Raad stemt unaniem in met komst windmolenpark

ARNHEM – De gemeenteraad van Arnhem is gisteravond unaniem akkoord gegaan met de komst van het windmolenpark op de Koningspleij.

Tussen de Sacharovbrug en de brug naar Westervoort worden langs de Pleijroute vier windmolens gebouwd. Samen moeten die duurzame energie opwekken voor ruim 8.000 huishoudens in Arnhem en omgeving.

Rondom de windmolens wordt een zonneveld aangelegd met 40.000 zonnepanelen. Ook daarmee ging de gemeenteraad gisteren met algemene stemmen akkoord.

Met het besluit van de gemeenteraad komt een einde aan een lang politiek proces dat al in 2010 werd ingezet toen GroenLinks pleitte voor de bouw van een windmolenpark in Arnhem.

Na jarenlang plannen maken, onderzoeken, milieu effect rapportages, nieuwe onderzoeken en informatieavonden om zorgen bij omwonenden weg te nemen is het dan nu eindelijk zo ver.

Nu de gemeenteraad groen licht gegeven heeft, zal het snel gaan met de komst van de windmolens. Later dit jaar wordt een keuze gemaakt uit het soort turbine dat geplaatst zal worden. Begin 2018 zal begonnen worden met de bouw van het windmolenpark.

Eind 2018 of begin 2019 zal het windmolenpark in gebruik worden genomen.

Windaandelen
Drie van de vier windmolens van windmolenpark Koningspleij zullen worden uitgebaat door Rijn en IJssel Engergie Coöperatie, een lokale duurzame energieleverancier. De vierde windmolen zal door Industriepark Kleefse Waard gebruikt worden. De windmolens worden gefinancierd door de uitgifte van zogeheten windaandelen.

Voor 250 euro kan iedereen in Arnhem en omgeving een windaandeel kopen. Ook het kopen van meerdere windaandelen is mogelijk. Met deze constructie wil Rijn en IJssel Engergie Coöperatie het gehele traject zo lokaal mogelijk houden. Lokale energie voor de lokale behoefte die lokaal gefinancierd wordt.

Geïnteresseerden kunnen hier een voorinschrijving doen om in aanmerking te komen voor windaandelen. Hoewel de officiële uitgifte van windaandelen nog niet gestart is, hebben zich binnen een maand al meer dan 250 mensen ingeschreven voor de windaandelen.

Windaandelen zijn niet alleen een mooie manier om duurzame energie te promoten. Het is bovendien een lucratieve investering. Een windaandeel heeft een rendement van 6 procent.

Reacties