Poëzie leeft: pleidooi voor terugkeer Johnny van Doornprijs

Johnny 'The Selfkicker' van Doorn tijdens een voordracht.
(Advertentie)

ARNHEM – Johnny van Doorn leeft in Arnhem voort in het naar hem genoemde plein in het Musiskwartier.

De Johnny van Doornprijs, die na de dood van de Arnhemse dichter werd ingesteld, blijkt een paar jaar geleden een stille dood te zijn gestorven. Er wordt nu gepleit voor terugkeer van de prijs.

Johnny van Doorn was een voordrachtskunstenaar die met zijn poëzie, en vooral de manier waarop hij zijn poëzie voordroeg, de dichtkunst in Nederland voor altijd veranderd heeft.

De markante Arnhemse dichter (1944-1991) brak op 22-jarige leeftijd door in 1966 door als “oerdichter” (dixit: Simon Vinkenoog) tijdens ‘Poëzie in Carré’ een gedicht voor te dragen dat bestond uit allerlei klanken, sissen en vocale explosies.

De Nederlandse poëzie was daarna nooit meer hetzelfde.

“‘Een magistrale stralende zon’ en ‘komtocheensklaarklootzak’ zijn sindsdien dichtregels die behoren tot de Nederlandse poëtische canon”, aldus de VPRO.
Arnhem speelde vaak een grote rol in de gedichten en verhalen van Van Doorn.

Johnny van Doorn stierf in 1991 op 44-jarige leeftijd aan kanker. Na zijn dood werd in 1993 in Arnhem de Johnny van Doornprijs in het leven geroepen.

Het literaire productiehuis De Wintertuin kende de prijs toe aan een dichter die in de beste traditie van Johnny van Doorn poëzie voordroeg.
De prijs, een bedrag van 2.500 euro, werd onder andere gewonnen door Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot en Spinvis.

Maar de prijs bestaat niet meer. “Dat is pas triest: opgeheven zonder dat het iemand is opgevallen”, aldus een artikel in de Volkskrant van zaterdag 23 september.
De Volkskrant pikte het nieuws op nadat zij de strekking van het Gelderlander-artikel op Facebook tegenkwam. Bovendien heeft ook de Amsterdams-Arnhemse journalist Simon Trommel flink zijn best gedaan om aandacht te vragen voor het verdwijnen van de prijs.

De Johnny van Doornprijs hield drie jaar geleden op te bestaan als gevolg van een andere subsidie-verdeling.
“Ze vonden het niet vernieuwend genoeg”, aldus Frank Tazelaar van De Wintertuin in de Gelderlander.

Volgens de Volkskrant past de stille opheffing allerminst bij de naamgever van de prijs, “die luid over alles kon oreren.”

Terugkeer
Nu echter ontdekt is dat de Johnny van Doornprijs niet meer bestaat, klinkt meteen luidkeels de roep voor terugkeer van de prijs. Walter Jansen van boekhandel Het Colfon is een van degenen die de prijs graag terug ziet keren.

“Een fantastische avond rondom Johnny en vooral zijn voordrachtskunst, zou
betekenis geven aan het Johnny van Doornplein en zijn standbeeld. Arnhem moet dat niet
wegmoffelen, Arnhem mag daar trots op zijn”, liet hij weten aan de Gelderlander.

“Het bruist in Nederland en zeker Arnhem van jong creatief talent. Het
zou fantastisch zijn dat te kunnen koppelen aan de vernieuwing van Johnny van Doorn.”

Ook de Volkskrant pleit voor terugkeer van de prijs.
“Kan de VSB de prijs niet overnemen, opdat het fonds alle lezers die na deze kennisgeving massaal rouwen om de Johnny van Doornprijs, fijn met elkaar verbindt?”

De vraag die nu nog openstaat is wie in Arnhem het voortouw wil nemen om de Johnny van Doornprijs nieuw leven in te blazen.

Post Scriptum
Wie onbekend is met het werk en de voordrachten van Johnny van Doorn, kan hieronder terecht bij twee voorbeelden die op YouTube te vinden zijn.

Reacties