Informatiezuilen wijzen Bridge to Liberation-bezoeker de weg

ARNHEM – Nog negen dagen en dan wordt de Bridge to Liberation Experience gehouden. Niet alleen bij de John Frostbrug, maar ook op andere plaatsen in de binnenstad. Informatiezuilen in de binnenstad wijzen de bezoekers de weg.

Het is dit jaar pas voor de vierde keer dat de Bridge to Liberation gehouden wordt. Toch is het evenement rondom de Slag om Arnhem inmiddels niet meer weg te denken.

Het doel van de Bridge to Liberation is om stil te staan bij de Slag om Arnhem en de geschiedenis ook in de toekomst levendig te houden.

Het programma rondom het herdenkings-evenement bij de John Frostbrug is afgelopen paar jaar fors uitgebreid. Naast de eigenlijke Bridge to Liberation Experience komen er ieder jaar meer activiteiten bij die rondom het evenement georganiseerd worden.

Om die reden heeft de organisatie dit jaar besloten om op verschillende plekken in de Arnhemse binnenstad informatiezuilen neer te zetten waarop het programma staat vermeld.

De herdenking rond de Slag om Arnhem werd traditiegetrouw altijd op 17 september gehouden: de dag waarop de Britse para’s ten westen van Arnhem landden. In verband met de Bridge to Liberation wordt daar nu van afgeweken.

Op vrijdag 15 september tussen 19.00 en 20.00 uur vindt bij het Airborne-monument de jaarlijkse herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Tijdens de herdenking worden alle geallieerde soldaten herdacht die in 1944 gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn te veroveren.

Voorafgaand aan deze herdenking wordt in de Eusebiuskerk de jaarlijkse Bridge to the Future-conferentie gehouden. Dit jaar zal Herman van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad, de aanwezigen toespreken.

Moreel Kompas
Om 20.30 uur begint bij de John Frostbrug de Bridge to Liberation Experience. Na het debacle van afgelopen jaar, is de organisatie er veel aan gelegen om dit jaar een meeslepender evenement neer te zetten.

Rond het thema ‘Moreel Kompas’ wordt stilgestaan bij de dilemma’s die verschillende soldaten tijdens de Slag om Arnhem meemaakten. Welke keuzes maakten zij tijdens de Slag om Arnhem? En welke keuze zou jij maken?

Optredende artiesten tijdens de Bridge to Liberation zijn O’G3NE, Massih, Thomas Oliemans en Sjors van der Panne. Begeleiding is er door Het Gelders Orkest. Dans wordt verzorgd door Introdans.

Na afloop van de Bridge to Liberation is er, net als afgelopen jaar, een Airborne-concert op de Korenmarkt. Dit jaar treedt de formatie SOUL! op.

Ook in de dagen na de Bridge to Liberation vinden er in de binnenstad nog allerlei activiteiten plaats rondom de Slag om Arnhem. Op de Korenmarkt speelt een bigband, oude militaire voertuigen rijden door het winkelhart van Arnhem, de Airborne Massed Pipes & Drums zijn overal te horen en het is mogelijk om in een Engelse dubbeldekker een rondrit te maken langs verschillende plekken die een rol speelden tijdens de Slag om Arnhem.

De activiteiten worden 17 september afgesloten met de Airborne-wedstrijd die Vitesse speelt tegen VVV Venlo.

Meer informatie is te vinden op de website: bridgetoliberation.nl.

Reacties