Ophef om half miljoen voor topman Alliander

ARNHEM – Er is ophef ontstaan nu bekend is geworden dat topman Peter Molengraaf van energiebedrijf Alliander ruime een half miljoen euro heeft meegekregen bij zijn vertrek.

Molengraaf maakte kortgeleden bekend dat hij niet meer terugkeert bij Alliander nadat hij eerder al een aantal maanden afwezig was wegens een sabbatical.

De ontslagvergoeding is opmerkelijk, omdat de indruk was ontstaan dat Molengraaf uit eigen beweging is opgestapt. Wanneer dat het geval was geweest, zou hij geen recht hebben op de vergoeding. Die vergoeding bestaat uit een doorbetaalde opzegtermijn van zes maanden en een volledig jaarsalaris: samen meer dan 500.000 euro.

Een woordvoerder van Alliander heeft na een bericht van RTL Nieuws bevestigd dat het vertrek “in goed overleg, maar op initiatief van de raad van commissarissen van Alliander” tot stand is gekomen.

Om die reden heeft Molengraaf dus contractueel recht op de vergoeding van in totaal 517.000 euro.

Over de exacte reden van het vertrek wil Alliander geen mededelingen doen. Molengraaf werd tijdens de maanden dat hij afwezig was tijdelijk vervangen door operationeel directeur Ingrid Thijssen. Thijssen werd vorig jaar nog topvrouw van het jaar en is inmiddels aangesteld als de definitieve vervanger van Molengraaf.

Eerder ontstond al ophef over de beloningen bij Alliander voor onder meer Molengraaf, die ver boven het inkomen van een minister liggen. Bestuurders van staatsbedrijven mogen niet meer dan een ministerssalaris mee naar huis nemen, maar Alliander is formeel geen staatsbedrijf.

Reacties