“Meer aandacht voor evacuatie Arnhem in 1944”

"Weg, weg, maar waarheen", luidt de tekst op het monument dat stilstaat bij de evacuatie van Arnhem. (Foto: Omroep Gelderland.)
(Advertentie)

ARNHEM – De evacuatie van Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog was vandaag precies 73 jaar geleden. De jaarlijkse herdenking vond echter afgelopen zaterdag al plaats.

Burgemeester Marcouch legde samen met Jan Hutten van het Rode Kruis een krans bij het monument op de kop van de Apeldoornsestraat.

“Afgelopen jaar waren er meer mensen dan ooit op de vlucht”, aldus Marcouch. De burgemeester vindt dat het mede daarom belangrijk is dat in Arnhem wordt stilgestaan bij de evacuatie van Arnhem tijdens de Slag om Arnhem.

Op last van de Duitse bezetter moesten inwoners van Arnhem en de omliggende dorpen aan de westzijde van Arnhem op maandag 25 september 1944 de stad verlaten hebben. In totaal werden ongeveer 150.000 mensen uit hun huis verdreven.

De evacuées keerden pas na de bevrijding terug in de stad, die door de Duitsers in het najaar van 1944 volledig was leeggeplunderd en die bij de bevrijding van Arnhem in april 1944 door de Canadezen was kapotgeschoten.

De evacuatie van Arnhem heeft enorm veel impact gehad op de Arnhemmers van toen. Meer dan de Slag om Arnhem zelf.

Toch trekt de jaarlijkse herdenking van de evacuatie ieder jaar slechts enkele tientallen belangstellenden. Mede vanwege het mooie september weer waren er volgens de Gelderlander afgelopen zaterdag zo’n 70 belangstellenden bij de herdenking: drie keer meer dan in afgelopen jaren. Maar nog altijd een schamel aantal.

Van steeds meer kanten klinkt nu de oproep om in Arnhem meer aandacht te besteden aan de evacuatie.

“Na 73 jaar is het hoog tijd om de herdenking van de evacuatie een prominentere plek te geven in onze stad”, zegt bijvoorbeeld Cathelijne Bouwkamp, fractievoorzitter van GroenLinks. “Het is immers een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van onze stad.”

Op Facebook plaatste Bouwkamp een herinnering die haar oma haar vertelde.
“Je moeder is geboren tijdens de evacuatie. In september 1944 kwamen de bombardementen en moesten we vluchten, de stad uit. Ik was hoogzwanger; je moeder kon iedere dag worden geboren.”

“Op 26 september vierde ik mijn verjaardag als evacué, ik werd 27 jaar. En op 9 oktober werd je moeder geboren. En lag zij daar in een kinderwagen tussen al die mensen.”

Ook burgemeester Marcouch liet op Facebook weten dat meer aandacht voor de evacuatie belangrijk is:

“Het is belangrijk dat we stilstaan bij die evacuatie. Dit is niet alleen iets van het verleden, denk aan de mensen die nu deze kant op komen, zij zijn ook geëvacueerd en gevlucht.”

Reacties