Mevrouw Monique, is dat een lamp?

Monique Fisscher met haar kunstobject Orbito

Op haar visitekaartje staat nu nog beeldend kunstenaar. Maar misschien wordt het wel kunstenaar, ontwerper, fabrikant. Monique Fisscher had al jong de droom om ooit een fabriek te hebben. En nu staat ze op het punt die droom te realiseren; een samenwerkingsverband dat verschillende versies van haar kunstobjecten in serie produceert. In haar huis, in het Spijkerkwartier, staan diverse prototypes klaar waarvan de techniek volledig is uitgewerkt.

Monique Fisscher: “Ik ben de afgelopen jaren onder andere intensief bezig geweest met het mee-ontwikkelen en bouwen van de Broedplaats, nu Dazo125, aan de Spijkerstraat. Een geweldige tijd maar ik ken ondertussen elke plank en spijker op die locatie en ook iedereen die daar rondloopt. Het wordt steeds duidelijker voor me dat ik mij moet gaan focussen op mijn eigen toekomstplannen.”

Dazo125 is een uitvloeisel van De Blauwe Wijk Economie, een wijkinitiatief dat de mogelijkheden van de Spijkerbuurt en zijn bewoners activeert, faciliteert en benut. Professionele ondersteuning zorgt ervoor dat op allerlei gebied samenwerking tot stand komt en blijft. Een van de doelen is meer sociaal ondernemerschap in de wijk. Monique is zo’n deelnemer die gretig gebruik maakt van de aangeboden procesbegeleiding: “Dat is erg fijn. Ik loop al heel lang rond met ideeën voor de toepassing van de objecten die ik maak en met plannen voor een sociale onderneming, bij voorkeur met mensen uit mijn eigen omgeving. Maar ik wist niet hoe ik het aan moest pakken, ook omdat ik hierover eigenlijk nooit veel contact met anderen had.”

Het begin is er

“Sinds drie maanden heb ik een medewerker, om alvast mee te oefenen. Er moet een ‘klik’ zijn met mij en met mijn ontwerpen. En iemand moet voldoende vaardigheid hebben om bijvoorbeeld een frame te maken; dat vraagt om nauwkeurigheid, inzicht en doorzettingsvermogen. Ik heb daarnaast inmiddels de nodige mensen om me heen die met mij meedenken, collega’s buurtgenoten en vrienden. Eigenlijk heb ik al een hele sociale onderneming‚Ķ”

Techniek

Het is nu zoeken naar de juiste businesspartners. Dat kunnen productiebedrijven zijn, klein of groot, die prototypes van Monique in serie willen uitbrengen. Of die voor andere producten gebruik willen maken van de technieken die Monique inmiddels volledig in de vingers heeft.

Kijk bijvoorbeeld naar het object dat Monique op bovenstaande foto in de hand heeft. Het is gemaakt van stroken industrieel vilt. Leuk weetje: Om het vilt in de juiste vorm te krijgen wordt gebruik gemaakt van een opblaasbare fitnessbal‚Ķ De naden tussen de viltstroken vallen uiteindelijk precies onder de pitriet baleinen van het frame die zorgvuldig omwikkeld zijn met raffia. Ook zonder lichtbron hebben de ‘Orbito’s’, ‘Hemellichamen’ een functie in de ruimte waar ze hangen of liggen. Ze bieden focus en rust voor het oog dat erop valt. De akoestiek kan er zelfs mee beïnvloed worden. De bollen kunnen op dit moment in drie kleuren uitgevoerd worden, tot een maximum doorsnede van 90 cm.

Hebbedingen

Terwijl zij haar inspiratie in alle vrijheid van binnenuit laat opborrelen, zien veel mensen een hele praktische toepassing voor de verschillende objecten. Monique: “Maar dat is een lamp, zegt men dan. Of, waarom maak je er geen lamp van? Ik vind dat eigenlijk heel mooi. Zo was er een keer een groep studenten bij mij in het atelier en toen zei eentje: Mevrouw, is dat een lamp? Die werd echt op z’n vingers getikt door de leraar. Want ja, we zijn wel op bezoek bij een kunstenaar‚Ķ Maar die jongen kwam uit Afghanistan en hij reageerde op een piramidevormig object. Bij ons hebben we dat op veel plekken staan, zei hij. En dat vind ik dan juist heel leuk om te horen.”

Wie een indruk wil krijgen van het werk van Monique Fisscher kan terecht op haar website: www.moniquefisscher.nl. Daar zijn ook haar contactgegevens te vinden; “Je bent van harte welkom als je bijzondere ideeën hebt waaraan ik wellicht bij kan dragen”.

Reacties