Liveblog installatie burgemeester Marcouch

Een volle Burgerzaal in afwachting van de installatie van Marcouch.

ARNHEM – Vanmiddag wordt in de Burgerzaal van het stadhuis Ahmed Marcouch geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Arnhem.

Arnhem Direct volgt de installatie via dit liveblog.

16.12 uur: Marcouch: “Het kan wél”
Nadat vice-voorzitter van de gemeenteraad Hans de Vroome Ahmed Marcouch de ambtsketen heeft omgehangen, is het woord nu aan de (trotse) nieuwe burgemeester van Arnhem.

“Arnhem heeft door haar geschiedenis een gevoeligheid voor discriminatie. Ik wil er zijn voor alle Arnhemmers. Arm, rijk, jong oud.”

Marcouch verwijst kort naar de demonstratie van Wilders tegen zijn benoeming. “Een schande eigenlijk.”

Over de wethouders in het college zegt Marcouch met een knipoog: “Veel leukere mensen dan waar ik voor gewaarschuwd was.”

Marcouch hamert op het belang van veiligheid. Veiligheid is volgens Marcouch de basis voor ontwikkeling.

Marcouch neemt zijn eigen geschiedenis als voorbeeld om je te ontwikkelen. “Het kan wel om als tienjarig jongetje met behulp van zijn juf Nederlands te leren. Het kan wel voor een timide jongeman om met hulp bij sociale vaardigheden een politieman te worden. Het kan wel.”

“Prachtig Arnhem. Morgen aan het werk, voor alle Arnhemmers”, besluit Marcouch zijn toespraak.

Die wordt beantwoordt met een staande ovatie door alle aanwezigen.

16.10 uur: Marcouch legt de eed af
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje heeft Ahmed Marcouch de eed afgenomen. Daarmee is de installatie van Marcouch nu officieel. Ahmed Marcouch is de nieuwe burgemeester van Arnhem.

16.00 uur: Clemens Cornielje spreekt Marcouch toe
Nadat griffier Jozef Kersten het koninklijk besluit heeft voorgelezen over de benoeming van Marcouch, is het woord nu aan commissaris van de Koning Clemens Cornielje. “Arnhem heeft een burgemeester nodig die standvastig is, maar een verbinder”, aldus Cornielje. “Verbinden is de core business van iedere burgemeester.”

15.54 uur: Ordeverstoring!
Drie ordeverstoorders blazen op fluitjes en roepen leuzen tegen de benoeming van Marcouch. De ordeverstoorders worden onder boegeroep snel afgevoerd door aanwezige agenten en beveiligers.

Het incident duurt minder dan een minuut. De installatie van Marcouch gaat zonder problemen verder. Toch laat het incident zien dat de benoeming van Marcouch bij niet iedereen even goed valt.

15.45 uur: Toespraak Hans de Vroome
Vice-voorzitter van de gemeenteraad Hans de Vroome spreekt Ahmed Marcouch toe. Hij verwelkomt Marcouch namens alle inwoners. De Vroome merkt op dat Marcouch meteen daadkracht toonde door de dag na zijn benoeming meteen afspraken te maken met raadsfracties en belangenorganisaties in de stad.

De Vroome geeft Marcouch een symbolische afspraken-kalender waarmee hij afspraken met mensen en organisaties in de stad kan maken.

15.38 uur: Marcouch onder gejuich binnengehaald
Vice-voorzitter van de raad Hans de Vroome opent de vergadering en nodigt Ahmed Marcouch uit om plaats te nemen.

Onder luid applaus en zelfs gejuich daalt Marcouch af van de trappen. Vanuit de Burgerzaal kijkt Marouch naar een welkomstfilmpje dat de gemeente Arnhem heeft gemaakt.

15.35 uur: veel prominenten
Onder de aanwezigen in de raadszaal bevinden zich niet alleen veel Arnhemse politici en belangstellenden. Ook vanuit de landelijke politiek zijn een aantal (PvdA-)prominenten aanwezig.

Oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet, Lilianne Ploumen en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb behoren tot de genodigden.
Ook veel wethouders en burgemeesters uit omliggende gemeenten zijn bij de installatie aanwezig.

15.30 uur: Druk!
Het is nog drukker dan verwacht in de hal van het stadhuis. De gemeente had in verband met de te verwachten drukte 350 stoelen geplaatst in de Burgerzaal van het stadhuis. Dat blijkt echter niet voldoende.

Om iedereen een zitplaats te bieden worden nu ook extra stoelen neergezet op het balkon van de Burgerzaal.

Reacties