoog en sluit het buurtje aan de westzijde af van het Immerloopark. De brug op de Pleijweg over de Rijn is 760 meter lang en luistert naar de naam Andrej Sacharov. Zij werd begin november 1987 in gebruik genomen.

De Laar-Oost en -West

Aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw werden de woonbuurten De Laar-Oost en -West ontwikkeld. Beide delen zijn ongeveer even groot.

De wijk ontstond toen meer jonge gezinnen nieuwbouw zochten. Ging het woningzoekenden bij de bouwgolf tijdens de wederopbouw puur om een woonplek, nu ging het om mooiere, betere eengezinswoningen. De buurt De Laar-Oost ligt aan de autosnelweg A325 tussen Arnhem en Nijmegen. Deze buurt heeft een winkelcentrum én woonboulevard. Meubelboulevard annex winkelcentrum, gevestigd aan de Heerlenstraat en Venlosingel, trekt bezoekers uit de verre omgeving. De Randweg vormt de scheiding tussen een Limburgs- en Zeeuws-buurtgedeelte. Aan de Limburg- en Venlosingel bevinden zich hoven, straten en paden, zoals Bleijenbeekhof, Aasterberg-, Sittard-, Hoensbroek- en Landgraafstraat, Borgharenpad, Valkenburg- en Gronsveldstraat. In het Zeeuwse-buurtdeel liggen bijvoorbeeld de Zeelandsingel en Terneuzenstraat.

De buurt De Laar-West heeft een klein winkelcentrum gelegen aan de Brabant- en Millweg. Er moesten in de jaren zeventig van de vorige eeuw snel, veel nieuwe straatnamen komen. Voor de Laar-West kwam men met tal van Brabantse suggesties. Zo vormt de Brabantweg een hoofdas via welke de trolleybus rijdt. De Breda- en de Eindhovensingel en de Tilburgweg zijn eveneens hoofdroutes waaraan vele straten, paden en hofjes grenzen, die alle zijn vernoemd naar plaatsen in de provincie Brabant. Bladel- en Boxtelstraat, Halsteren-, Heusden- en Gemertstraat, alsmede de Lieshout- en Oudenboschstraat zijn voorbeelden van dergelijke straatnamen.

Spoorstation

Naast De Laar-West wordt sinds 2005 aan de Arnhems vinexwijk Schuytgraaf gebouwd. Aan de spoorlijn Arnhem-Nijmegen, tussen de buurt De Laar-West en de wijk Schuytgraaf, ligt het in 2005 geopende NS-station Arnhem Zuid.

Beeld

Woningen in de Oudenboschstraat, De Laar-West, 1980-1985, Diacollectie Gemeente Arnhem, fotograaf Gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief, nr. 1524-6991

Aanleggen van de weg voor de flats aan de Keizerstraat in ’t Duifje, 1980-1985, Diacollectie Gemeente Arnhem, Fotograaf Gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief, nr. 1524-4862

Boek Arnhem gezien door Crone werd door HijmanOngerijmd half april jl. uitgegeven en is in Arnhemse boekhandels verkrijgbaar.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.