Ludieke actie: elf goudvissen losgelaten in de Jansbeek

(Foto: Omroep Gelderland.)

ARNHEM – En alweer is er iets in de Jansbeek beland. Na drie auto’s en een Duitse toeriste, zwemmen er vanaf vrijdagavond elf goudvissen in de Jansbeek, ter hoogte van de Vitessebrug.

Het idee om goudvissen los te laten in de Jansbeek komt van een paar Arnhemmers die vonden dat de beek wel wat meer leven kon gebruiken.

(Tekst loopt door onder de video.)

Volgens de initiatiefnemers drijven de vissen niet rechtstreeks de Rijn in. “Aan het eind van de bak zit een filter. Daar komen ze niet doorheen. Bovendien zwemmen goudvissen tegen de stroom in.”

Ook mensen die bang zijn dat de goudvissen van honger zullen omkomen, worden gerustgesteld.

“Het water uit de Jansbeek wordt opgepompt vanuit de Lauwersgracht. Er zit daar veel voedsel in het water zoals plankton. Goudvissen eten trouwens vrijwel niets als het water kouder is dan twaalf graden.”

Tegen een verslaggever van Omroep Gelderland zeiden de initiatiefnemers dat zij de beek wat meer leven willen geven: “Zodat het ook echt een plek gaat worden waar mensen kunnen rusten en genieten van een stukje natuur in de stad.”

Flora- en Faunawet
De initiatiefnemers willen het liefst anoniem blijven. Dat heeft te maken met een nieuwsbericht van afgelopen jaar uit de gemeente Veenendaal.

Een man die vorig jaar tientallen goudvissen uitzette in een gracht, moest ze er op last van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weer uit halen. Volgens de dienst werd met het uitzetten van de vissen de Flora- en faunawet overtreden.

De gemeente Arnhem heeft nog niet laten weten of zij de ludieke goudvissenactie in Arnhem kan waarderen.

Reacties