Schurende Blauwe Golven

De Blauwe Golven van kunstenaar Peter Struycken houden de gemoederen bezig in het Arnhemse. Zijn ze mooi, maar slecht onderhouden, of veroorzaken ze enkel milieuvervuiling en hittestress voor bewoners van de Du-Soleil-flat? Mogen de Golven blijven klotsen of moet de bulldozer zijn werk doen? De gemeenteraad mag het zeggen, maar geeft vooralsnog geen antwoord. En met een preferendum heeft Arnhem slechte ervaring. Echt een onderwerp om een item van te maken voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018.

Zowel Nieuwe Plein, Roermondsplein als Oude Kraan ondergingen na de Tweede Wereldoorlog meerdere metamorfosen. Was het Nieuwe Plein eerder een voorname, lommerrijke, groene ruimte, sedert de afbraak van de Sint-Eusebiuskerk in 1991 was dat definitief verleden tijd. Daar waar nu een oprit voor de Nelson Mandela-brug is, lag voorheen een parkje. Het Roermondsplein herbergt sinds 1977 dezelfde brug, die pas in 1987 werd omgedoopt in Nelson Mandelabrug. De Oude Kraan veranderde in de loop der tijd eveneens drastisch. Er staan nu veel kantoren en flats die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden gebouwd. Ze hebben veelal zicht op brug en de daaronder gelegen Blauwe Golven. Kunstwerk of niet, er wordt nu heel prozaïsch op geparkeerd.

Op bovenstaande foto, gedateerd 1980-1985, van het Nieuwe Plein is links de hoek met de Oude Kraan. Op die hoek is een deel van het appartementencomplex Du-Soleil zichtbaar. Deze Franse naam herinnert overigens aan Grand Hotel du Soleil, dat omstreeks 1900 op de hoek van de Bergstraat stond. In het midden van de foto staat de rooms-katholieke Sint-Eusebiuskerk, die in de volksmond Kleine Eusebius werd genoemd. Rechts in het midden zijn de trapjes richting de bushalte op de Nelson Mandelabrug.

De luchtfoto van de Blauwe Golven dateert uit de jaren tachtig. De kerk staat er nog en het beeld toont voorts het Nieuwe- en Roermondsplein alsook Oude Kraan in volle glorie. Struykens Blauwe Golven zijn nog redelijk blauw en de fontein – de witte cirkel midden boven – spoot, toen het vliegtuig overvloog, niet. Afijn, spuiten doet hij sinds 2006 niet meer. De pomp is stuk en reparatie kan zomaar 20.000 euro kosten.

Beeld: Beide foto’s komen uit het Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.