Miljonairswoningen in het groen sneuvelt in gemeenteraad

Het Hazegrietje: een van de locaties die volgens SP-wethouder Ritsema geschikt was voor de bouw van miljonairswoningen.

ARNHEM – Het plan van SP-wethouder Geert Ritsema om op verschillende groene locaties in Arnhem dure woningen te bouwen, is gisteravond in de gemeenteraad gesneuveld.

In Ritsema’s plan ‘Verkenning wervende woonmilieus’ staan twintig locaties aangewezen waar dure woningen van meer dan 500.000 euro gebouwd moeten worden.

Naast bekende bouwlocaties waar die woningen zouden moeten komen, zoals in Meinerswijk en bij de Melkfabriek, staan in dat plan ook een aantal plekken die eigendom zijn van de gemeente en die volgens de SP-wethouder perfect geschikt zijn om dure huizen neer te zetten.

Het speelterrein op het Callunaveld bij de Heijenoordschool bijvoorbeeld. En verder groene locaties op de Paasberg, bij de Sterrenberg en nog enkele groene oases in de stad.

Het plan van Ritsema lag al vanaf de eerste presentatie in maart zwaar onder vuur. Behalve de wethouder zelf, waren er maar weinig mensen die het plan om dure woningen in het groen te realiseren zagen zitten.

Genante vergadering
Ondanks het gebrek aan steun weigerde de SP-wethouder om zijn plan terug te trekken. En dus werd gisteravond op verzoek van GroenLinks in een besluitvormende vergadering besloten over het plan.

Het leidde tot een chaotische en soms genante vergadering. Met plaatsvervangende schaamte bood Eric Greving (PvdA) daarvoor aan het eind van de avond zelfs zijn excuses aan aan de publieke tribune.

Aan de ene kant van de politieke arena stond een onervaren wethouder die niet inzag wat er allemaal mis was met zijn plannen.

Aan de andere kant van de arena stonden drie verschillende partijen: collegepartijen die Ritsema wilden behoeden voor een harde nederlaag en kozen voor een zachte landing, oppositiepartijen die bloed roken en Ritsema’s eigen SP.

De SP koos een strategie die in november in het debat over woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk ook succesvol was gebleken. Miljonairswoningen prima, maar dan óók 30 procent sociale woningbouw.

Dat idee werd door twee verschillende SP-woordvoerders in het debat verdedigd; iets dat vrijwel nooit voorkomt in de gemeenteraad. Paul Kusters en fractievoorzitter Jurgen Elfrink voerden allebei het woord over het onderwerp.

Het maakte het verloop van het debat er niet helderder op… De SP vroeg verschillende schorsingen aan om uit te vogelen wie nu eigenlijk wat gezegd had en wat daarmee bedoeld werd.

Feitelijk was het debat over de miljonairswoningen ‘voor de buhne’, zoals dat heet. Vooraf was al duidelijk dat een motie van oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal om het hele plan af te schieten geen meerderheid zou halen.

Duidelijk was ook dat een motie die op initiatief van D66 werd ingediend met steun van collegepartijen CDA, ChristenUnie en oppositiepartij VVD wel kon rekenen op een meerderheid.

Die motie kwam neer op een nederlaag voor SP-wethouder Ritsema zonder al te veel gezichtsverlies: geen miljonairswoningen ten koste van groen. Wel dure woningen op locaties waar nu al plannen voor zijn.

Daarnaast wordt in de motie opgeroepen tot herontwikkeling van bestaande bebouwde plekken tot nieuwe aantrekkelijke groene woonlocaties.

“De plannen moeten uitgewerkt worden in goed overleg met alle belanghebbenden, weloverwogen, met aandacht voor de groene kwaliteiten van de stad”, stelt D66-raadslid Mattijs Loor, “en zeker niet ten koste van de bestaande woonkwaliteit van Arnhem als geheel.”

Met het aannemen van de motie komt het er feitelijk op neer dat er niets verandert in het beleid.

Reacties