Nieuw ontwerp woningen Kerkplein gepresenteerd

Het ontwerp voor de nieuwe woningen op het Kerkplein, gezien vanuit de Kerkstraat. (Foto: Zwarte Hond.)

ARNHEM – In een bomvolle zaal van Showroom Arnhem werd dinsdagavond het nieuwe ontwerp gepresenteerd voor de woningen op het Kerkplein.

Afgelopen jaar werd al een eerder ontwerp voor woningen op het plein gemaakt, maar nadat er een stortlading aan kritiek op dit ontwerp kwam, werd het plan in de prullenbak gegooid en is een gerenommeerde nieuwe architect aangetrokken: architectenbureau de Zwarte Hond uit Groningen.

Dat bureau presenteert nu een aanzienlijk beter ontwerp voor de dertien stadswoningen die de gemeente hier wil laten bouwen.

Architect Henk Stadens: “We hebben heel bewust één gebouw ontworpen en niet dertien losstaande woningen. Dit is één gebouw waar toevallig dertien woningen in zitten.”

De architect heeft hiervoor gekozen om samenhang te krijgen in de vier verschillende grote gebouwen die hier op een rijtje staan: het filmhuis, de stadswoningen, de Eusebius en het stadhuis.

Stadens: “Om de samenhang verder te bevorderen, hebben we bij de kleuren van de stenen gekeken naar de kleuren die bij de nieuwbouw van Focus en bij de Eusebius te zien zijn. In de woningen komen die kleuren terug in het ontwerp.”

De hoogte van de stadswoningen varieert, en volgt de bouwhoogte van het filmhuis. Dat betekent dat de woningen aan de kant van de Broerenstraat ongeveer dertien meter hoog worden. Aan de kant van de Turfstraat en de kant van de Eusebius is dat zestien meter.

De woningen variëren in grootte: van drie woonlagen aan de Broerenstraat tot vijf woonlagen aan de kant van de Turfstraat.

Aan de Broerenstraat zijn naast het filmhuis twee winkels gepland. Bewoners van de woningen hebben hun ingang op de eerste verdieping, die via een speciale galerij toegankelijk is.

De woningen zijn geen typische rijtjeswoningen. Alle woningen wijken van binnen af van elkaar. Dat verschil tussen de woningen kan nog toenemen doordat kopers van de woningen zelf ook een stem hebben in de indeling van het huis.

Er zijn een aantal zaken die in iedere woning is terug te vinden. Zo kent iedere woning aan de achterzijde een dakterras op de eerste verdieping, waaronder de auto geparkeerd kan worden.

Die parkeerplaats op het binnenterrein van de woningen zal toegankelijk worden door een poort in de Turfstraat.

Verder krijgt iedere woning tenminste één ruimte die ongeveer zes meter hoog is. Daar heeft de Zwarte Hond voor gekozen naar aanleiding van een groot onderzoek door woningsite Funda.

Paleisjes
Funda heeft gekeken waar de bezoekers van de site het meest naar zochten. Uit dat onderzoek bleek dat privacy en hoge ruimtes het meest populair zijn.
“We hebben het binnenontwerp van de woningen ontworpen aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek”, aldus architect Stadens. “Het zijn op die manier dertien paleisjes geworden.”

Om een debacle zoals afgelopen jaar te voorkomen, is het ontwerp van de woningen pas naar buiten gekomen nadat de gemeente en het kwaliteitsteam Zuidelijke Binnenstad al hun goedkeuring aan de plannen hebben gegeven.

Dat betekent dat er relatief snel begonnen kan worden met de bouw. Die start hoogstwaarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar. Precies een jaar later moeten de woningen worden opgeleverd.

Waarschijnlijk komen de huizen na de zomervakantie in de verkoop. Goedkoop worden de huizen niet: de prijs van de woningen zal rond de 475.000 euro komen te liggen.

Ter vergelijking: hieronder een foto van het afgekeurde ontwerp voor de woningen die tussen het filmhuis en de Eusebiuskerk gebouwd worden.

Post scriptum:
Morgen, woensdag 15 maart, zal Arnhem Direct in een apart artikel meer foto’s en schetsen van het ontwerp plaatsen.

Reacties

1 reactie on "Nieuw ontwerp woningen Kerkplein gepresenteerd"

  1. Veel beter dan eerst maar toch teleurstellend. Wat meer variatie was fijn geweest. Grote blokken zijn zo jaren 60.

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*