Nieuw in Arnhem: kauwgumballenprullenbakjes

Kauwgumballenprullenbakje op het Willemsplein. (Foto: gemeente Arnhem.)

ARNHEM – Het is een prachtig woord, zeker met drie keer woordwaarde, en bovendien is het een goed initiatief van de gemeente Arnhem.

In de binnenstad worden speciale kauwgumballenprullenbakjes geplaatst. In totaal worden er bij wijze van proef 25 geplaatst in het centrum van Arnhem. De kauwgum die in de bakjes wordt verzameld kan gerecycled worden tot nieuwe producten. De proef loopt een jaar.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren.

De kauwgum die wordt verzameld in deze prullenbakjes wordt maandelijks geleegd door De Voorwerkers in Arnhem die dit in samenwerking met het bedrijf GumBuddy verzorgt.

Hardnekkig probleem
Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel. Het mes snijdt in dat geval aan twee kanten.

Elk kauwgumpje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden.

De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarschoonmaak van mei van 2017. Toen werd de Arnhemse binnenstad flink onder handen genomen. Graffiti werd verwijderd, de straten werden extra geveegd en geborsteld, er werden nieuwe prullenbakken geplaatst en ook kauwgum werd verwijderd.

Het was een gezamenlijke actie van de gemeente, het platform binnenstad Arnhem en de bewonersplatform Arnhem6811.

Reacties