Rijkerswoerd heeft gevarieerde bouw

Een maand geleden werd Arnhem gezien door Crone uitgegeven. De kritiek dat er té weinig aandacht was voor onder andere Rijkerswoerd, is deels terecht. Om die reden bij dezen focus op Arnhems één na laatste grote stadsuitbreiding. Rijkerswoerd werd vanaf het einde van de jaren tachtig, begin jaren negentig van de 20ste eeuw gerealiseerd. N√° deze wijk startte aan het begin van deze eeuw de ontwikkeling van Schuytgraaf.

Rijkerswoerd is een voormalig buurschap van Elst en bestaat uit vier buurten te weten Rijkerswoerd-Oost, -Midden, -West en Overmaat. De wijk kent één buurtwinkelcentrum, gesitueerd in het midden. Straatnamen als Musical, Achter de Coulissen, Op het Toneel en Cabaret mogen daar als moderne oprispingen van de Commissie Straatnaamgeving worden beschouwd. In het westelijk deel worden muzikanten als Charlie Parker, Elvis Presley en filosofen als Marx en Sartre vernoemd. Charlie Parker kreeg pad als achtervoegsel maar volgens oud-PvdA-gemeenteraadslid is dat een gotspe. Brouwer: ‘Een straat, desnoods een steeg, maar een pad slaat nergens op.’

Ernumse tongval

Probleem was later, dat de Ernumse uitspraak van bijvoorbeeld Marx, Sartre en Parker, maar meer nog van Amerikaanse musici als Count Basie en Ella Fitzgerald, tot onverstaanbaarheid leidde. Uitleggen aan een vreemdeling waar ‘de Merkssingel leg’, valt nog niet mee.

De buurt Rijkerswoerd-Oost werd als laatste ter hand genomen en is eigenlijk nog steeds gaande. De kavels in de omgeving van de Marius van Beeklaan zijn omvangrijk. Bij Stadsboerderij De Korenmaat is een grote speeltuin. Buurtkinderen spelen er maar ook bewoners van DrieGasthuizenGroep aaien daar de geitjes en drinken een drankje in het horecadeel.

Bekende Nederlanders

In Rijkerswoerd-Midden zijn vele kunstenaars met een straatnaam bedacht. Wim Sonneveld, Wim Kan en Corrie Vonk worden er in herinnering gehouden. Acteurs en actrices hebben er ook een dreef of hofje. Er zijn tevens straten vernoemd naar vrouwelijke schrijvers en politici. Anna Blaman en Haya van Someren-Downer mogen als voorbeelden gelden. Politici van naam als Mahatma Gandhi en George Marshall zijn eveneens in Rijkerswoerd-Midden te vinden. Geheel Rijkerswoerd heeft een gevarieerdere bouw, vergeleken met buurten als ’t Duifje, Immerloo, Vredenburg/Kronenburg, Elderveld en De Laar.

Charlie Parkerpad

In Rijkerswoerd-West is aan de Marga Klompélaan de zogeheten Poli-Zuid gevestigd. Tegenover de poli ligt de Muziekbuurt. Paden en straten luisteren naar namen van musici als Bill Haley, Janis Joplin, Duke Ellington en Bob Marley. Maar, zoals boven reeds opgemerkt, begrijpelijk toelichten waar ‘het Cherlie Perkerpad’ ligt, is soms moeilijk.

Beeld: Woning met beeldende kunst aan de gevel, Marga Klompélaan, digitale opname van Henri ter Hall, 2002, Gelders Archief, nr. 1501-01-4209

Marga Klompelaan. trolley-eindpunt, carrousel bovenleiding, digitale opname van Henri ter Hall, 2002, Gelders Archief nr. 1501-01-4211

Boek: Arnhem gezien door Crone is een uitgave van HijmanOngerijmd, kost 15 euro en is in de Arnhemse boekhandel te koop. Bestellen via www.hijmanongerijmd.nl kan ook.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.