“Restauratie Eusebiustoren begin 2019 voltooid”

(Foto: Gelderland Werkt.)

ARNHEM – De restauratie van de Eusebiustoren is naar verwachting in het voorjaar van 2019 voltooid. Dit meldt de Gelderlander.

Provinciale Staten zal naar verwachting vandaag instemmen met het financieel ondersteunen van de restauratie van de kerktoren.

Op prinsjesdag maakte minister Bussemaker van Cultuur al bekend dat zij 10 miljoen euro uittrekt voor de restauratie van drie kerken, waaronder de Eusebius. Volgens de Gelderlander gaat van dit bedrag 4 miljoen naar Arnhem.

Het restaureren van de Eusebiustoren heeft tot nu toe al ruim 10 miljoen euro gekost. Voor het voltooien van de restauratie is volgens schattingen nog ongeveer 8 miljoen nodig.

Met de 4 miljoen euro vanuit Den Haag en de ruim 2 miljoen euro die de gemeente Arnhem voor de restauratie gereserveerd heeft, is de verwachting dat de provincie ook 2 miljoen euro uittrekt om de restauratie sluitend te maken.

De restauratie van de Eusebiustoren kampt al vrijwel vanaf het begin van de herstelwerkzaaheden met financieringsproblemen. De gemeente Arnhem heeft al ettelijke miljoenen aan de restauratie uitgegeven, maar doordat andere subsidies werden afgewezen of op zich lieten wachten verloopt de restauratie traag.

Mede doordat anderen het lieten afweten, besloot wethouder Elfrink (SP) van Cultuur om pas weer geld voor de restauratie uit te trekken als ook het Rijk en de provincie over de brug zouden komen. Dat lijkt dus nu te gaan gebeuren.

Kleine kanttekening is wel dat de Tweede Kamer nog toestemming moet geven voor het bedrag dat minister Bussemaker aan de Eusebius wil geven.

Er wordt al sinds 2009 gewerkt aan het herstel van de kerk. Een grondige restauratie bleek nodig nadat in 2008 meerdere grote brokken steen van de kerk omlaag vielen.

Wanneer de restauratie van de kerk in 2019 voltooid is, is dat precies op tijd voor de 75e herdenking van de slag om Arnhem, die in september van dat jaar plaatsvindt.

De Eusebiuskerk is trouwens nog niet helemaal uit de problemen. Met het geld dat nu beschikbaar komt, kan weliswaar de restauratie van de toren voltooid worden, maar voor het opknappen van de rest van de kerk is nog een tekort van ongeveer 4 miljoen waarvoor nog een oplossing gezocht wordt.

Reacties

1 reactie on "“Restauratie Eusebiustoren begin 2019 voltooid”"

  1. De provincie kan met gemak de resterende extra 4 Miljoen ophoesten. Er staan genoeg reserves op de balans sinds de verkoop van de aandelen NUON/PGEM. Reserves die door de electriciteitsgebruikers zijn gecreëerd niet in de laatste plaats door de KALKAR heffingen voor een project dat nooit gerealiseerd is. zo krijgen de burgers iets terug voor de opcenten die ze moesten betalen.

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*